زنان نامدار شیعه
هما امامزاده قمشه ای

 (1325-1385ق)

این بانو دختر سید حسن قمشه ای از احفاد میرزا محمد خلیل، امام جمعه شهرضا بود که در 27 شوال 1325ه.ق در شهرضا زاده شد. هما امامزاده زنی فاضل و دانشمند بود و در شهرهای اصفهان و تهران و سپس پاریس تحصیلات خود را در رشته پزشکی به پایان برد. او اولین کسی ...

نیمتاج خاکپور سلماسی

(-ز 1337ق)

وی دختر یوسف یا مسعود دیوان سلماسی، از اهالی سلماس، زنی شاعر بود.

به نوشته زنان سخنور در سال 1337ق به مناسبت شورش آشوریان و کشتار و تاراج ارومیه، نیمتاج در انتقاد از اوضاع آشفته اجتماعی شعری سرود که قسمتی از آن چنین است:

 

نوری جهان تهرانی

 (-ز 1224ق)

وی دختر حاج عبدالغفار تهرانی و زنی فاضل بود.

وی کتاب نجاه المسلمات را به خواهرش جمعی از زنان نوشت و آن را به دو بخش تقسیم کرد. بخش اول در احکام و اعمال لازم برای بانوان که از کتاب های مراجع گردآوری کرده بود. بخش دوم آداب اخلاقی ...

نصرت امین اصفهانی

 (1265-1362ش)

حاجیه خانم سیده نصرت بیگم امین (معروف به بانوی ایرانی) در 1265 هجری شمسی در اصفهان زاده شد. پدرش حاج سید محمدعلی امین التّجار اصفهانی سخاوتمند و متقی بود و مادرش زنی شریف و عابد و خیرخواه.

او را از 4 سالگی به سبب اوضاع حاکم ...

نسمه خاتون نجفی

 (-1295ق)

نسمه خاتون یا حبابه، دختر فقیه نامور شیخ جعفر نجفی (کاشف الغطا) و همسر شیخ محمدتقی ایوان کیفی معروف به نجفی صاحب حاشیه بر معالم بوده است. وی را زنی فاضل، عالم، زاهد و با منزلت و کفایت توصیف کرده اند.

شیخ محمدباقر نجفی مسجدشاهی و ...

میمونه مبرقع

وی دختر موسی مبرقع و از زنان پرهیزکار شیعه در قرن سوم هجری بود.

میمونه همراه پدر و خواهرانش زینب، و امّ محمد از کوفه به قم آمد و در همانجا درگذشت و نزدیک قبر حضرت معصومه علیه السلام دفن شد.

...

ملکه جهان

 (-ز 1324 ق)

وی دختر کامران میرزا، نایب السلطنه ناصرالدین شاه قاجار و همسر محمدعلی شاه قاجار و از زنان فاضل بود. کتاب برهان الایمان که مجموعه ای از ادعیه، اذکار و تجوید است، از آثار اوست.

...

مَلِک

 (-ز 962ق)

شاه مَلِک معروف به سیده بیگم، دختر سلطان حسن دوم از امرای شیعی کارکیایی گیلان است. وی زنی فاضل و شاعر بود. مؤلف تذکره جواهر العجایب او را «عفیفه صالحه» نامیده و می نویسد: «در اسلوب نظم طبعش به غایت ملایم و سلیقه اش واقع شده ... و ...

معصومه قوامی شیرازی

 (-1093 ق)

معصومه خاتون، دختر فیلسوف معروف صدرالمتأهلین، کوچکترین دختر ملاصدرا و همسر میرزا قوام الدین تبریزی است. معصومه خاتون از بانوان بافصاحت و بلاغت زمان خویش، محدث، عالم، مؤمن، مصلح، عابد، زاهد و حافظ قرآن بود.

از پدرش علم را فراگرفت ...

معصومه بیگم

 (-13 محرم  842 ق)

وی از زنان خیّر و از سادات اصفهان بود. مرقد امامزاده جعفر علیه السلام معروف به جعفریه را بنا نهاد و خود در حرم آن دفن شد.

...

مریم نائینی

مریم بانو، دختر آقا محمد بن آقا ابوطالب بود. شوهرش میرزا محمدعلی از احفاد سید معصوم بن قاضی نور بوده است. مریم نایینی در زمره معدود بانوان خوشنویس دوره خود بوده است که از آغاز دوره فتحعلی شاه قاجار در خط مقامی والا یافت و همطراز اساتید خود شد. نسخه ای قرآن به نام ناصرالدین شاه قاجار کتابت ...

مریم کنیزک

 (1257- 1308ق)

وی دختر سید عبدالله و از زنان شاعر شیعه افغان بود.

تخلّص او عاجزه، و در هرات به دنیا آمد. فنون شعر و ادب را فراگرفت و به سرودن شعر می پرداخت. مریم صاحب طبع و دیوان بود. و اشعاری در مدح امام زمان (عج) سروده است.

...

مریم ریزی لنجانی

مریم دختر شیخ جعفر ریزی از علما و فقها قرن سیزدهم هجری بود. او زنی فاضل و دانشمند بوده است. وی کتاب مطالب السوال را در رمضان 1287 ه.ق نوشت که خود نشانه فضل و مقام علمی اوست.

...

مریم خانم خاتون آبادی

(-1308 ق)

حاجیه مریم مشهور به بانو، از زنان شاعر و دختر حاج میرزا مهدی جویباره ای و همسر مرتضی احمدآبادی-هر دو از علمای اصفهان-بوده است. وی از دوازده سالگی به سرودن شعر پرداخت و حافظه ای قوی داشت، و همه اشعارش را تا سن پیری از حفظ می خواند. وی در 15 رجب 1308 ه.ق درگذشت.

...

مریم بیگم

 بانومریم، معروف به مریم بیگم از زنان فاضل و عالم قرن دوازدهم هجری قمری و دختر ملامحمدتقی و نوه مجلسی اول است. همسرش میرزا محمدتقی الماسی از علما و دانشمندان دوران خود بود.

...

ماه شرف برغانی

 (-ح 1234 ق)

وی عمّه شیخ محمدتقی برغانی و از زنان فاضل و ادیب بود.

ماه شرف به امّ کلثوم-دختر شیخ محمدتقی برغانی-فقه و اصول ادبیات عرب آموخت. او مورد تقرب تاج الدوله همسر فتحعلی شاه قاجار بود و مراسلات او را انشاء می کرد.

...

ماه سلطان امیر صحی

وی از زنان مبارز و از بنیان گذاران مدارس دخترانه تهران بود. پدرش از تجار روشنفکر و متجدد بود، و دخترانش را زیر نظر استادان سرخانه به تحصیل زبان و ادبیات فارسی و عربی واداشت. او پس از ازدواج با میرزا اسدالله مجتهد به تحصیل خود ادامه داد و علوم اسلامی را نزد همسرش فراگرفت. در جریان جنبش ...

ماریه عبدیه

ماریه، یا سعدیه دختر سعدالعبدیه، بانویی از عبدالقیس، ساکن بصره بود.

طبری از ابومخنف نقل می کند: شیعیان در خانه زنی شیعی از عبدالقیس-که به او ماریه دختر سعد یا منقذ می گفتند-جمع می شدند و به گفت و شنود و نقل حدیث می پرداختند. این خبر به ابن زیاد رسید، به عاملینش دستور ...

لیلی ثقفیّه

لیلی دختر ابومرّه عروه بن مسعود ثقفی است که مادرش میمونه دختر ابوسفیان بن حرب بن امیه بود.

لیلی همسر امام حسین علیه السلام و مادر آن حضرت، علی مشهور به علی اکبر است. وی در برخی از کتاب ها با نام ام لیلی معرفی شده است. وی بانویی جلیل القدر و عظیم المنزلت بود.

لیلی تمیمیه ربعی

لیلی دختر مسعود بن خالد بن ربعی است. مادرش عمیره بنت قیس بن عاصم-از قبیله ای معروف به سیادت و حکمت نزد عرب ها است.

لیلی، ام ولد فرزندان امیرالمومنین علیه السلام، عبدالله (عبیدالله) و محمد اصغر مکنی به ابوبکر است که در واقعه کربلا همراه دو پسرش در کنار امام حسین علیه ...