کاربرد مهارت‌های زندگی در تعادل عاطفی خانواده (بخش اول)

یکی از قوی‌ترین جنبه‌های حیات اجتماعی انسان، جنبه‌های عاطفی زندگی است؛ در این میان کسب مهارت‌های عاطفی لازم توسط زنان در جهت مدیریت داخلی خانواده، از اهمیت بالایی برخوردار است.
شنبه، 26 اسفند 1396
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدروح الله حسین پور
موارد بیشتر برای شما
کاربرد مهارت‌های زندگی در تعادل عاطفی خانواده (بخش اول)
 مهارت‌های عاطفی زنان خانه‌دار نقش اساسی در تعادل عاطفی خانواده دارد.
 
چکیده: یکی از قوی‌ترین جنبه‌های حیات اجتماعی انسان، جنبه‌های عاطفی زندگی است؛ در این میان کسب مهارت‌های عاطفی لازم توسط زنان درجهت مدیریت داخلی خانواده، از اهمیت بالایی برخوردار است.

تعداد کلمات 1032 / تخمین زمان  مطالعه 5 دقیقه

کاربرد مهارت های زندگی در تعادل عاطفی خانواده

مقدمه

یکی از مهم­ترین جنبه‌های حیات اجتماعی انسان، جنبه‌های عاطفی زندگی است. علاوه بر اینکه نقش زنان در بهینه‌سازی کارکرد عاطفی خانواده از دیرباز مورد توجه قرار گرفته است. مهارت‌های عاطفی زنان خانه‌دار نقش اساسی در تعادل عاطفی خانواده دارد. به همین دلیل کسب مهارت‌های عاطفی لازم برای رویارویی و ارتباط مؤثر با موضوع‌های مختلف عاطفی خانواده بسیار ضروری است. برخی از این مهارت‌ها عبارت‌اند از: مهارت‌ همدلی با دیگران، مهارت برقراری رابطه مؤثر با خود و دیگران، مهارت برقراری روابط گرم و صمیمی، مهارت مقابله با هیجان‌ها، مهارت مقابله با استرس، مهارت مهرورزی و اثربخش عاطفی. در مقاله زیر با مهارت مهرورزی آشنا می ­شویم.
 

مهارت مهرورزی در خانواده

عواطف و احساسات یکی از منابع سرشار وجود انسان‌ها بوده و باعث هدایت رفتار در جهات مختلف می‌شود. عواطف مثبت همچون محبت، دوستی، همدلی، گذشت و ایثار در ذهن تصورهای مثبت ایجاد کرده و عواطف منفی چون نفرت، خشم و ترس موجب تصورات منفی و احساس ناامیدی می‌شود. عواطف و احساسات انسان همانند جنبه‌های شخصیتی نیازمند تربیت و هدایت است. اگر در محیط خانه به این عواطف توجه نشود و الگوی مناسب در دسترس اعضای خانواده قرار نگیرد، زمینه‌های کجروی و انحراف آنان فراهم می‌شود. سازگاری کودک در هر مرحله از رشد با تنش‌های عاطفی همراه است. چون در سازگاری، کودک باید عادت‌های گذشته خودش را تغییر داده و بازنگری نماید. او باید یاد بگیرد که در مواجهه با انسان‌ها و پدیده‌های اجتماعی و نسبت به گذشته تغییراتی در رفتار، تفکر و احساسات و عواطف خودش ایجاد نماید. در این میان عواملی همچون رفتار مادر، روابط والدین در جریان تربیت و احساسات و عواطف نقش به‌سزایی دارد. اگر عملکرد و رفتار مادر با کودک توأم با تنش‌های درونی و خصومت باشد بر حالات عاطفی، روانی کودک تأثیر می‌گذارد و چیزی جز پرخاشگری و سرکشی عاید کودک نمی‌شود. همچنین نظارت شدید و محدود نمودن نیز موجب پدیدآیی رفتارهای گوشه‌گیری و حقارت می‌شود. صداقت، صمیمیت، نوع‌دوستی، کمک، همیاری و رقابت و حسادت مادر نیز بر رفتار کودک اثر به‌سزایی دارد.
 

تعادل مهرورزی در اعضای خانواده

تعادل مهرورزی نیز در شکل‌گیری احساسات و عواطف و نهایتاً پرورش شخصیت فرزند سهم به‌سزایی دارد. روح یگانگی و یا تعارض در کودک متأثر از مادر است. به همین دلیل است که می‌توان گفت، مادران در مشکل‌ترین مدرسه دنیا که مدرسه آدم‌سازی است، تدریس می‌کنند و این مدرسه هیچ وقت تعطیلی ندارد. به همین منظور مادر باید با عشق در حد اعلای حوصله، خوش‌خلقی، کاردانی و بینش و آگاهی به تربیت احساسات و عواطف همت گمارد. راه رسیدن به این اهداف ابتدا تسلط بر احساسات و عواطف خویش است تا بتوان از این نیروی عظیم در جهت هدایت فرزندان به نحو احسن استفاده نمود.
 

مهارت‌های عاطفی در تعادل‌بخشی رفتار خانواده‌ها

1. توانایی و استعداد بالقوه‌ای که در هر انسان وجود دارد به پهناوری نظام هستی است. برای پیوستن و تحقق چنین نیرویی در زندگی باید با (خود واقعی) خویش همنوا شد و با معنای راستین زندگی هم‌گام گردید.
2. ما همه چیز را در باطن داریم و ابزاری را که برای کامجویی بدان نیاز است در اختیار داریم. برای آفرینش لحظه‌ها سرشار از اعجاز، سرخوشی، سلامتی و آرامش خیال باید ژرف‌ترین نگرش‌ها را نسبت به زندگی کشف کنیم، باید کاری کنیم که این انرژی ما را لبریز کند و از وجودمان بتراود.
3. نباید گذاشت که رویدادهای جهان ما را تحت تأثیر خود قرار دهد، بلکه باید بکوشیم تا خود بر آنها تأثیر بگذاریم. باید بیاموزیم که بر رویدادهای خارج از کنترل خود بی‌اعتنا باشیم.
4. باید بتوانیم عشق، سازگاری و نیروی محبت را از خزانه سرشار وجود بیرون کشیده و متبلور سازیم.
5. اگر همواره بنا بر توقع‌ها و انتظار دیگران زندگی کنید و در همه زمینه‌ها پیرو اصول و قواعدی باشید که آنان به شما تلقین می‌کنند، از شادمانی و آسودگی محروم خواهید شد.
6. اگر به خاطر حرف دیگران از دنبال کردن اهداف خود عقب‌نشینی کنید؛ گویی که به طور ضمنی به آنها می‌گویید که من برای نظر شما در زندگی از نظر خودم بیشتر ارزش قائلم.
7. هیچ وقت به خاطر رفتار ناگوار دیگران در خشم و اندوه و آزردگی و نومیدی نباشید. چون در روند زندگی خود دچار مشکل می‌شوید و نمی‌توانید از مجموعه دارایی‌ها، توانمندی‌ها و فرصت‌های خود جهت رشد بهره‌مند شوید.
8. احساس پشیمانی دائم از اعمال ناروای گذشته و احساس نگرانی از رویدادهای احتمالی آینده از مخرب‌ترین احساسات منفی انسان به شمار می‌آید.
 9. سطح انتظار شما از زندگی راز دستیابی به سلامت روانی است. اگر آرزومند شادی، تندرستی و آرامش خاطرید، ذهن خود را به آن سو معطوف کنید تا با نیروی حاصل از آن، مردم، رویدادها و اوضاع و شرایط مناسب را برای تجلی این نیکویی‌ها به خدمت خود فرا خوانید.
10. احساس رشد و بالندگی در بین انسان‌ها و سایر موجودات فرق بین مرده و زنده است. پس همیشه زنده باشید و احساس خوش از زندگی داشته باشید و هرگز قبل از مرگ خود نمیرید.
11. گاهی به وسیله خاطرات، تفریحات و حتی آلبوم­های کودکی، سعی کنید به دوران شادمانه کودکی خود برگردید.
12. خزانه بی‌کران عشق و شادمانی را در خود جستجو کنید.
13. شما همیشه با خویشتن خویش تنهایید. اما تنها زمانی خود را بی‌کس و غریب احساس می‌کنید که خود را دوست نداشته باشید.
14. عشق شما در قلبتان آشیان دارد. این عشق از آن شماست. شما می‌توانید دلپذیرترین و رضایت‌بخش‌ترین احساسات را در دل خود بپرورانید.
15. وقتی شاد و مثبت و با حوصله هستید، واکنش‌های شیمیایی بدن شما با زمانی که مضطرب و منفی و هراسانید به کلی متفاوت است. نحوه تفکر شما نیز به طور چشمگیری بر ترشح غددتان اثر می‌گذارد.

 ادامه دارد...
 
منبع: مهارت های زندگی زنان خانه دار

بیشتر بخوانید :
کاربرد مهارت‌های زندگی در تعادل عاطفی خانواده (بخش دوم)
مهارت های بهداشت روانی بانوان (بخش اول)
مهارت های بهداشت روانی بانوان (بخش دوم)
تاثیر آموزش مهارت­های زندگی در زنان خانه ­دار (بخش دوم)
مهارت‌های زندگی چه نقشی در سلامت روانی ـ جسمانی خانواده ایفا می­ کنند؟



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط