جمعه، 26 اسفند 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

بعضي عقيده دارند: با تسامح و تساهل، برخي از احكام اسلام را ناديده بگيريم تا اسلام طرف‌دار بيش‌تري پيدا كند. آيا اين راه صحيح است؟


پاسخ :
اسلام، آب حيات و چشمه‎ي زلالي است كه خداوند رحمان آن را براي سيراب نمودن تشنگان حقيقت و پروراندن نهال انسانيّت، از سرچشمه‎ي فيض خود نازل كرده است. هر انساني كه به فطرت خود توجّه نمايد، آن را مطابق آرزوها و خواسته‎هاي حقيقي خويش و تنها راه سعادت خود خواهد ديد. اگر كسي به هر دليل از اين آب حيات چشم‏پوشيد و به مرداب متعفّن و سراب هوس‎ها دل بست، راه هدايت او، گل‎آلود نمودن چشمه‎ي زلال دين نيست.
هرچه كه اسلام بيان كرده و هر حكمي، چه درباره‎ي فرد و چه در زمينه‎ي اجتماع، صادر نموده است، ناظر به هدايت و اصلاح جنبه‎اي از شؤون حيات انساني است. رسالت اسلام، فراهم آوردن همه‎ي زمينه‎ها براي تعالي جان انسان‎هاست. يك حزب يا فرد قدرت‌طلب دنيا زده نيست كه به هر رنگي درآيد تا طرف‎دار پيدا كند. اسلام راه و برنامه‎ي جامع و كامل دست‎يابي به سعادت است كه اگر بخشي از آن آسيب ببيند و يا ناديده گرفته شود، در واقع، خدشه در سعادت انسان‎ها و لطمه به جنبه‎اي از كمال آنهاست. براي ايجاد گرايش نسبت به اسلام، راه اين نيست كه اين گوهر تابناك و سرمايه‎ي عظيم را ناقص و مكدّر كنيم، بلكه بايد پرده‎ي جهل را از چشم، و زنگار هوس را از دل زايل نماييم. اگر قرار باشد حكمي ناديده گرفته شود، تا افرادي به اسلام بگرايند، هر گروه از اين افراد از بخشي از احكام ناخرسندند، برخي حرمت شراب را نمي‎خواهند، بعضي اختلاط زن و مرد را مي‏پسندند، عدّه‎اي به ربا خوردن خو گرفته‎اند و همين طور نسبت به احكام كيفري و حقوق زنان و ... بدين ترتيب، با حذف اين احكام چه چيزي از مجموعه‎ي دين باقي مي‎ماند؟
در صدر اسلام، زماني كه پيامبر(ص) در نهايت سختي و فشار از جانب كفّار مكّه قرار داشت، گروهي نزد پيامبر(ص) آمدند و خواستار ناديده گرفتن برخي موارد شدند تا ايمان آورند و او را ياري كنند؛ پيامبر(ص) به سخن آنان توجّهي نكرد، آيه نازل شد كه:
به خاطر عصمتي كه به تو ارزاني كرديم به سخنان آنان توجّهي ننمودي و اگر فقط اندكي به خواست آنان متمايل شده بودي، دو برابر عذاب دنيا و آخرت را به تو مي‎چشانديم.[1]
كساني كه دم از تسامح و تساهل در احكام دين مي‎زنند، به دنبال اين نيستند كه اسلام طرف‎دار پيدا كند، بلكه مي‎خواهند با حذف احكام اسلام، جاهلانه يا مغرضانه، براي رسيدن به قدرت و رياست، شرايط اجتماعي ايجاد كنند تا برخي را به دنبال خود كشيده، طرف‌دار درست كنند؛ يا در راستاي هدف دشمنان اسلام، زمينه‎ي رخنه و نفوذ دشمن را فراهم كنند.
اگر در دين كاستي و زشتي وجود ندارد، بايد علت عدم طرف‎داري از اسلام را بررسي كرد. يا تبليغات سوء دشمن، چهره‎ي ناصحيحي از اسلام ترسيم كرده است، كه بايد با تلاش علمي و رفع شبهه‎ها چهره‎ي واقعي اسلام را آشكار كرد. و يا اين كه برخي، دل در گرو هواهاي خويش دارند و دين را مخالف خواهش نفس خود مي‎يابند و به همين جهت، نه تنها علاقه‎اي به برقراري نظام اسلامي ندارند، بلكه با انواع توطئه‎ها سعي در براندازي آن دارند. در اين صورت، بايد ضمن فراهم كردن زمينه‎ي استفاده‎ي حلال از نعمت‎هاي الهي و ارضاي صحيح غرايز، از توطئه‎هاي شيطاني پرده برداشت و توطئه‎گران را رسوا كرد و عملاً ثابت نمود كه راه سعادت انسان، اجراي كامل و صحيح قوانين متعالي اسلام است، تا در شرايط سالم اجتماعي، امكان تلاش عملي براي رها شدن از خواسته‎هاي حيواني فراهم شود و همه با چشم عقل و دل، حقيقت زيباي اسلام را بيابند، واگر توصيه‎اي براي تسامح و تساهل داريم آن را براي دشمناني ذكر كنيم كه از لجاج و عناد و كين‎توزي و ضربه زدن به دين فروگذار نمي‎كنند.
پی نوشت:
[1]. سوره‌ي اسراء (17)، آيه‌ي 73.
منبع: دين و آزادي، آیت الله محمد تقي مصباح يزدي، نشر مركز مطالعات و پژوهشهاي فرهنگي حوزه‌ علمیه (1381).


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.