چهارشنبه، 25 اسفند 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

شرط انجام امر به معروف امان بودن جاني است ولي امام حسين(عليه السلام)در انجام اين امر جان خود را نيز فدا كردند؟


پاسخ :
به نظر مراجع محترم تقليد امر به معروف و نهي از منكر يكي از شرائط آن عدم وجود مفسده است.
بنابراين اگر امر به معروف و نهي از منكر ضرر جاني يا آبروئي و يا مالي قابل توجه به او مي‌رسد واجب نيست.
مگر آنكه معروف و يا منكر از اموري باشد كه شارع مقدس به آن اهميت فوق العاده داده باشد نظير اصول دين، اصول مذهب، حفظ قرآن، حفظ عقايد مسلمين و يا احكام ضروري اسلام در اين صورت وظيفه، قيام و بذل مال و جان مي‌باشد.
امام خميني( عليه السلام) در اين رابطه مي‌‌فرمايند:
از اين‌رهگذرقيام اباعبد الله الحسين( عليه السلام) نهي از منكري بزرگ و جلوگيري از انحراف و انهدام دين و مقدسات بوده است.
اگر معروف و منكر از اموري است كه شارع مقدس به آن اهميت فراوان داده است مانند حفظ جان گروهي از مسلمين و هتك حرمت نواميس آنان، يا از بين بردن آثار اسلام يا از بين بردن دليل حقانيت اسلام به گونه‌اي كه باعث گمراهي مسلمانان شود يا از بين بردن برخي از شعائر اسلام مثل خانه كعبه به طوري كه آثار آن و محل آن از بين برود و مانند اينها، در اين صورت بايد ملاحظة اهميت شود و هيچ زياني، هر چند جاني و يا دشواري يا تنگنا موجب برداشتن تكليف نمي‌شود. به همين جهت اگر برپاداشتن دلايل اسلام كه موجب نابودي گمراهي مي‌شود، تكيه بر جانبازي يك نفر يا بيشتر داشته باشد، ظاهر وجوب آن است، چه رسد در مواردي كه موجب زيان يا سختي كمتر بشود.
اگر در اسلام بدعتي واقع شود و سكوت علماي دين و پيشوايان مذهب موجب هتك اسلام و سستي اعتقادات مسلمانان بشود، بر آنان واجب است انكار به هر وسيله ممكن، چه انكار در ريشه كن كردن فساد مؤثر باشد يا نباشد، و همچنين است اگر سكوت آنان نسبت به انكار منكر موجب هتك يا ضعف اسلام شود، در اين هنگام ملاحظه زيان نمي‌شود بلكه ملاحظه اهميت مي‌شود.
براي توضيح بيشتر به رساله مراجع تقليد ـ بحث شرائط امر به معروف و نهي از منكر مراجعه فرمائيد و همچنين به كتاب نهضت حسيني استاد شهيد مطهري(ره) مراجعه فرمائيد.
www. eporsesh.com



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.