راسخون : چند روز پیش زنان برای تماشای بازی بستکبال به ورزشگاه آمدند و البته به خاطر هیجانی که معلوم نبود برای چه بود، خیلی زودتر از موعد هم آمدند پشت در ورزشگاه تا با لذت پشت در ماندن هم آشنا بشوند اما واقعا این مسئله چقدر برای ما ضرورت دارد؟ که باید شبکه های معاند زنان را برای تجمع اعتراضی به پشت ورزشگاه آزادی بکشاند تا بگوید که بله برای ما آزادی و رفع محدودیت زنان مهم است و بعد بیایند و 35 نفر بازداشت بشوند و همان شبکه ها خوراک رسانه ای برای خودشان تهیه کردند. اگر کمی منطقی نگاه کنیم شاید اصل ورود زنان به ورزشگاه خیلی مسئله ساز نباشد و با رعایت ورود و خروج می شود آن را رعایت کرد و شاید به قول بعضی افراد حضور زنان می تواند باعث اصلاح ادبیات حاکم در ورزشگاه بشود و مرهمی باشد بر کم ادبی تماشاگران مردی که با کوله باری از الفاظ رکیک برای دیدن بازی می آیند. اما باید چند نکته را لحاظ کنیم که بعضی کمی راحت از کنارش می گذرند و اصرار دارند این حق باید احقاق بشود این حرف را در بوق و کرنا می کنند که کجایند مسئولین که دارد حق زنان به یغما می رود و ....
الف: مقایسه با عربستان
بعضی می آیند ایران را با عربستان مقایسه می کنند که بله در آنجا کنسرت موسیقی آزاد شد و زنان به ورزشگاه ورود پیدا کردند و در پایان می گویند ما از این عرب های فلان فلان شده عقب تر هستیم و .... ای کاش کمی واقع بین باشیم همه حقیقت را بگوییم و بعد بگوییم که آنها چه دارند و زنان ایرانی چه دارند. در اینجا به چند محدودیت زنان عربستانی اشاره می کنیم :
نظر دانشمندان عربستان : زنان پستاندارانی چون بز و شتر هستند!
سال گذشته بود که در آستانه روز جهانی زن یعنی هشتم ماه مارچ، خبر عجیبی سر تیتر اخبار خبرگزاریهای دنیا شد. هیئتی از دانشمندان عربستان سعودی اعلام کردند زنان همچنان نه به عنوان انسان که در جمع پستانداران طبقه بندی میشوند. بر همین اساس مفتیها و دانشمندان عربستان سعودی زنان را همتراز پستاندارانی همچون بز و شتر قرار دادند و بر همین اساس برای آنها حقوقی را قائل شدند که این حیوانات از آنها برخوردار هستند.
بر همین اساس، راستا جیلیان برچ سخنگوی سازمان عفو بینالملل در واکنش به این اظهارنظر مفتیها و دانشمندان سعودی گفت: "درباره آینده خوشبین هستم چون زنان دیگر به عنوان اشیائی بیروح محسوب نمیشوند و در سیر تکاملی در طبقه پستانداران قرار گرفتهاند!"
زنانی که نمیتوانند رانندگی کنند
با توجه به اینکه قانون رسمی در این باره وجود ندارد اما فرهنگ حاکم بر جامعه سعودی حق رانندگی را از زنان این کشور سلب کرده است. فرهنگی که در جامعه سعودی به آن بهای زیادی داده شد تا رانندگی نکردن خانمها در آن به یک ارزش تبدیل شود. البته اخیرا تحرکاتی انجام گرفت و زنانی ویدئوی رانندگی خود را پخش کردند تا به این حق نداشته اعتراض کنند.
رفتن به قبرستان برای زنان سعودی
حتی اگر عزیزترین آدم زندگیشان را از دست داده باشند، بر خلاف عرف همه جوامع دیگر زنان سعودی اجازه ندارند در مراسم تشییع جنازه او شرکت کنند.
ممنوعیت پرو لباس هم از عجایب عربستان
اگر احیانا روزی گذرتان به عربستان سعودی افتاد و از یک فروشگاه لباس زنانه خرید کردید خواهید دید که تقریبا قریب به اتفاق این دست از فروشگاهها از اتاق پرو لباس بیبهرهاند.
باز کردن حساب بانکی بدون قیم (مرد) ممنوع
اگرچه زنان سعودی در یکی دو سال اخیر بابت اجازه راهاندازی شغل و حضور در انتخابات محلی خوشحال بودند اما آنها همچنان در طرف دیگر قضیه بابت محرومیت از برخی حقوق اولیه خود در عذاب هستند.
خروج از خانه با یک همراه مرد
زنان سعودی باید حین خروج از خانه همراه یکی از محارم مرد خود باشند. فرد محرم باید هر کجایی که زن قصد رفتن دارد او را همراهی کند. این فرد باید همسر یا یکی از اقوام محرم وی باشد. تفاوتی نمیکند که یک زن به فروشگاه برود یا مطب دکتر چون به هر حال یکی از محارم او باید در این بیرون رفتن کنارش باشد. به هر حال سعودیها حضور یک فرد محرم را کنار زن عاملی بر امنیت او میدادند.
محدودیت حق رای
جالب است بدانیم سال 2015 اولین سالی بود که زنان مجاز به رای دادن در انتخابات شوراهای عربستان سعودی شدند. البته این حق رای هم با محدودیتهای بسیاری همراه بود ضمن اینکه مخالفتهای بسیاری هم در این زمینه انجام شد. زنان عربستانی همچنان نمیتوانند در جایگاهی بالاتر از انتخابات شوراها پای صندوق رای بیایند یا اینکه در سمتهایی فراتر از حضور در همین شوراها فعالیت کنند. اگرچه پادشاه سابق عربستان 30 زن را با عنوان مشاور برتر مجلس شوراها منصوب کرد.
زنان بدون همراه مرد ویزیت نمیشوند!
زنان سعودی برای ویزیت شدن توسط یک دکتر، معاینه در بیمارستان و خلاصه کلام هر مشکلی که نیاز به حضور آنها در یک مکان پزشکی داشته باشد به همراهی مردان یا همان محارم خود قطعا نیاز خواهند داشت چه اینکه اگر آنها تنها باشند حتی توسط پزشک ویزیت هم نمیشوند چه رسد به درمانهای جدیتر.
حق ورود به فروشگاههای موسیقی ممنوع است!
اینها گوشه ای از محدودیت زنان عربستانی است بله شاید عده ای بگویند که ما چه کار به نداشته های آنان داریم و شما از داشته های آنان بگویید که باید در جواب بگوییم بله اگر در ایران ممنوع است باید این را از نظر ضرورت و کارکردهای آنان برای فعالیتهای زنان بسنجیم و نه اینکه از نظر تعداد مقایسه کنیم. یعنی این موارد محرومیت که ذکر کردیم مهم است یا حضور در ورزشگاه؟
ب: محیط آلوده، تاثیرش هم آلوده است
آنچه در این دربی شاهد بودیم و هستیم، فضایی بسیار آلوده که حتی همان دخترانی که با تیپ پسرانه در ماه های اخیر به ورزشگاه رفتند، اعتراف کردند فضای مناسبی نبود و فقط از هیجان موجود خیلی لذت بردند و اشک شوق ریختند، اما با این مقدار هیجان می شود منکرات موجود در این فضا را نادیده گرفت؟ البته که این فضا برای مردان هم مناسب نیست ولی برای زنان و لطافت آنها، پرضرر است. وقتی یک مسابقه در دو روز اخیر حدود 350 زخمی به جای میگزارد و آنچه از تماشاگران به جا میماند کوهی از آشغال در ورزشگاه است که واقعا نمی دانیم این محیط چه تاثیراتی بر بانوان می تواند داشته باشد.
ج: اظهار نظر های غیر کارشناسانه
خیلی از افرادی که امروز دایهدار ورود زنان به ورزشگاه هستند -خواه نمایندگان زن مجلس یا معاون رئیس جمهور یا ...- چقدر در ایجاد این قانون نقش دارند و یا اصلا میدانند قانون در این باره سکوت کرده یا حرف برای زدن دارد؟
محمد علیپور دبیر ستاد منشور اخلاقی و دبیر کمیته فرهنگی منشور اخلاقی، مشاور فرهنگی سازمان لیگ برتر و عضو ستاد رسیدگی به تخلفات فوتبالی در فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران است و درباره این سوال گفتند: «شورای عالی انقلاب فرهنگی» را مسئول مستقیم این ماجرا دانستند و در ادامه گفتند: «یک کارگروه قوی زیر نظر وزارت ورزش و جوانان و مرتبط با شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی باید تشکیل شود و در جلسات متعدد این مسأله را بررسی و نسبت به آن اعلام رأی کند». با این توضیح بهتر است بعضی حد و حدود اختیارات خود را بدانند و بی جهت با احساس بانوان بازی نکنند و سعی کنند به تخصص خود بپردازند.
در پایان هم سخنی با بانوان محترم داریم که باید بیشتر در شنیدن اخبار و مسائل این چنینی دقت کنند و بدانند چه کسانی دنبال این اخبار و حاشیه ها هستند و برای چه اینقدر این موضوع برای آنها مهم است و به هر بهانه ای می خواهند حرف خود را به کرسی بنشانند.
/2759/