چهارشنبه، 15 بهمن 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

لطفا درباره ي نقش رهبري ولايت فقيه در پيروزي انقلاب اسلامي و استمرار آن قدري توضيح بفرماييد.


پاسخ :
در همة انقلاب ها نقش رهبري در ايجاد و تكوين خط جديد و به دنبال آن نظام سياسي و اجتماعي جديد، انكار ناپذير است. اما اين نقش در بعضي از انقلاب ها مانند انقلاب اسلامي ايران قابل ملاحظه تر به نظر مي رسد. بي گمان سرآغاز نهضت مردمي ايران بر ضد حكومت شاهنشاهي از 15 خرداد 1342 محسوب مي گردد. نقش رهبري تعيين كنندة يك روحاني آگاه به نام امام خميني (ره) نشان دهندة عظمت جايگاه علماء و نخبگان روحاني در بين عوام و خواص است. امام (ره) به عنوان يك مرجع مسلم تقليد هدايت و راهبري نهضت عظيم اسلامي ملت ايران را به عهده گرفت و اين هدايت را با پيروزي انقلاب اسلامي 1357 و تثبيت نظام جمهوري اسلامي تكميل نمود. در دوران تبعيد 15 سالة او از وطن، هر چند نقش حضور او كمرنگ تر از قبل جلوه مي كرد، اما با اين حال هيچگاه از خاطره ها محو نشد. بلكه هر از چند گاهي با سخنراني ها و اعلاميه هاي شورانگيز خود، مردم را به ادامة روند نهضت دلگرم تر مي نمود. از اين گذشته، شاگردان و مريدان روحاني او به عنوان حلقة واسطه، ارتباط امام با ملت را حفظ كرده و در غياب او، رهبري و هدايت نهضت در داخل ايران را بر عهده گرفتند. البته اين عمل، پيامدهاي سختي نيز به همراه داشت. دستگيري، شكنجه، آزار و اذيت و در نهايت، شهادت برخي از ياران صميمي امام از سوي رژيم ديكتاتوري پهلوي چالش هايي را متوجه رهبري روحانيت نمود اما اين چالش ها هرگز موجب ايستايي و رخوت رهبري آنان نشد، چرا كه در بهمن 1357 رهبري چندين ساله نهضت مردم ايران توسط روحانيت آگاه موجب سقوط سلطنت 2500 سالة شاهنشاهي ايران شد.

مروري بر عملكرد رهبری
در مجموع بايد گفت عملكرد ولي فقيه در كشور ما ممتاز و قابل قبول مي باشد. بويژه اگر آنرا با رهبري ساير نظام هاي سياسي دنيا مقايسه نماييم.به همين دليل مواردي را به طور اختصار ذكر مي نماييم كه نشانگر عملكرد خوب رهبری در كشور ما مي باشد:
1. حفظ اقتدار و عظمت ملت و كيان ايران از آثار وجود با بركت رهبری است. اين مهم از آنجا قابل تأمل است كه در طول تاريخ سياسي ايران، اين گونه مقاومت رهبري در مقابل بيگانگان بي سابقه بوده است.
2. حفظ حقوق مردم و حراست از مرزهاي قانون و ايستادگي در مقابل عدم تمكين عده اي قانون شكن در قبال قانون يكي ديگر از مواردي است كه مورد عنايت رهبری بوده است.
3. بعد از انقلاب اسلامي سخت ترين چالش ها و آسيب ها متوجه نظام ولائي ما شد. اين آسيب ها كه در نوع خود بي سابقه هم بود با تدابير ولي فقيه گره گشايي شد. كدام كشوري را سراغ داريد كه يك تنه در مقابل يك دنيا، هشت سال ايستادگي كند و غير ازآن تحريم و ترور و مشكلات را تحمل كند ولي با اينحال شيرازة مملكت و حكومت آن از بين نرود؟ ولي در ايران ما، اين بحران ها و تنش ها وجود داشت كه همة آنها با تدبير و رهبري صحيح امام (ره) چاره انديشي شد. پس از رحلت ايشان نيز آيت الله خامنه اي با تدبير و هدايت قوي خود بسياري از بحران ها و چالش ها را رفع نموده است. اين ها همه به بركت اصلي به نام ولايت فقيه حل شده است.
4. حراست از آزادي حقيقي در جامعه تلاش ديگري است كه رهبري موفق به انجام آن شده است. به تعبير رهبر انقلاب، جريان اصل ولايت فقيه در كشور، هرگز به محدود شدن آزادي هاي مشروع و قانوني، نيانجاميده است، بلكه در برخي از مقاطع، حضور ولايت، مانع تهديد آزادي انديشمندان و صاحب نظران در نقد عملكرد دولت ها و اركان نظام بوده است و دفاع صريح ولي فقيه از آزادي نقد و نظر، همواره زمينة اجتماعي و ذهني آزادي بيان را "البته با رعايت حدود حقوقي و اخلاقي آن" در جامعه فراهم ساخته است.2
5. تجرية چندين سالة اجراي اصل ولايت فقيه در جامعة ما، حاكي از نقش مهمّي است كه رهبری در عرصه تربيتي، فرهنگي و معنوي جامعه داشته است. اگر در جامعه اي انسجام و پيوستگي اقشار و صنوف و طبقات مختلف مردم، به وسيلة عنصري "معنوي" حفظ نشود، قطعاً وحدت ملّي و اقتدار آن جامعه آسيب پذير خواهد شد. بالا بردن سطح آگاهي هاي اجتماعي و سياسي، ترويج و ارتقاء ارزش هاي ديني و اخلاقي در بين جامعه، تقويت روحية خودباوري و خوداتكايي در ملّت، دميدن روح اقتدار و عزّت و وحدت در ميان امّت و هشدارهاي به جا و توجه دادن به نقاط مهم و راهبردي در مقاطع گوناگون،آينده نگري و پيش گيري از گرفتاري و محصور شدن مسئولان عالي كشور در مسائل روزمره و غفلت از مسائل حياتي جامعه و در يك كلام اِعمال ولايت تربيتي و هدايتي درجامعه، بخش مهمّي از كارنامة درخشان ولايت فقيه در اين چند سالة گذشتة جامعة ما است.3
اين موارد بخشي از دهها عملكرد مطلوب رهبری در جامعة ما است و علاوه بر آن مي توان مسائل زير را نيز اضافه نمود:
6. ايجاد اعتماد نسبت به اقدامات كلان دولت و در يك جمله تقويت دولتمردان در انجام وظايف خود.
7. دفاع از مردم محروم و بي پناه در برابر افزون طلبي هاي دستگاهها و افراد و مبارزه با تبعيض و بي عدالتي و رفاه طلبي برخي مسئولين و مبارزه با مال اندوزي و تكاثر و انباشت سرمايه در دست عده اي خاص از ديگر رسالت هايي است كه رهبري به آن مبادرت ورزيده است.
8 . حفظ ثبات جامعه و استقرار استمرار خطّ مشيِ نسبتاً واحد عليرغم تغيير دولت ها.
منبع: اندیشه قم


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.