هفت فایدهی علمی ثابت شدهی قدردانی
یکی از ویژگیهای انسانهایی که از نظر روانی پایدار هستند، عدم تاسف و غصه خوردن برای گذشته خودشان است. قدردانی را جایگزین تاسف خوردن کنید.
مترجم: پ. م.
منبع:راسخون
منبع:راسخون
یکی از ویژگیهای انسانهایی که از نظر روانی پایدار هستند، عدم تاسف و غصه خوردن برای گذشته خودشان است. قدردانی را جایگزین تاسف خوردن کنید.
گاهی همین که چند جمله در دفترچه خاطراتتان بنویسید و از خودتان بابت چیزهای کوچک زندگیتان تشکر کنید یا این که در خلوت خود فکر کنید که تاثیر دیگران در زندگی شما چه بوده یا شما به دیگران چه سودی رساندهاید، میتواند زندگی و حتی طرز تفکرتان را متحول کند.
پژوهشگران در تحقیقات مختلف تاثیر قدردانی از خویشتن و دیگران را بر روی سلامت جسم و روان بررسی کردهاند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
1. قدرشناسی راه را برای ایجاد روابط جدید هموار میکند
گفتن "متشکرم" در مقابل کاری که دیگری برای شما انجام میدهد، در هر فرهنگی، نشانه ادب و تربیت است. تشکر کردن علاوه بر نشان دادن ادب، میتواند برای شما دوستان جدیدی را به ارمغان بیاورد. طبق یک تحقیق در سال 2014، اگر شما از یک فرد به خاطر کاری که برای شما انجام داده، تشکر کنید، این فرد ناخودآگاه به سمت شما کشش پیدا میکند. اگر شما را بشناسد، شروع به گفت وگو با شما خواهد کرد. شما با یک ارتباط چشمی نیز میتوانید تاثیر آنی تشکر کردن را بر صورت آن فرد ببینید. وقتی کسی برای کاری از شما تشکر میکند، هر چند وظیفه تان باشد، شما ناخودآگاه احساس خوبی خواهید داشت. بنابراین دفعه بعد که ماشینی در خیابان به شما راه داد، کسی در اتوبوس را برایتان نگه داشت و ...، ارتباط چشمی برقرار کنید و "واقعا" تشکر کنید.
2. قدرشناسی سلامت جسمی را بهبود میبخشد
طبق یک تحقیق دانشگاهی در سال 2012، افراد قدردان به طور متوسط درد کمتری حس کرده و به سلامتی خودشان امتیاز بالاتری میدهند. این افراد به سلامت خود و اطرافیانشان توجه بیشتری دارند و چکاپ های پزشکی را جدیتر میگیرند. همچنین این افراد به طور متوسط بیشتر دوست دارند فعالیت بدنی داشته باشند. این موارد همگی نه تنها منجر به سلامت بیشتر جسمی میشوند، بلکه میتوانند طول عمر را نیز افزایش دهند.
3. قدرشناسی سلامت روانی را بهبود میبخشد
قدردانی از دیگران و مورد قدردانی واقع شدن، ترشح هورمون شادی را به دنبال دارد. همچنین میتواند حواس شما را از احساسات مسموم و منفی مانند خشم، نفرت، حسادت و پشیمانی پرت کند. دکتر رابرت امونز، پژوهشگری که مطالعات بسیاری بر روی قدردانی و رابطه آن با شادی انجام داده می گوید: قدردانی و مورد قدردانی واقع شدن، غم و افسردگی را در افراد کم کرده و میزان شادی را افزایش میدهد.
4. قدردان ها دلسوزترند و کمتر عصبانی میشوند
طبق یک تحقیق در سال 2012 دانشگاه کنتاکی، افراد قدرشناس معمولا کنترل بیشتری روی رفتار خود دارند و کمتر در مقابل بیادبی و قدرناشناسی افراد واکنش شدید نشان میدهند. طبق این تحقیق، افرادی که از تست قدرشناسی خود امتیاز بیشتری گرفته بودند، نسبت به رفتارهای منفی افراد دیگر کمتر واکنش نشان میدادند. همچنین این افراد نسبت به دیگران حساسیت و همزادپنداری بیشتری نشان میدادند و علاقه به تلافی و انتقام نیز در آن ها بسیار کم بود.
5. قدردانها بهتر میخوابند
طبق تحقیقات انجام شده در سال 2012، یک ربع وقت صرف کردن برای نوشتن جملاتی برای قدرشناسی از خود قبل از خواب، باعث کاهش بار فکری و استرس شده و خواب عمیقتر، راحت تر و طولانیتری را برای شما به ارمغان میآورد. میتوانید یک دفترچه داشته باشید و هر شب قبل خواب جملات تشکرآمیز در آن بنویسید. مثلا از خودتان تشکر کنید که امروز خیلی خوب کار کردید، بیادبی همکارتان را پاسخ ندادید، سالم هستید، سقفی برای زندگی دارید، برای داشتن دوستان خوب از خود تشکر کنید و... همچنین از خود بپرسید: امروز برای چه چیزی شاکر هستم؟ چه لطفی در حقم شده که باید بابت آن شکرگزار باشم؟ این طور فکر کردن باعث میشود به جزئیاتی از زندگیتان توجه کنید که قبل از این هرگز به چشمتان نیامده بودند.
6. قدردانی عزت نفس و اعتماد به نفس را بهبود می بخشد
نتیجه یک تحقیق که در سال 2014 در مجله روانشناسی ورزشی منتشر شد، نشان داد که ورزشکارانی که قدردان هستند، اعتماد به نفس بیشتری داشته و با ترس کمتری به مقابله با رقیب خود میروند. در تحقیق دیگری مشخص شد که افراد قدردان کمتر خود را با دیگران مقایسه میکنند. این افراد به جای این که از دیدن فرد موفق یا فردی در رده اجتماعی بالاتر، عصبانی شوند و حسادت کنند، از آنها انگیزه میگیرند. همچنین این افراد از پیشرفت و شادی اطرافیانشان در زندگی لذت بیشتری میبرند.
7. قدردانی ثبات روانی را تقویت میکند
نتایج تحقیقات دراز مدت، نشان میدهند که قدردانی نه تنها استرس را کاهش میدهد، بلکه میتواند در مقابله با ناراحتی های شدید نیز فرد را یاری کند. در سال 2006 مقاله ای منتشر شد که نشان میداد در میان سربازانی که از جنگ برگشتهاند، آنهایی که قدردانتر بودند، کمتر دچار افسردگی و اختلالات تنشزای تروماتیک (PTSD) شدند. بررسی ها همچنین نشان داده است که افراد قدردان راحتتر با وقایع تلخ زندگی خود کنار میآیند.
همه ما میتوانیم تبدیل به افراد قدردانی شویم. کافیست به جای ناله در مورد نداشته هایمان، به چیزهایی که داریم فکر کنیم. داشتههای ما هرچند کوچک باشند، باز میتوانیم برای داشتنشان شاکر باشیم. سعی کنیم برای خودمان "شخصیت قدردان" بسازیم تا نه تنها خودمان از نظر روحی و جسمی تقویت شویم، بلکه اطرافیانمان نیز احساس خوبی به معاشرت با ما داشته باشند.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}