چهارشنبه، 25 اسفند 1389
تخمین زمان مطالعه: 8 دقیقه
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

اولين و ابتدايى‏ترين اعتقاداتى را كه يك مسلمان بايد داشته باشد چيست؟


پاسخ :
"اسلام" در لغت به معناى تسليم و فرمانبردارى است و در اصطلاح، دينى است كه توسط حضرت محمدصلى الله عليه وآله از جانب خداوند و به عنوان آخرين شريعت الهى كه شريعتى فراگير و جهانى و جاودانى (غير منسوخ تا روز قيامت) مى‏باشد، ارايه شده است.
مهمترين چيزى كه اين دين را از ساير اديان متمايز مى‏نمايد همين اعتقاد به خاتميت نبى‏اكرم صلى الله عليه وآله و ارايه‏ى معارف ناب توحيدى در ابعاد زير است:
أ: توحيد ذاتى: خداوند يگانه است و شريك و همتايى ندارد ومركب از اجزا نيست و جزو مركبى هم محسوب نمى‏شود. ب: توحيد در خالقيت و ربوبيت: خالق و گرداننده‏ى مستقل عالم هستى او است و سايرين حتى ملك فقط كارگزاران و بندگان اويند كه در وجود و خالقيت و اداره‏ى امور، مجرى اوامر حق تعالى هستند. ج: توحيد تشريعى: تنها مرجعى كه حق قانون‏گذارى براى بشر را دارد خداوند است و سايرين تنها در محدوده‏اى كه خداوند به آنها رخصت داده است، اجازه‏ى تبيين و توضيح و تشريع دارند. د: توحيد در الوهيت: تنها او معبود و شايسته‏ى پرستش است؛ نه ساير طواغيت و ساير مخلوقات.
از اين رو شرط ورود به اسلام، اقرار به اين دو اصل و پذيرش لوازم آن است. كلمه‏ى طيبه‏ى "لا اله الا الله" لب لباب و جوهره‏ى دين اسلام و در بردارنده جميع ابعاد توحيد است و اقرار به رسالت نبى اكرم صلى الله عليه وآله ، اقرار به خاتميت او و خاتميت دين او و نفى و نسخ ساير راه و روش‏ها و منش‏ها و بالتبع، گردن نهادن بى‏چون و چرا به تمامى تعاليم و اوامر و نواهى اين رسول الهى است.
از اين رو كسى كه به اين دو مطلب شهادت بدهد، از ساير مرام‏ها ومكاتب و اديان جدا شده و وارد گروه مسلمانان مى‏شود و احكام يك مسلمان مثل حليت ازدواج با او و جواز معامله با او، طهارت بدن خود و كودكانش بر او جارى مى‏شود[1] و جان او نيز براى همه محترم ودفاع از او بر عهده حاكم اسلامى و جامعه‏ى اسلامى خواهد بود. لازم به ذكر است شرك‏هاى خفى مثل هواپرستى و مال‏دوستى و جاه‏طلبى سبب خروج انسان از اسلام مصطلح نمى شود.
از نظر شيعه‏ى اثنى عشرى - با توجه به آيات و روايات معصومان‏عليهم السلام - پذيرش تمامى دوازده نفر به عنوان امام و ولى و وصى پس از رسول الله صلى الله عليه وآله نيز شرط ايمان و پذيرش اعمال در پيشگاه الهى است؛ زيرا لازمه‏ى تصديق نبى صلى الله عليه وآله و كتاب قرآن، به عنوان وحى كه دچار تحريف نشده است، عمل كامل و دقيق به توصيه‏هاى قرآن و رسول اكرم صلى الله عليه وآله است و از جمله سفارشات قرآن و رسول، تمسك به اهل بيت‏عليه السلام و اطاعت از ايشان است و تخلف از امامان عليه السلام در واقع تخلف از اوامر خدا و رسول صلى الله عليه وآله است.
شايان ذكر است كه از ديدگاه شيعه: همان گونه كه مرتكب گناهان كبيره، كافر محسوب نمى‏شود و خارج از اسلام به حساب نمى آيد، اهل سنت نيز با عدم پذيرش ولايت امامان معصوم‏عليهم السلام از دين خارج نشده و مسلمان محسوب مى‏شوند و ارتباط و زندگى با آنها بلامانع است.
اما خوارج، مرتكب كبيره و فاسق را كافر دانسته و خون او را مباح مى‏شمردند؛ و معتزله اين گروه را نه مؤمن مى‏دانند و نه كافر؛ و وهابى‏ها سجده بر مهر و بوسيدن ضرايح امامان معصوم‏عليهم السلام و تبرك به تربت آنها را از مصاديق شرك مى‏دانند و شيعه را مشرك معرفى مى‏كنند!
پس يك مسلمان وقتى از اسلام كامل برخوردار است كه:
أ: توحيد را در تمامى ابعاد آن پذيرفته باشد. ب: معتقد به رسالت و خاتميت نبى اكرم صلى الله عليه وآله باشد. ج: به تمامى اوامر و نواهى ايشان از جمله ولايت گردن نهد. د: پذيراى اعتقاد به حيات پس از مرگ و جزئيات توصيفاتى كه قرآن و رسول صلى الله عليه وآله و ولى عليه السلام از آن نموده‏اند، گردد.
قرآن كريم حد نصاب ايمان را چنين ترسيم مى‏نمايد: "نيكى آن است كه 1. به خدا و 2. روز جزا و 3. ملايكه و 4. كتاب 5. انبيا ايمان آورد."[2] و كفر و نفاق و شرك آشكار را سبب خلود در جهنم و خروج از اسلام و ايمان مى‏شمارد.[3]
اما چون ايمان واقعى ملازم با عمل به دستورات شرع است، اظهار ايمان واسلام بدون عمل به دستورات خدا و رسول صلى الله عليه وآله - گرچه سبب اجراى احكام ظاهرى اسلام بر او است - مفيد هدايت و سعادت واقعى او نخواهد بود، از اين رو قرآن كريم دستيابى به حيات طيبه را منوط به ايمان و عمل صالح توأمان مى‏داند.[4]
كسى كه تنها يكى از اين دو را دارد، يعنى ادعاى ايمان دارد و عمل نمى‏كند، يا صالح است ولى ايمان ندارد، بسان مرغى است كه يك بال دارد و هرگز قادر به پريدن و اوج گيرى و صعود بر قله سعادت و كمال نخواهد بود، مگر اين كه تغيير روش دهد و ايمان خود را با عمل صالح و عمل صالح خود را با اظهار اسلام و پذيرش معارف عاليه‏ى آن توأم نمايد تا از اين راه مقرب درگاه الهى شود و به بهشت درآيد.
در اينجا لازم است به چند نكته اشاره كنيم: 1. بين ايمان و عمل صالح رابطه‏اى متقابل وجود دارد. هر چه ايمان قوى‏تر باشد، كيفيت و كميت اعمال صالح و اجتناب از عصيان و طغيان نيز بيشتر است و هر چه به اعمال صالح و اجتناب از كباير عنايت بيشترى شود، ايمان نيز در قلب، رسوخ بيشترى مى‏يابد تا آنجا كه انسان به سعادت نهايى‏اش مى‏رسد و در فراز قله‏ى انسانيت سرافرازانه جلوه‏گر مى‏شود؛ و برعكس گناهان و اصرار بر آنها سبب محو تدريجى ايمان از قلب مى‏گردد و صدور گناه نشانه‏ى ضعف ايمان است.
2. تصديق ساير انبيا و كتب اصيل ايشان، مستلزم عمل به شريعت آنها نمى‏باشد، زيرا شريعت برخى از آنها تنها مخصوص قوم خودشان بوده و شريعت برخى ديگر نيز با آمدن شريعت و كتاب بعدى منسوخ گشته است، يعنى تاريخ انقضاى عمل به آنها رسيده است. پس تصديق آنها به معناى پذيرش آنها به عنوان پيامبر خداوند و احترام به مقامات و زحمات آنها است، نه عمل به شريعت آنها.
3. اهم اعمال عبادى كه يك مسلمان را از غير مسلمان جدا مى‏كند، تحت عنوان "فروع دين" مشهورند و يادگيرى و عمل به همه‏ى آنها، بر كسانى كه اين تكاليف بر عهده‏ى ايشان مى‏آيد، ضرورى است و انكار ضرورت هر يك از آنها به منزله‏ى انكار ضروريات دين است بنابراين انكار ضرورت هر يك از آنها نيز سبب خروج از اسلام مى‏گردد و مرتكب آن، مرتد محسوب مى‏شود و در صورتى كه شرايط خاصى را دارا باشد، (ارتداد فطرى، مرد بودن و...) ريختن خونش مباح مى‏گردد.
از سوى ديگر عدم عمل به آنها، بدون انكار ضرورتشان، نيز سبب سقوط انسان از درجات بهشت مى‏گردد و اگر تا آخر عمر استمرار يابد و جبران نشود، سبب عقاب دايم خواهد گشت.
4. ايمان بايد مطلق باشد، زيرا اصولاً ايمان تبعيض بردار نيست. اگر كسى واقعاً مسلمان و مؤمن است، نمى‏تواند بگويد: من تنها بخشى از معارف دينى را پذيرفته و تنها به بخشى از احكام تكليفى عمل مى‏كنم؛ زيرا از ديدگاه قرآن اين چنين رفتارى، هواپرستى و مطابق ميل خود عمل كردن است و كفر محسوب مى‏شود؛ نه ايمان به خدا و روز جزا و نبوت انبيا.[5]
5. ايمان و عمل صالح داراى مراتب و شدت و ضعف مى‏باشند. همه‏ى مؤمنان صالح در يك درجه واقع نمى‏شوند و رتبه‏ى همه در پيشگاه الهى و در بهشت يكسان نيست. پس بايد در تعميق ايمان و ارتقاى كميت و كيفيت عمل صالح با كسب معارف حقه و دقت و همت بيشتر كوشيد تا به مراتب بالاتر دست يافت.
پی نوشتها:
[1] البته در خصوص طهارت بدن غير مسلمان (اهل كتاب‏هاى آسمانى باشد و يا نه)، علماى اسلامى ديدگاه‏هايى دارند كه جهت اطلاع، به رساله‏هاى عمليه‏ى آنان مى‏توان مراجعه نمود.
[2] بقره، 177 و نيز 285 - نساء، 136.
[3] نساء، 145 و 140.
[4] نحل، 97 - بقره، 103 - نساء، 122 و 57.
[5] بقره، 85 - نساء، 151 تا 150.
منابع و مآخذ:
سبحانى، جعفر، ملل و نحل، ج2، مركز مديريت حوزه، چاپ دوم، قم، 1366، ص 53.
شهرستانى، عبدالكريم، ملل و نحل، ج 1- 2، الا نجلو مصر، چاپ دوم، 1375 ق ، مصر، ص 46.
سعيدى مهر، محمد، آموزش كلام اسلامى، ج1 و 2، طه، چاپ دوم، سال 81، قم، صص 163 - 161 از جلد اول و ص 135 از جلد دوم.
طوسى، خواجه نصير الدين ، كشف المراد، شكورى، چاپ چهارم، سال 73، قم، ص 454.
مصباح يزدى، محمد تقى، آموزش عقايد، ج3، سازمان تبليغات اسلامى، چاپ دوازدهم، سال 76، قم، صص 163 - 126، درس‏هاى 58 - 54.
مصباح يزدى، محمد تقى، اخلاق در قرآن، ج1، مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى قدس سره، قم، صص 145 - 122.

منبع: http://farsi.islamquest.net


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما
سواد رسانه‌ای و تربیت کودکان: راهنمای جامع برای والدین در عصر دیجیتال
سواد رسانه‌ای و تربیت کودکان: راهنمای جامع برای والدین در عصر دیجیتال
قوانین و برنامه های توسعه وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
قوانین و برنامه های توسعه وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
نظام مدیریت وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
نظام مدیریت وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
روند توسعه و وضعیت موجود وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
روند توسعه و وضعیت موجود وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
تدابیر پیامبر اکرم (ص) برای خلافت امام علی (ع)
تدابیر پیامبر اکرم (ص) برای خلافت امام علی (ع)
مفهوم وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
مفهوم وقف و امور خیریه در کشور ایتالیا
پزشکیان: در حال پیگیری و رفع مشکلات حادثه بندر رجایی هستیم
play_arrow
پزشکیان: در حال پیگیری و رفع مشکلات حادثه بندر رجایی هستیم
اظهارات وزیر کشور پس از بازدید از محوطه بندر شهید رجایی
play_arrow
اظهارات وزیر کشور پس از بازدید از محوطه بندر شهید رجایی
تصاویر هوایی از آخرین وضعیت بندر شهید رجایی
play_arrow
تصاویر هوایی از آخرین وضعیت بندر شهید رجایی
بازتاب دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در رسانه‌های جهان
play_arrow
بازتاب دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در رسانه‌های جهان
استوری میلاد حضرت معصومه (س) / مقدمت ابواب رحمت را گشود
play_arrow
استوری میلاد حضرت معصومه (س) / مقدمت ابواب رحمت را گشود
بازار داغ شایعات درباره مذاکرات
play_arrow
بازار داغ شایعات درباره مذاکرات
دمام‌زنی بوشهری‌ها در سوگ جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی
play_arrow
دمام‌زنی بوشهری‌ها در سوگ جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی
ویدئوی قسام از نجات اسیران اسرائیلی پس از بمباران
play_arrow
ویدئوی قسام از نجات اسیران اسرائیلی پس از بمباران
اعتراف وزیر دفاع پاکستان به اشتباهی بزرگ توسط کشورش
play_arrow
اعتراف وزیر دفاع پاکستان به اشتباهی بزرگ توسط کشورش