شنبه، 23 اسفند 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

اجل معلّق و اجل مسمّی چه فرقی با هم دارند؟


پاسخ :
در تعاليم اسلامي دو دسته مرگ مورد شناسايي قرار گرفته است كه از آن به اجل مسمي و اجل معلق ياد مي شود. اجل مسمي شايد تا اندازه اي شباهت به همان مرگ طبيعي داشته باشد هرچند كه تفاوت هايي نيز ميان آن دو مي توان قائل شد. اجل معلق نيز شباهت هايي با مرگ ناگهاني دارد. البته بهتر است كه از اجل معلق به مرگ زودهنگام ياد شود.
مرگي كه تأخير بردار نيست،«اجل مسمّي»ناميده مي شود. و مرگي كه در اثر بعضي از كارهاي خير، مانند: صدقه دادن، صله رحم، دعاي پدر و مادر، به تعويق مي افتد ، «اجل معلّق»نام گذاري شده است، بعبارت ديگر « اجل معلق»(مشروط) سر رسيدي است كه قابل تغيير و دگرگوني است، و بر اثر اعمال نادرست انسان ممكن است بسيار جلو بيفتد كه عذابهاي الهي يكي از آنها است و به عكس بر اثر تقوا و نيكو كاري و تدبير ممكن است بسيار عقب بيفتد.
ولي اجل و سررسيد نهايي و « اجل حتمي» (مطلق) قسم اول به هيچوجه قابل دگرگوني نيست.(1)
اجل مسمي و معلق در قرآن
اجل مسمي كه از آن به اجل حتمي نيز ياد مي شود تنها مختص انسان نيست بلكه همه آفريده هاي الهي را در برمي گيرد. از اين رو خداوند در آياتي چون 38 و 39 سوره رعد و 103 و 104 سوره هود و 29سوره لقمان و 13 سوره فاطر و 5سوره زمر از اجل مسماي حركت خورشيد و ماه و برپايي قيامت و رستاخيز سخن مي گويد و در آيه 2سوره رعد، كرات آسماني را داراي اجل تغيير ناپذير مي داند. آيه34 سوره اعراف و نيز 49سوره يونس و آياتي ديگر، از اجل مسمي و تغييرناپذير امت ها و جوامع بشري سخن به ميان آورده است.
انسان ها افزون بر اجل مسمي و تغيير ناپذير داراي يك اجل معلق نيز هستند كه تغييرپذير است. چنانكه خداوند در سوره انعام آيه2 بدان اشاره كرده است. هم چنين از كلمه «يوخركم الي اجل مسمي» در آيه9 و 10 سوره ابراهيم استفاده مي شود كه در مقابل «اجل مسمي» اجل ديگري نيز هست كه قابل تغيير است كه از اين اجل دوم به اجل معلق ياد مي شود.

پي نوشت:
1.تفسير نمونه، ج‏18،ص210
منبع:سایت انوار طاها


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.