سه‌شنبه، 12 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

چرا در ايران اگر دختران و پسران با هم ارتباط داشته باشند جرم محسوب مي شود؟ حتي يك درخواست ساده.


پاسخ :
مسأله ارتباط دختر و پسر يا زن و مرد از موارد بسيار حساسي است كه اگر رعايت موازين شرعي و اخلاقي در آن صورت نگيرد مي‏تواند افراد را دچار مشكلات عمده‏اي بنمايد. به همين جهت برنامه‏ريزي دستورات شرعي و اخلاقي اسلام بر اين اساس است كه كمترين رابطه ميان زن و مرد نامحرم صورت بگيرد چرا كه در اين ارتباط، زمينه‏هاي گناه بسيار فراهم است و موارد لغزش به وفور يافت مي‏شود، به خصوص اگر اين ارتباط همراه با صميميت و روشي خاص باشد. بنابراين توصيه مي‏شود در ارتباطات كاري و فاميلي به حداقل رابطه با جنس مخالف اكتفا شود و از رابطه در موارد غيرضروري پرهيز شود. بسياري از مفاسد اخلاقي كه براي جوانان پيش مي‏آيد نتيجه همين ارتباطات عاطفي و محبت‏آميز است كه البته در ابتدا چندان به نظر نمي‏آيد و انسان گمان مي‏كند خطري ندارد اما پس از اين كه روابط عميق‏تر و صميمي‏تر شد و لطافت‏هاي حساسيت‏هاي معنوي رفته رفته كم مي‏شود و احساسات زودگذر و دلبستگي‏ها و وابستگي‏ها رو به سوي انسان مي‏آورد آنگاه بايد منتظر عواقب شوم اين ارتباطهاي محبت‏آميز بود. البته ممكن است كسي آن قدر مسلط بر خود باشد كه هرگز گرفتار مشكلي نشود اما اين يك استثناء مي باشد و به طور طبيعي تداوم چنين روابطي به نتايج ناخوشايندي مي‏انجامد. بنابراين در ارتباطهاي فاميلي نيز مانند پسر دايي و پسر عمو و يا شوهر خواهر بايد با سنگيني و متانت رفتار نمود و از هر رفتاري كه ارتباط صميمي ايجاد مي‏كند پرهيز نمود مانند شوخي كردن و اظهار علاقه و امثال آن طبيعي است كه چنين محبتي مانع محبت خدا مي‏شود و انسان را از قرب الهي دور مي‏كند. از اميرمؤمنان علي (ع) نقل شده است كه آن حضرت به زنان جوان ابتدا سلام نمي‏كرد و مي‏فرمود مي‏ترسم از شنيدن پاسخ سلام آنها در دلم چيزي وارد شود كه ضررش از ثواب سلام دادن بيشتر باشد، (الف) در سرگذشت حضرت موسي (ع) آمده است: هنگامي كه دختر حضرت شعيب موسي (ع)ِ را به سوي خانه خودشان راهنمايي مي‏كرد. از پيش‏رو حركت مي‏كرد و موسي به دنبال او حركت مي‏كرد ولي چون باد بر لباس دختر مي‏وزيد، حضرت موسي (ع) به دختر گفت من جلو حركت مي‏كنم و بر سر دو راهي مرا راهنمايي‏كن"،(ب). و اين‏گونه حضرت موسي (ع) عفت و حيا خويش را به نمايش گذاشت، بنابراين در جايي كه اولياي دين چنين احتياطهايي مي‏كنند وظيفه افراد ديگر روشن است، بنابراين حتي شنيدن صداي نامحرم ممكن است در دل انسان تأثير منفي بگذارد چه رسد به اين كه در حد شوخي و اظهار كلمات محبت‏آميز باشد. البته ممكن است انسان براي خود توجيهاتي پيدا كند مانند اين كه اين رابطه كاري لازم است و يا اين نوع رابطه طبيعي و انساني است و امثال آن اما بايد توجه نمود كه اينها توجيهاتي است كه نفس انسان و شيطان براي فرار از انجام وظيفه مي‏كنند و تأثيري در حقيقت امر ندارد. ارتباط زن و مرد نامحرم هر قدر بيشتر باشد و محبت آنها به همديگر هر اندازه عميق‏تر باشد امكان ناهنجاري در روابط اجتماعي و روابط خانوادگي بيشتر مي‏شود و دستيابي به محبت و قرب الهي مشكل‏تر مي‏شود و چنين لذت‏هاي زودگذر، آدمي را از لذت‏هاي پايدار محروم .
بنابراين ما هيچ گاه اين طور تصور نمي كنيم كه هر صحبتي بين دخترو پسر جنبه ي منفي و حرام دارد. ولي هنگامي كه چيزي خطر دارد بايد از آن پرهيز كنيم. روي لبه ي پرتگاه نبايد راه رفت. حال ممكن است كسي اين كار را انجام دهد و سقوط هم نكند، در آن صورت دليل نمي شود كه بگوييم روي لبه ي پرتگاه راه رفتن اشكالي ندارد و بي خطر است. دختر و پسر آن هم در سنين جواني در اين دوستي ها بسيار آسيب پذير هستند. چون زمينه دروني و روحي آنها آماده است و با كوچك ترين برخوردي ممكن است علاقه اي شديد بين آنها به وجود آيد، كه چون حساب شده و منطقي نبوده، ضربات روحي و عاطفي زيادي را تحمل كنند.
اسلام، قرار گرفتن زن و مرد نامحرم در مكان خلوتي كه ديگري در آن راه ندارد، حرام كرده است. حال ممكن است كه هزاران مورد پيش بيايد و هيچ گناهي انجام نگيرد، ولي براي اين كه انسان در معرض خطر نباشد بايد حكم شرعي فوق را رعايت كند. حكم فوق براي اين نيست كه اسلام همه ي زنان و مردان را بد و خلاف كار مي داند، بلكه مي خواهد از احتمال بروز گناه و سقوط اخلاقي جلوگيري كند. دقيقاً به همين جهت است كه ما بايد از دوستي بين دختر و پسر با هر بهانه اي پرهيز كنيم و البته صحبت عادي دختر و پسري كه فاميل و يا آشناي نزديك هستند در حضور جمع اشكالي ندارد و يا اينكه يكي از نزديكان يا آشنايان انسان در خانه و در كنار پدر و مادر به ما آموزش دهد، اشكالي ندارد.
منظور ما محيطهاي خصوصي و ارتباطات عاطفي است كه به بهانه دوستي سالم بين دختر و پسر مطرح مي گردد و سرآغاز مشكلات و سلب آسايش در دنيا و آخرت است. حتي در همان مورد فوق نيز هرگاه احساس كرديد كه هنگام درخواست چيزي، تمايلات خاص و علاقه ي عاطفي در شما ايجاد شده است؛ به نفعتان است كه زودتر خودتان را كنار بكشيد و خويشتن را گرفتار يك علاقه ي عاطفي نكنيد. براي همين هم سفارش شده است كه افراد نامحرم برخورد با يكديگر و صحبت و مذاكره را به حداقل لازم برسانند؛ زيرا ضرر آن بيش از نفعش مي باشد.
منابع و مآخذ:
الف) اصول كافي، ج 2، ص 648، ح 1، باب التسليم علي النساء
ب)تفسيرنمونه، ج 16، ص 59
eporsesh.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما
چرا صل علی سترکه ترند شد؟ به همراه فیلم
چرا صل علی سترکه ترند شد؟ به همراه فیلم
گزیده‌ای از جلسه ۲۸ دادگاه محاکمه منافقین
play_arrow
گزیده‌ای از جلسه ۲۸ دادگاه محاکمه منافقین
عراقچی: سواحل مکران به محور توسعه ملی تبدیل می‌شوند
play_arrow
عراقچی: سواحل مکران به محور توسعه ملی تبدیل می‌شوند
پدر امیر محمد خالقی: برخی می‌خواستند از خون فرزندم سوءاستفاده کنند
play_arrow
پدر امیر محمد خالقی: برخی می‌خواستند از خون فرزندم سوءاستفاده کنند
پشت پرده طرح ترامپ برای کوچ اجباری مردم غزه
پشت پرده طرح ترامپ برای کوچ اجباری مردم غزه
روایت معاون اول قوه قضائیه از مبانی دینی و حقوقی بیانات رهبر انقلاب درباره عدم مذاکره با آمریکا
play_arrow
روایت معاون اول قوه قضائیه از مبانی دینی و حقوقی بیانات رهبر انقلاب درباره عدم مذاکره با آمریکا
گل دیدنی هالک از روی ضربه کاشته
play_arrow
گل دیدنی هالک از روی ضربه کاشته
پاسخ فواد ایزدی به یک سوال: چرا از آمریکا به ایران آمدید؟ / FBI اذیتم می‌کرد!
play_arrow
پاسخ فواد ایزدی به یک سوال: چرا از آمریکا به ایران آمدید؟ / FBI اذیتم می‌کرد!
قیچی برگردان اسماعیل قلی‌زاده از جنس شاهکار!
play_arrow
قیچی برگردان اسماعیل قلی‌زاده از جنس شاهکار!
تقلید صدای حیرت‌انگیز توسط شرکت‌کننده مقابل میثاقی و خیابانی
play_arrow
تقلید صدای حیرت‌انگیز توسط شرکت‌کننده مقابل میثاقی و خیابانی
نمایی از قطار لاکچری در ماچو پیچو
play_arrow
نمایی از قطار لاکچری در ماچو پیچو
نقشه آمریکا برای ایران به روایت فواد ایزدی!
play_arrow
نقشه آمریکا برای ایران به روایت فواد ایزدی!
تحصن حامیان حزب‌الله در جاده فرودگاه بیروت
play_arrow
تحصن حامیان حزب‌الله در جاده فرودگاه بیروت
قدردانی قالیباف از مردم برای حضور پرشور در ۲۲ بهمن
play_arrow
قدردانی قالیباف از مردم برای حضور پرشور در ۲۲ بهمن
پرواز پهپادهای ایرانی از زیر آب؛ سلاحی هیبریدی که کابوس دشمنان است!
play_arrow
پرواز پهپادهای ایرانی از زیر آب؛ سلاحی هیبریدی که کابوس دشمنان است!