برقراری ارتباط موثر، یکی از مهمترین مهارت های زندگی است.
چکیده : در میان مجموعه مهارت های زندگی، شاید بتوان گفت مهارت های ارتباطی بیش از سایر مهارتها مورد توجه قرار گرفته و معمولاً در سازمانها و محیطهای کسب و کار هم، منابع قابل توجهی صرف آموزش دادن و یاد گرفتن مهارت های ارتباطی و دانش ارتباطات میشود.
تعداد کلمات 1106 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه
تعداد کلمات 1106 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه
مهارت های ارتباطی
به سادگی میتوان مشکلات ارتباطی را، از طریق یادگیری مهارتهایی در این زمینه رفع کرد. در واقع، ارتباط مؤثر، از مهمترین مهارتهای زندگی است که باید یاد بگیرید؛ اما خیلی از افراد تلاش زیادی برای کسب این مهارتها نمی کنند. در ادامهی مقاله، چند نکتهی مهم برای بهبود مهارتهای ارتباطی ارائه می دهیم که با استفاده از آنها می توانید روابطی توأم با احترام، اطمینان، تفاهم و یکدلی داشته باشید.
مراقب زبان بدن تان باشید
به طرف مقابلتان می گویید برای صحبت کردن آماده هستید، اما همچنان دست به سینه ایستادهاید. ادعا می کنید به حرفهای او گوش می دهید، اما سرتان از روی گوشی موبایل بلند نمی شود. زبان بدن، همان علائم غیرکلامی ما، احساسات و افکار واقعیمان را برملا می کند. نحوهی برقراری ارتباط چشمی با دیگران، نوع دست دادن و طرز نشستن در یک مصاحبهی ویدئویی، همه از نشانههای یک ارتباط هستند. باید بدانید همواره در زندگی در حال برقراری ارتباط هستید، حتی زمانی که یک کلمه هم حرف نمی زنید. اگر می خواهید مکالمهی رضایت بخشی داشته باشید و قبل از یک گفت و گوی مهم، اعتماد به نفستان را بالا ببرید، یک ژست قدرتمند به خود بگیرید. لازم است قادر به درک و تفسیر زبان بدن دیگران باشید تا بتوانید واکنش مناسبی از خود نشان دهید.
از کلمات و صداهای نامناسب اجتناب کنید
به کار بردن آواهایی چون "اِممم" یا "اِاا" هیچ کمکی به پیشرفت ارتباطات روزانه و گفت و گوهای شما نمی کند. بهتر است این آواهای اضافه را حذف کنید تا با اعتماد به نفس بیشتری به نظر برسید. باید ببینید چه زمانیهایی در مکالماتتان از کلماتی چون "اِممم" یا "مثلا" استفاده می کنید. سکوتهای زیاد و دائمی، سبب خستگی اطرافیانتان می شود و مسخره به نظر می رسد.
از قبل نمایش نامهای در ذهن داشته باشید
ارتباط مؤثر از جمله مهارتهایی است که خیلی از افراد از آن محروماند. وقتی با افرادی که شناخت زیادی از آنها ندارید رو به رو میشوید و سکوتهای گاه به گاه و ناراحت کننده بینتان به وجود می آید، داشتن یک نقشهی ذهنی بسیار مؤثر و کمک کننده است. این هنر شماست که بدانید چطور سر صحبت را با دیگران باز کنید، یعنی بتوانید درباره موضوعات مختلفی چون خانواده، شغل، تفریح، سرگرمی، رؤیاها و آرزوها صحبت کنید. علاوه بر آن، می توانید با انتقال اطلاعاتی که می توانند برای پیدا کردن زمینهی مشترک به شما و طرف مقابلتان کمک کنند، گپ زدن را به گفت و گو تبدیل کنید. قطعاً گپ زدن در طولانی مدت سبب می شود شما به فردی شاد و اجتماعی تبدیل شوید.
قصه بگویید
قصهها تأثیر فوقالعادهای روی مهارتهای ارتباطی شما دارند. قصهها ذهنتان را فعال می کنند، شما را فردی متقاعدکننده نشان می دهند، به موفقیت شما در مصاحبهها کمک می کنند و باعث می شوند ارائههای شغلی بهتری داشته باشید. باید بتوانید به یک قصه گوی افسانهای تبدیل شوید. میتوانید از واژهی "اما" استفاده کنید تا داستان سازی کنید. مطمئناً هر فردی یک قصهی خوب برای تعریف کردن دارد. قصه سازی باعث می شود ارتباطات شغلی و شخصی بهتری داشته باشید.
جملاتی را تکرار کنید
قطعاً برای شما هم پیش آمده وقتی شخصی صحبت می کند، حواسمان پرت شده یا صحبتهای او را اشتباه شنیدهایم. سؤال کردن و تکرار چند کلمهی آخرِ طرف مقابل نشان می دهد به صحبتهای او علاقه دارید و برایتان جالب است. علاوه بر آن، شما را وادار می کند توجه و تمرکز بیشتری داشته باشید و اگر دچار سوء تفاهم شدید، به واضح شدن مطلب کمک می کند. برای مثال: "پس درست متوجه شدم، شما می خواهید برای روز یک شنبه بلیت تهیه کنید؟"
تکرار کردن حرفهای طرف مقابل، برای گپ زدن و اجتناب از سکوتهای ناخوشایند مناسب است. به جای این که گفت و گوی خود را حول موضوعاتی چون آب و هوا ادامه دهید، از طرف مقابل سؤال بپرسید و به پاسخهای او واکنش نشان دهید. برای مثال: "چه برنامهای برای تابستان دارید؟" یا "آخرین کتابی که خواندید چی بوده؟".
تکرار کردن حرفهای طرف مقابل، برای گپ زدن و اجتناب از سکوتهای ناخوشایند مناسب است. به جای این که گفت و گوی خود را حول موضوعاتی چون آب و هوا ادامه دهید، از طرف مقابل سؤال بپرسید و به پاسخهای او واکنش نشان دهید. برای مثال: "چه برنامهای برای تابستان دارید؟" یا "آخرین کتابی که خواندید چی بوده؟".
عوامل پرت کننده حواس را رها کنید
وقتی با کسی صحبت می کنید یا قرار است برای او وقت بگذارید، کلنجار رفتن با گوشی موبایل کار درست و مؤدبانهای نیست. شاید نتوانیم موبایل و تکنولوژی را رها کنیم، اما همین که به خودمان زحمت دهیم و سرمان را از روی گوشی یا تبلت بلند کنیم، ارتباطات بهتر و مؤثرتری خواهیم داشت.
پیام تان متناسب با مخاطب تان باشد
افرادی که بهترین مهارتهای ارتباطی را دارند، با توجه به اینکه طرف مقابلشان در چه جایگاهی است، صحبتهایشان را متناسب می کنند. قطعاً برای صحبت کردن با همکاران و رئیستان در مقایسه با وقتی که با فرزندان یا والدین خود حرف می زنید، زبان و مکالمهی متفاوتی را در پیش می گیرید. وقتی می خواهید مکالمهای برقرار کنید و پیامتان را به کسی برسانید، همواره سعی کنید طرز تفکر و دیدگاه او را هم مدنظر بگیرید.
مختصر و مفید باشید
هیچ احتیاجی نیست در صحبت ها مخصوصا در ایمیل ها به تمام جزئیات بپردازید. بلکه فقط لازم است طبق این فرمول خلاصه گویی/خلاصه نویسی جلو بروید: «مقدمه، دلیل، اطلاعات، پایان و پیگیری». این کار به شما کمک می کند تا در خلاصه ترین حالت ممکن بیشترین بهره وری را ببرید. به زبان ساده، در صحبت های خود روده درازی نکنید تا شنونده گوش خود را بر صحبت های شما نبندد و به فکر راه فرار نباشد!
همدلیتان را گسترش دهید
یک ارتباط خوب، دوطرفه است. اگر بتوانید دیدگاههای مخالف را در نظر بگیرید، بهراحتی می توانید بر اضطرابی که هنگام برقراری ارتباط با دیگران دارید، فائق آیید. برای مثال، وقتی فرد مقابل می گوید به قدری خسته است که نمی تواند حرف بزند، متوجه می شوید منظورش دقیقا چیست. همدلی کردن به شما کمک می کند ارتباطتان با دیگران را بهتر درک کنید و واکنشهای مؤثرتری از خود نشان دهید.
واقعاً گوش کنید
بهترین قدمی که می توانید در راستای بهبود مهارتهای ارتباطیتان بردارید، این است یاد بگیرید واقعاً گوش دهید، بدون این که صحبت طرف مقابل را قطع کنید، اجازه دهید حرفش را کامل بزند. این کار بسیار سختی است، اما یک گفت و گوی مؤثر، مجموعهای از کلمات است که به زیبایی با گوش دادن پیوند می خورد. اگر سبکهای ارتباطی هماهنگ با هم نباشد، درک درستی از هم داشته و میتوانید امیدوار باشید مخاطب تان با همان دقت به حرفهای شما گوش می دهد.
منابع:
سایت برترین ها
سایت دیجیاتو
منابع:
سایت برترین ها
سایت دیجیاتو
بیشتر بخوانید :
مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنید!
هنر برقراری ارتباط جمعی (بخش اول)
مهارت های ارتباطی و حل مسئله
آموزش مهارت های رفتاری و ارتباطی در زندگی خانوادگی و اجتماعی
مهارت ارتباطی در مدیریت (2) کاربرد فنون گفتگو
مهارت ارتباط با دیگران