دوشنبه، 3 مهر 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

وضعیت اقتصادى ایران و عراق در جریان جنگ تحمیلی چگونه بود؟


پاسخ :
ایران
هر چند وضعیت اقتصادى ایران در ابتداى جنگ و در سال 1360 نابسامان بود اما در سال 1361 به علت افزایش قیمت نفت و افزایش صادرات این کالا، اوضاع اقتصادى و درآمد ارزى ایران نسبت به سال‏هاى قبل بهبود یافت و دولت انقلابى ایران توانست به تدریج اوضاع اقتصادى کشور را سامان بخشد.
باز پس دادن برخى از وام‏ها و بدهى‏هاى گذشته آغاز گردید، بازار مصرف تا حدودى مجددا اشباع شد و کارخانه‏هاى دولتى و غیر دولتى با ارز دولتى شروع به کار کردند. اما به تدریج با گسترش جنگ، آزادسازى مناطق اشغالى و به هم خوردن توان نظامى به نفع ایران، کشورهاى غربى و منطقه براى جلوگیرى از پیروزى ایران، فشارهاى اقتصادى علیه ایران را تشدید کردند و هم زمان با تجهیز عراق براى حمله به مراکز اقتصادى، پایانه‏هاى نفتى و نفتکش‏هاى حامل نفت ایران، توان اقتصادى ایران را تضعیف کردند.
در پى کاهش صادرات نفتى ایران و افزایش هزینه‏هاى جنگى، اوضاع اقتصادى ایران روز به روز نابسامان‏تر مى‏شد. وضعیت نامناسب اقتصادى در سال‏هاى 1364 و 1365 و کاهش بهاى نفت، عدم توازن سال‏هاى گذشته را تشدید کرد و عواملى همچون جنگ قیمت‏ها، جنگ نفتکش‏ها و بمباران شدید مراکز صنعتى و اقتصادى ایران به وسیله عراق، موقعیت بسیار دشوارى را براى ایران به وجود آورد. قیمت نفت در تیر 1365 به زیر ده دلار رسید. کاهش قیمت نفت سبب کاهش درآمدهاى ارزى دولت شد. درآمد ملى در سال 1365 به 9 /2907 میلیارد ریال رسید که حدود 4 / 11 درصد نسبت به رقم مشابه سال قبل کاهش نشان مى‏داد. این کاهش درآمد، کسرى بودجه را هر ساله افزایش مى‏داد و دولت مجبور بود کسرى مزبور را با استقراض از سیستم بانکى تأمین نماید که خود افزایش تورم را به دنبال داشت و مانع از هرگونه تصمیم‏گیرى و سیاست گذارى شایسته جهت سالم‏سازى اقتصاد کشور مى‏گردید.
براساس بر آورد دبیرخانه اوپک، درآمد نفت ایران در 6 ماهه اول سال 1986 )دى 1364 تا تیر 1365( حدود 9 / 2 میلیارد دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل به بیش از نصف تقلیل یافت. از طرف دیگر نظام غلط توزیع، عامل اصلى و واقعى تورم‏زایى و مشکلات ناشى از آن بوده است و سهم نامناسبى از فعالیت‏هاى بخش خدمات مربوط به خدمات غیر مولد و واسطه‏اى بود.
در هر حال، وضعیت اقتصادى ایران در روزهاى پایانى جنگ به گونه‏اى بود که حضرت امام یکى از دلایل پذیرش قطعنامه را وضعیت بسیار بد اقتصادى که مسئولان اقتصادى کشور گزارش داده‏اند، ذکر مى‏کنند.
عراق
عراق در آغاز جنگ وضعیت اقتصادى مناسبى داشت و داراى 30 میلیارد دلار ذخیره ارزى بود، اما در دوران جنگ به دلیل آسیب پذیرى مراکز اقتصادى عراق و همچنین کاهش تولید و صدور نفت، درآمدهاى این کشور کاهش یافت. کاهش درآمد دولت، هر چند بر اقتصاد عراق تأثیر منفى گذاشت و در مجموع بودجه دولت را در بخش‏هاى مختلف به ویژه در بخش نظامى تحت‏الشعاع قرار داد، اما باعث نشد که وضعیت اقتصادى این کشور از حالت عادى خارج شود و وضعیت نابسامانى به خود بگیرد؛ چون که عراق در دوران جنگ از کمک‏هاى اقتصادى و نظامى فراوانى برخوردار بود. ده‏ها میلیارد دلار کمک‏هاى اقتصادى کشورهاى حوزه خلیج فارس در اختیار عراق قرار مى‏گرفت. کاهش صادرات نفت عراق به میزان نیم میلیون بشکه نفت در روز را عربستان و کویت جبران مى‏کردند و نیز دریافت میلیاردها دلار وام از کشورهاى دیگر، در سرپا نگهداشتن اقتصاد عراق نقش مهمى داشت. مجموعه این عوامل از نابسمانى اقصتاد عراق در طول جنگ جلوگیرى نمود به طورى که عراق در پایان جنگ نسبت به ایران از وضعیت اقتصادى بهترى برخوردار بود.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.