قانون بقای انرژی در واقع از تجربیات ماست و مشاهدات ما از طبیعت آن را نقض نکرده است. بر این اساس قانون بقای انرژی را اصل پایستگی انرژی نیز میگویند. در طول تاریخ علم فیزیک بارها درستی قانون بقای انرژی مورد سوال قرار گرفته است، اما همین تردیدها خود به محرکی برای کشف دلایل قانون بقای انرژی تبدیل شدهاند. در این پژوهشها ، دانشمندان در پی یافتن پدیدههایی غیر از حرکت بودهاند، پدیدههایی که همراه با نیروهای برهمکنش میان اجسام ظاهر میشوند و البته این نوع
اگر علاوه بر نیروهای پایستار و اصطکاک ، نیروهای ناپایستار و غیر اصطکاکی را نیز در نظر بگیریم، بر اساس قضیه کار و انرژی ، مجموع کار انجام شده توسط تمام این نیروها با تغییرات انرژی جنبشی برابر است. اگر کار انجام شده توسط نیروهای پایستار بر روی ذره را با و کار انجام شده توسط نیروی اصطکاک را با و کل کار انجام شده توسط نیروهای ناپایستار غیر اصطکاکی را با نشان دهیم، قضیه کار انرژی به صورت زیر بیان خواهد شد:
در رابطه فوق Kتغییر انرژی جنبشی است. از طرف دیگر ، میدانیم که هر نیروی پایستار را میتوان به یک انرژی پتانسیل و هر نیروی اصطکاک را به انرژی داخلی وابسته کرد. بنابراین اگر علاوه بر موارد گفته شده صورتهای دیگر انرژی را نیز در نظر بگیریم، خواهیم داشت:
عبارت فوق که در آن Kتغییرات انرژی جنبشی و Uتغییرات انرژی پتانسیل و انرژی داخلی سیستم است، قانون بقای انرژی نامیده میشود.
تاریخچه
قانون بقای انرژی در واقع از تجربیات ماست و مشاهدات ما از طبیعت آن را نقض نکرده است. بر این اساس قانون بقای انرژی را اصل پایستگی انرژی نیز میگویند. در طول تاریخ علم فیزیک بارها درستی قانون بقای انرژی مورد سوال قرار گرفته است، اما همین تردیدها خود به محرکی برای کشف دلایل قانون بقای انرژی تبدیل شدهاند. در این پژوهشها ، دانشمندان در پی یافتن پدیدههایی غیر از حرکت بودهاند، پدیدههایی که همراه با نیروهای برهمکنش میان اجسام ظاهر میشوند و البته این نوع پدیدهها همواره وجود دارند. در برهمکنشهای دیگر ، انرژی ممکن است به صورت نور ، الکتریسیته و مانند آن تولید شود. بنابراین علاوه بر انرژی جنبشی و انرژی پتانسیل اجسامی که به صورت مستقیم قابل مشاهده هستند، صورتهای دیگر انرژی نیز وجود دارد و در واقع ، قانون بقا انرژی بیانگر پایستگی انواع مختلف انرژی است که علاوه بر مکانیک در شاخههای دیگر علم فیزیک نیز بکار میرود.
ارتباط پایستگی انرژی با پایستگی انرژی مکانیکی
هر چند اصل پایستگی انرژی جنبشی بعلاوه انرژی پتانسیل (انرژی مکانیکی) غالبا مفید است، اما این اصل در واقع حالت محدودی از اصل کلی بقای انرژی است. انرژیهای جنبشی و پتانسیل تنها هنگامی بقا خواهند داشت که نیروهای پایستار عمل میکنند، در صورتی که انرژی کل همیشه بقا دارد.
بقای انرژی در نسبیت
با ظهور نسبیت انیشتین ، در قوانین بقای فیزیک کلاسیک تجدید نظر کلی حاصل شد. به عنوان مثال ، قانون بقای اندازه حرکت خطی و قانون مطلق بودن فضا در فیزیک کلاسیک به هم خورده و به جای آن کمیتی تعریف شد که برابر مجموع مربع اندازه حرکت خطی و مربع فاصله است و همواره پایسته میماند. قانون بقای انرژی نیز از این قاعده کلی مستثنی نبوده، بلکه قانون جدیدی به نام پایستگی جرم بوجود آمد. بر اساس این قانون ، جرم به انرژی و بر عکس انرژی به جرم تبدیل میشود. البته تمام این موارد در سرعتهای نزدیک به سرعت نور صورت میگیرد و در سرعتهای پائین قوانین بقای فیزیک کلاسیک به قوت خود باقی است. منبع:http://atwis.com /س
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.