شويد، ضد نفخ طبيعي
نويسنده: دكترمحمدحسين صالحي سورمقي
دكتراي تخصصي فارماكوگنوزي
و استاد دانشكده داروسازي دانشگاه تهران
دكتراي تخصصي فارماكوگنوزي
و استاد دانشكده داروسازي دانشگاه تهران
نام هاي فارسي: شويد، شبت
نام عربي: شِبَت (Shebath)
نام عمومي: Dill
نام انگليسي: Dill
نام فرانسوي: Aneth
نام آلماني: Dill
نام هاي مترادف: Peucedanum graveolens, Selinum anethum, Anethum sowa
نام خانواده: Apiaceae(Umbelliferae چتريان يا جعفري)
گياه شناسي:
تاريخچه:
در يونان قديم ظهور شويد را نشانه سعادت و خوشبختي مي دانستند. در قرن وسطي آن را براي تهيه معجون عشق استفاده مي كردند و باور داشتند كه دافع جادو و افسون است. همچنين از قديم آن را براي رفع سكسكه مصرف مي كردند.
نام شويد(Dill) از زبان انگليسي قديم Dile ريشه گرفته است كه به نظر مي رسد از كلمات Norse يا انگلوساكسون Dylle به معني آرام كردن يا خواباندن ساخته شده است.
شويد در كتاب قانون:
آب پزش مني را قطع كند. تخم شبت بواسير برآمده را قطع كند.
بررسي خواصي كه ابن سينا در مورد شويد بيان داشته، با آنچه در منابع امروزي مورد تأييد قرار مخزن الادويه، مشابهت دارد.
شويد در كتاب مخزن الادويه:
خواص آن از جمله هضم كننده، مسكن، ادرارآور، قاعده آور و براي ضعف معده، جگر و طحال و سنگ كليه و مثانه و قولنج نافع و آشاميدن آن با عسل جهت رفع سموم و اخراج اخلاط غليظه از معده و قطع غثيان (استفراغ) مفيد است.
زياده مصرف كردن آن باعث ضعف مغز و چشم و معده و كليه و كاهش مني و مصرف زياده از حد باعث قطع مني مي شود. مصلح آن آبليمو، سكنجبين، آب غوره و ترشي هاست.
مهم ترين اثرات گزارش شده:
عوارض جانبي:
داروشناختي و اثرات مهم:
از ميوه شويد در داروهاي طبيعي ضدنفخ و درد دام ها در دامپزشكي نيز استفاده مي شود.
از برگ شويد به عنوان معطركننده در غذاها و ادويه جات استفاده مي شود و اثراتي شبيه ميوه دارد (البته در ادويه جات از ميوه شويد بيشتر استفاده مي شود؛ زيرا رايحه بيشتري نسبت به برگ ها دارد). دانه شويد به طور سنتي براي آرامش معده پس از صرف غذا استفاده مي شده است.
طريقه و ميزان مصرف:
تركيبات مهم:
مهم ترين ماده موجود در اسانس شويد، تركيبي به نام كارون مي باشد كه ميزان آن به 60 درصد مي رسد. از تركيبات ديگر آن ليمونن است.
تركيبات مهم معدني شويد عبارتند از: فسفر، كلسيم، سديم، پتاسيم، منيزيم، روي، آهن، كادميوم و سرب كه در شويد كاملاً رشد كرده وجود دارند.
از تركيبات مهم ديگر مي توان به ويتامين C، كاروتنوئيدها، كلروفيل، پلي فنل ها، نيترات، نيتريت و اگزالات اشاره كرد. دانه شويد همچنين حاوي امبليفرون و ميريستي سين است.
نكات قابل توجه:
2- اثر كاهش چربي خون سير و شويد با يكديگر مقايسه و مشخص شده است كه سير اثر مطلوبي داشته ولي شويد اثر چنداني در اين مورد ندارد.
3- اسانس شويد را نبايد به طور مستقيم به مصرف خوراكي و موضعي رساند و بايد به صورت فرمولاسيون هاي مختلف و به شكل رقيق شده مصرف نمود.
4- شويد اكثراً به صورت تازه در موادغذايي مصرف مي شود؛ چون با خشك شدن، اسانس آن به سرعت كاهش مي يابد. در برگ شويد فريز شده اسانس كمتر از نوع خشك كاهش مي يابد. معمولاً به برگ شويد Dill weed مي گويند تا با دانه آن اشتباه نشود.
5- براي تهيه دانه شويد، وقتي كاملاً رسيدند، شاخه ها را بايد چيد و وارونه آويزان كرد تا پس از حدود يك هفته خشك شوند. در اين صورت دانه ها به سادگي و با تكان دادن سر شاخه ها جدا مي شوند كه مي توان آنها را از روي پارچه يا كاغذي كه زير آنها قرار گرفته است، جمع آوري نمود. دانه ها بايد در ظرفي كاملاً دربسته و بدون هوا نگهداري شوند.
6- با توجه به اينكه با فريز كردن شويد و نگهداري آن تغييراتي در ميزان نيتريت، نيترات و اگزالات موجود در آن به وجود مي آيد، توصيه مي شود مدت زمان نگهداري در فريزر زياد نباشد. مصرف مداوم و بيش از حد مواد مذكور براي سلامتي خطرناك است.
7- براي كشت موفق شويد، احتياج به آب و هواي گرم و تابستان داغ با آفتاب زياد است. حتي سايه هاي جزئي و موقت مي تواند در كاهش كميت و كيفيت مواد و خواص آن تأثيرگذار باشد.
منبع: نشريه دنياي تغذيه، شماره 108