به واسطه تفاوت برخی سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت با مواضع عملی اوست که اظهارات دیروزش کم و بیش دو پهلو تلقی شده، بویژه اینکه آقای هاشمی در این سخنان به مرز حامیان انقلاب اسلامی با فتنه گران، دشمنان و رویدادهای افراطی اخیر هم، هیچ اشاره ای نکرده است.
پس از آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات اخیر خود بر پرهیز خواص از "موضع گیری دو پهلو" تاکید کردند، آقای هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز با تاکید بر نقش محوری ولایت فقیه، سعی کرد که به این بیانات جامعه عمل بپوشاند که البته به دنبال آن ابهامات جدیدی مطرح شده است.
دیدار آقای هاشمی با اعضای شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه را که اکثر آنان از یاران نزدیک او هستند و گفته می شود از همکاران حقوق بگیر بخش پژوهش مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص هستند، شاید بتوان یک "دیدار خانوادگی" نامید.
شاید به همین دلیل است که سخنان امروز آقای هاشمی رفسنجانی، حداقل در بیان تا حدودی متفاوت از مواضع اخیر اوست.
او در این دیدار، با اشاره به مواضع پیش و پس از انقلاب خود، گفت که سخن و عمل خود را بر مبنای اعتدال و دوری از افراط و تفریط قرار داده است.
* با الهام از بزرگان سکوت کرده ام
آقای هاشمی رفسنجانی افزود: در بیان مواضع خود همواره منافع اسلام، انقلاب و مردم را مورد اهمیت قرار دادهام و همچنین در مواقعی به دلیل شرایط نامناسب با الهام از روش بزرگان دینی سکوت اختیار کردهام.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت دو هفته پیش، در دیدار اعضای شورای مرکزی مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی، در واکنش به انتقاد فعالان سیاسی موضعی متفاوت اتخاذ کرده بود.
او مدعی شده بود که سکوت نکرده و همواره برای کمک به حل مشکلات تلاش کرده است.
آقای هاشمی در بخش دیگری از سخنان امروزش، در پاسخ به پرسش حاضران تاکید کرد: در شرایط امروز نیز برای برونرفت از وضعیت فعلی راهحلهایی را که با توجه به تجربیاتم به ذهنم میرسید در خطبه نماز جمعه مطرح کردهام و هنوز نیز در کلیات به آن معتقدم هرچند که ممکن است نواقص و زوایدی داشته باشد.
او در نمازجمعه 26 تیرماه خواستار آزادی تمامی کسانی شد که در اغتشاشات نقش داشته اند. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین گفته بود که باید بخشی از تریبون رسانه ملی را در اختیار این گروه قرار داد.
اما آنچنان که پیداست، او به این نتیجه رسیده که پیشنهاداتش دارای نواقصی است. راهپیمایی ده ها میلیونی مردم در روز 9 دی ماه، یکی از دلایل رسیدن آقای هاشمی به این تصمیم عنوان شده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه سخنانش، اقدامات کسانی که او آنان را "افراطیون" نامید، در راستای فضاسازی برای ضد انقلاب جهت ضربه زدن به اسلام، دانست.
*رهبری، اصلحترین فرد برای حل مشکلات
آقای هاشمی با اشاره به شناخت خود از رهبر معظم انقلاب تصریح کرد: اقدامات خلاف قانون و تندرویها از سوی هر جناحی هیچگاه مورد تایید ایشان نبوده و نخواهد بود.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی اینجانب اصلحترین فرد را برای حل مشکلات فعلی جمهوری اسلامی ایشان میدانم و مطمئن هستم با کمک افراد معتدل از هر دو جناح موجود کشور با تدبیر رهبری مسائل موجود قابل حل و فصل است و در صورت حل مشکلات جاری، دشمنان خارجی و ضد انقلاب مایوس خواهند شد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران با اتکا بر حمایتهای مردمی و رهبری داهیانه حضرت امام (ره) که بر قلوب مردم حکومت میکرد توانست مراحل استقرار و تثبیت را به خوبی پشت سر گذارد و امروز پاسداری از این میراث عظیم بر عهده همه نیروهای وفادار به انقلاب و نظام است که در این مسیر حرکت کنند.
اگرچه سخنان امروز آقای هاشمی رفسنجانی تا حدودی متفاوت از مواضع اخیر اوست اما به گفته فعالان سیاسی این مواضع نمی تواند گرد ابهام را از رویکرد ماه های اخیر او پاک کند، بویژه اینکه برخی اظهارات رئیس مجمع تشخیص تاکنون توجیه روشنی نیافته است.
"نامه تند" آقای هاشمی به رهبر معظم انقلاب که در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دهم نوشته و با پوشش سایت های بیگانه همراه شد، یکی از مواضع جنجالی اوست که اعتراض حامیان انقلاب اسلامی را به دنبال داشته است.
سخنان رئیس مجمع تشخیص در نماز جمعه 26 تیرماه هم، نمونه دیگری از مواضع خبرساز آقای هاشمی است که بازتابی مشابه نامه جنجالی او پیدا کرد اما رئیس مجمع تا امروز که به ناقص بودن آن اذعان کرد، بر این سخنانش اصرار می ورزید.
* تداوم مواضع دو پهلو با غلظت کمتر
با این حال، آقای هاشمی در موضعی که مثبت خوانده شده، فرد اصلح برای حل مشکلات کنونی را "رهبر معظم انقلاب" دانسته است.
البته فعالان سیاسی در پاسخ به این گونه مواضع بر اجرایی شدن این اظهارنظرها و پیروی عملی از رهبر معظم انقلاب تاکید کرده اند، چنانچه رهبر انقلاب پیش از تاکید اخیرشان بر پرهیز خواص از "موضع گیری دو پهلو"، در سخنرانی های مختلف دیگری، خواستار ورود خواص به عرصه سیاسی، شکستن پوشش سکوت و ایفای نقش "عماریاسر" شدند تا "فتنه اخیر" مردم را دچار تردید نکند.
با وجود این تاکید، برخی از شخصیت ها که در گفتار بر تبعیت از ولایت فقیه تاکید کرده بودند، حاضر به موضع گیری صریح در برابر فتنه گران نشده و به بیان اظهاراتی مبهم بسنده کردند.
شاید بر همین اساس بود که سکوت و مواضع "دوپهلوی" برخی شخصیت های مطرح، با شعارهای که در راهپیمایی میلیونی 9 دی ماه داده شد و نوشته و تصاویری که بر دست مردم حمل می شد، مورداعتراض قرار گرفت.
گفتنی است که آقای هاشمی رفسنجانی در اوایل مهرماه هم، به همراه دیگر اعضای مجلس خبرگان رهبری در بیانیه ای "ضمن بیعت مجدد با رهبر معظم انقلاب"، تاکید کرده بود که "همچنان معظمله را تنها گزینهای میدانیم که لباس رهبری امت به قامتش زیبنده است."
به واسطه تفاوت برخی سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت با مواضع عملی اوست که اظهارات امروزش کم و بیش "دو پهلو" تلقی شده، بویژه اینکه آقای هاشمی در این سخنان به مرز حامیان انقلاب اسلامی با فتنه گران، دشمنان و رویدادهای افراطی اخیر هم، هیچ اشاره ای نکرده است.
/2759/