روند شکل گيري ادارهي معارف و اوقاف کرمان و قم
روند شکل گيري ادارهي معارف و اوقاف کرمان و قم
با تشکر از جناب آقاي عبدالرحيم علائي مدير کل دفتر اسناد و شناسايي موقوفات سازمان اوقاف و امور خيريه.
هنوز هم هر سياحي که به شهر کرمان ميرود، سري به ارگ ميزند و بازديد از مجموعهي گنجعلي خان را فراموش نميکند. پس از آن نوبت مجموعهي وکيل است که جنب کاروانسراي آن سر در کاشيکاري شده و چشمنواز «دانايي، توانايي/ وزارت معارف و اوقاف و صنايع مستظرفه / ادارهي معارف و اوقاف کرمان» هنوز ميدرخشد؛ هر چند که سالهاست که اين بنا کارکرد خود را به تمامي از دست داده است.
بر اساس اسناد موجود، پس از تهران، ايالت کرمان يکي از اولين ايالات و مراکز استاني ايران بود که اين اداره در آن تأسيس شد. اين اسناد به روشني نشان ميدهند که مسؤول اجراي دستور العملها و نخستين قانون اداره اوقاف، مصوب مجلس شوراي ملي در اوقاف مرکز و کرمان چه کسي بوده و به چه شيوهاي دستور العمل صادره ميکرده است.
اسناد مورد نظر شامل نخستين اعلانات و حکمها و مکتوباتي است که به صورت چاپ سنگي تهيه شدهاند و امروز در بايگاني بينظير «دفتر اسناد و شناسايي موقوفات سازمان اوقاف و امور خيريه» داراي پروندهي مستقل ميباشند.
اين مجموعه مربوط به دورهي تصدي مصطفي قلي، رئيس کل اوقاف و موقوفات مرکزي طهران، است. قسمتي از اسناد که به پيش از تصويب نخستين قانون اوقاف برميگردد، افضل الملک کرماني را با عنوان «امين اوقاف کرمان» مورد خطاب قرار مي دهد و وظايف ذيل را براي او تعيين و ابلاغ ميکند:
به جناب افضل الملک، امين اوقاف کرمان:
1- جناب عالي بلاواسطه در تحت ادارهي کل اوقاف هستيد.
2- بايد راپورتهاي خودتان را منظما به ادارهي کل اوقاف بفرستيد.
3- اگر شخصي ليافت اينکه موقوفه در دست داشته باشد ندارد راپورت بدهيد.
4- اگر شخصي لياقت اينکه موقوفه در دست داشته باشد دارد راپورت بدهيد.
5- هر هفته منتظر راپورتهاي کتبي جنابعالي هستم. راپورتهايي را که به اداره ي کل اوقاف ميفرستيد نمره بگذاريد.
6- دستور العمل موقتي هم فرستاده شد. علي العجاله بر طبق آن / رفتار نماييد:
1- امين اوقاف حق نظارت در تمام موقوفاتي که در حوزهي او واقع است دارد.
2- هر اشکالي در امر موقوفه واقع شد بايد به مرکز راپورت بنمايد، تا در صورتي که حکمي / لازم باشد صادر شود.
3- هر موقوفه که مصرف معيني ندارد بايد راپورت بدهند که وجوهات آن عايد ادارهي اوقاف شود که به مصرف عامالمنفعه از قبيل مدرسه و مريضخانه و غيره برسد.
4- محاکماتي که راجع به اوقاف باشد امين اوقاف به عدليه يا به محضر شرع رجوع مينمايد تا قانوني که در اين باب نوشته شده از مجلس مقدس شوراي ملي بگذرد.
5- هر کس اظهار يا عرض حالي به ادارهي کل اوقاف مينمايد، بايد کتبي باشد و هر سندي که راجع به حقانيت خود دارند بايد ارائه بدهند که در اداره ثبت شود. از قرار هر ده کلمه يک شاهي بايد حق ثبت بدهند.
قانون اوقاف هم از مجلس مقدس شوراي ملي به زودي براي شما فرستاده خواهد شد. هر هفته منتظر راپورتهاي کتبي جناب عالي هستم.
همانطور که رئيس کل اوقاف وعده داده بود چندي بعد در شنبه چهارم شوال 1328 هق قانون وظايف ادارهي اوقاف در مجلس شوراي ملي به شرح ذيل تصويب شد:
مادهي اول: تحصيل صورت صحيح از وقفنامهها و موقوفات مرکزي و ايالتي / و ولايتي و بلوکات در کل ممالک ايران.
ماده دويم: نظارت کليه بر اعمال متوليان و نظار و تفتيش در / وصول و ايصال عايدات اوقاف و
ممانعت از حيف و ميل اوليا / و مباشرين وقف نسبت به اعيان و منافع موقوفات و تدارک موجبات / آبادي آنها.
ماده سوم: اداره کردن موقوفاتي که توليت آنها راجع به شخص/ سلطان عصر يا دولت است.
ماده چهارم: مراقبت در صرف عايدات اوقاف به مصارف مخصوصه حسب ما اوقفها اهلها.
ماده پنجم: صرف منافع موقوفاتي که مصرف آن معين نبوده و بايد در / مطلق بريات صرف شود در مصارف تعليمات و فوائد عامه.
ماده ششم: اداره کردن موقوفاتي که متولي مخصوص ندارد به موجب / اذن از طرف يکي از حکام شرع.
رئيس کل اوقاف در 21 شوال 1328 ه ق پيوست نامهي ذيل، قانون فوق را به کرمان ارسال ميدارد:
نمرهي 2145
جناب مستطاب آقاي افضل الملک مدير اوقاف
صورت قانون اوقاف که از مجلس شوراي ملي، شيدالله ارکانه، گذشته براي شما فرستاده ملاحظه کنيد. دستور العمل موافق براي اين قانون فرستاده خواهد شد.
1- بايد صورت کليهي آن موقوفات و عايدات حاليه و مخارج آن را به طور کتابچه نوشته براي ادارهي کل اوقاف بفرستيد.
2- و بايد کليهي موقوفات را هم معين کرده بفرستيد.
همزمان، علاوه بر نامه و قانون مذکور، قانون ديگري به نام «قانون وظايف دايرهي تحقيق کل اوقاف» به کرمان ارسال ميشود. از آنجا که اين دايره فقط در مرکز استان وجود داشته است، قانون چهار مادهاي را ذيل عنوان «قانون وظايف دائرهي تحقيق کل اوقاف که در بلدهي کرمان داير است» آورده است:
مادهي اول: تسويهي اختلافات بين متولي و نظار اوقاف و خدمه و موظفين موقوفات.
مادهي دويم: تحقيق نوشتجات و اسناد راجعه به اوقاف و رجوع به عدليه در صورت لزوم.
ماده سوم: تحقيق جمع و خرج عايدي اوقاف مختلفه.
مادهي چهارم: تحقيق و تمييز املاک موقوفه از املاک شخصي.
پس از اين قانون است که رئيس کل اوقاف دستور العملي را که ضمن نامهي نمرهي 2141 به آن اشاره داشت، صادر ميکند که در ضمن آن به مواد قانوني سوم، پنجم، ششم نيز اشاره ميشود:
1- موقوفاتي که توليت آن راجع به سلطان يا دولت است موافق / مادهي سوم بايد در تصرف ادارهي جليلهي اوقاف باشد.
2- موقوفاتي که بايست در مطلق بريات صرف شود موافق / مادهي پنجم به توسط اداره به مصارف تعليمات و فوائد عامه خواهد رسيد.
3- موقوفات مجهول التوليه که متولي مخصوصي ندارد، موافق مواد / ششم در تصرف اداره خواهد بود.
4- يک عشر از عايدات تمام موقوفات حق النظارهي ادارهي اوقاف است.
مکاتبهي نمرهي 2145 و ضمائم آن را «ايالت کرمان و بلوچستان» و «ادارهي اوقاف» در صدر اعلان رسمي ذيل به صورت چاپ سنگي منتشر ميکنند:
بايد صورت صحيح وقفنامهها و اسناد حقهي معتبره و عايدات ساليانهي هر موقوفه را، خواه املاک و خواه مستغلات، چه در بلده و چه بلوکات، تا غرهي محرم 1329 به ادارهي اوقاف بياوريد تا ثبت دفتر اوقاف شده از خطا و زلل / و از تخطيات ارباب دغل مصون بماند.
1- حسين[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](سردار نصرت)
2- افضل الملک[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](افضل الملک 1317)
در ذي قعدهي 1328 ه ق نخست، سردار نصرت از طرف ايالت کرمان و بلوچستان طي اعلاني به اهالي کرمان، تشکيل ادارهي «معارف و اوقاف» و شروع به کار رياست آن را ضمن درج مکتوب نمرهي 1964 ياد شده اعلان رسمي ميکند:
به عموم اهالي کرمان و توابع اخطار رسمي اين است:
ادارهي محترمهي / معارف و اوقاف کرمان و توابع در تحت رياست جناب مستطاب آقاي افضل الملک / کرماني در محل بلده روز هشتم ذي قعدهي سنهي 1328 / مفتوح ميشود، در جنب کاروانسراي وکيل، خانهي حاجي جواهري / جناب مدير همه روز، غير از ايام تعطيل، مشغول امور راجعه / به اصلاح موقوفات و اجراء احکام دستور العمل مرکزي و نشر / معارف در بلده و بلوک خواهد بود. هر مطلبي راجع به موقوفات است / بر حسب حکم وزارت جليلهي اوقاف و معارف بايد به اين ادارهي / محترمه رجوع نمايد، غير از آنچه قانون رجوع به محکمهاي از محاکم عدليه / فرمايد و صورت دستور العمل موقتي که از رئيس / مرکزي کل اوقاف و معارف فرستادهاند مطابق ورقهي / متصله است.
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](سردار نصرت)
سپس امين يا مدير معارف و اوقاف مزبور نيز ضمن مکتوبي که عنوان «اخطاريه بليغ» دارد ضمن آگاه کردن مردم از روز افتتاح «ادارهي معارف و اوقاف و صنايع و مستظرفهي کرمان و توابع»، به خبررساني در باب برنامهي هفتگي اداره به عموم ميپردازد که حاکي از کاري با برنامه و مدون از مرکز تا سطوح پايين است:
روز جمعه 8 ذي قعدهي سنهي 1328 اداره معارف و اوقاف / در خانهي جواهري، جنب کاروانسراي وکيل افتتاح ميشود / همه روزه غير از جمعه و دوشنبه که تعطيل است، صبح تا سه ساعت از طلوع آفتاب بگذرد وقت مخصوص نشر معارف و علوم است / و بعد از آن تا نيم ساعت به غروب، مصروف رسيدگي و نظم و ترتيب / امور اوقاف خواهد شد به قانون و دستور العمل مرکزي.
روزهاي جمعه از صبح مشغول ترتيب امور روضهخواني / و امتحان روضهخوانها ميشود و مجلس روضهي صحيح مشروع تشکيل داده / خواهد شد. و هر کس از اهالي که ورود فرمايد پذيرفته خواهد شد.
روزهاي دوشنبه از سه[ساعت به]غروب مانده مجمع علماء اعلام / و ادبا و طلبهي علوم براي ترتيب نشر فضايل و معارف و تصحيح / امور عمليات تشکيل ميشود. هر کس تشريففرما شود از اين طبقه پذيرفته ميشود.
اولياء موقوفات از بلده و بلوک و توابع و قرا / اسناد خود را بر حسب قانون و دستور العمل به ادارهي اوقاف بياورند / که ثبت شود، بعد از ترتيب امور بلده، / به هر نقطه که مقتضي باشد و به هر قسم که قانون حکم فرمايد و دستور / العمل برسد، شعبهي ادارهي موقوفات منتشر در بلوک و توابع / خواهد شد. که امر موقوفات به صحت جاري شود و وجوه بر به فقرا و سادات و طلاب و ايتام و ارامل و مرتزقين ارباب استحقاق برسد.
مدير معارف و اوقاف کرمان
افضل الملک
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](افضل الملک 1317)
قريب دو ماه پس از حکم ايالتي سردار نصرت و پنجاه و هفت روز پس از افتتاح ادارهي معارف و اوقاف کرمان جلال الدوله حکم ديگري از جانب ايالت کرمان و بلوچستان در تأييد افضل الملک و خطاب به متوليان موقوفات آن ايالت در تبعيت از احکام صادرهي وزارت معارف به اين قرار صادر ميکند:
حکم مطاع ايالت جليلهي کرمان و بلوچستان
مد ظله الوالا به تاريخ 24 شهر محرم، سنهي 1329
نمرهي 6206
بر حسب احکام صادره از وزارت جليلهي معارف و اوقاف / نظارت کل موقوفات کرمان به عهدهي جناب محامد / نصاب، آقاي افضل الملک مفوض و محول گرديده است / لهذا بايد بدون عائق و مانع به آنچه از وزارت معزي / اليها مقرر و منصوص است طابق النعل بالنعل رفتار / نموده و موجبات پيشرفت کار ايشان صحيحا فراهم / باشد و عموم متوليان و متصديان امور موقوفات / تبعيت قوانين وزارت اوقاف را بر خود فرض / شمرده و صورت جمع و خرج موقوفات / و توضيحات لازمه مقرره را به جناب / افضل الملک داده و نظارت / و تصديق ايشان را شرط صحت / عمل خود بشمارند.
جلال الدوله
محل مهر ايالت جليله[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](جلال الدوله)
او همچنين در همان روز طي حکم ديگري به حکام و عمال ايالت کرمان و بلوچستان، آنان را به نظارت بر حسن انجام قانون مصوب مجلس و احکام و دستور العملهاي صادره فراميخواند:
حکم مبارک حضرت مستطاب اشرف ارفع والا ايالت عظمي، مدظله الاعلي
مقرر اينکه / تمام حکام ولايات و ضباط بلوکات و عمال ديوان اعلي که در قلمرو مملکت کرمان / و بلوچستان کار پردازند قوانين مقررهي ادارهي جليلهي اوقاف را در محل اجراء گذارند / که اولياء و مباشرين و متصرفين موقوفات تخلف از قوانين صادره از مجلس / مقدس شوراي ملي - شيدالله ارکانه - و قواعد دستورالعمل وزارت جليلهي / اوقاف نورزند و احدي تصرفات غير قانوني در موقوفات ننمايد. /
24 محرم 1329
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](جلال الدوله)
چنانکه پيش از اين آمد سردار نصرت و افضل الملک طي ضميمهاي بر مکاتبهي 2145 «مدير کل اوقاف» به دستاندرکاران موقوفات کرمان و بلوچستان تا اول محرم 1329 فرصت ميدهند که وقفنامهها و ساير اسناد را به ادارهي معارف و اوقاف کرمان آورده تا به منظور حفظ موقوفات در دفتر اوقاف ثبت شود. سه ماه بعد از اين ضميمه و به عبارتي يک ماه پس از پايان اولين درخواست همکاري است که افضل الملک ضربالاجل قاطعتري صادر ميکند و در پايان آن هشدار ميدهد در صورت بيتوجهي به اعلان اخير موقوفات تحت نظر آنها را «مجهول التوليه» قلمداد خواهد کرد:
عموم اولياء و مباشرين و متصرفين موقوفات / مملکت کرمان تا تحويل حمل تنکوزئيل 1329 / وقفنامههاي معتبره و اسناد حلقهي خود و صورت / عايدات و مخارج موقوفات را خواه املاک خواه / مستغلات، چه در بلده چه در بلوکات قريبه به ادارهي / اوقاف کرمان بياورند و در ولايات و بلوکات / بعيده، به عهدهي مأمورين اداره بدهند تا ثبت دفتر / اوقاف شده به مرکز کل فرستاده شود.
هر کس تخلف و تسامح ورزد موقوفهاي که در دست / اوست حکم موقوفات مجهول التوليه را خواهد / داشت و ضبط اداره خواهد شد.
ادارهي جليلهي اوقاف مرکز ايالت کرمان / و بلوچستان، به تاريخ 29 محرم 1329
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](ادارهي کل اوقاف)
مدير کل اوقاف، افضل الملک[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](افضل الملک 1317)
چند روز بعد جمعي از حجج اسلام و علماي اعلام پس از مقدمهاي که مشتمل بر دو فتواست، بر مدير اوقاف بودن افضل الملک کرماني تأکيد ميکنند و به دنبال آن به طور عام وظايف و دستور العمل و قانون مصوب را به او گوشزد ميکنند:
1- هر متولي و ناظر و متصدي موقوفه که بر خلاف قرارداد واقف رفتار کند، شرعا منعزل و منفصل است / و تصرفات او در موقوفات حرام و خلاف شرع است.
2- هر اجاره و استجاره و تصرفي که در موقوفات بدون ملاحظهي صرفهي وقف شده يا بشود، باطل است.
خدمت جناب مستطاب آقاي افضل الملک مدير اوقاف کرمان، دام مجده العالي، زحمت عرض لازم ميدهد: / جناب عالي بايد موافق وظيفهي نظارت خود در کليهي موقوفات کرمان بر حسب قوانين / صادره از مجلس مقدس شوراي ملي، شيدالله ارکانه، و به موجب قواعد مقرره و دستور / العمل وزارت جليلهي اوقاف در کمال مواظبت رفتار کنيد و مراقبت را در ملاحظهي صرفهي وقف / و صرف عايدات موقوفات، علي حسب ما قرره الوقف، بفرماييد و عمل موقوفات کرمان موافق / شرع مقدس مرتب و منظم شود و دست غاصبين و متعديان و متصرفان بغير حق، / از موقوفات کوتاه گردد؛ خاصه از موقوفات مجهولالتوليه که از باب وجوب امر به معروف و نهي از منکر شايستهي جناب عالي است.
1- رئيس محترم انجمن ايالتي، حضرت آقا شيخ يحيي....[مهر بيضي کوچک به خط نستعيلق:]
(يحيي 1327)
2- جناب مستطاب آقائي، آقا شيخ محمد تقي مجتهد....[مهر بيضي به خط نستعليق:]
(عبده محمد تقي بن محمد جعفر 1326)
3- حضرت سيد المسلمين آقائي / آقا سيد علي مجتهد....[مهر بيضي بزرگ به خط نستعليق:]
(علي بن عباس الموسوي)
4- حضرت ملجأ الاسلام آقايي آقا ميرزا اسماعيل مجتهد.....[مهر مربع بزرگ به خط نستعليق:]
(المتوکل علي الله عبده اسمعيل)
5- جناب مستطاب آقا ميرزا محمود مجتهد....[مهر مربع بزرگ به خط ثلث:](ناخوانا)
6- جناب مستطاب آقايي ابراهيم مجتهد....[مهر بيضي بزرگ به خط نستعليق:](عبده الراجي محمد ابراهيم بن احمد)
7- حضرت ملاذالأنام آقاي حاج / شيخ علي مجتهد....[مهر مربع بزرگ به خط ثلث:](ناخوانا)
8- حضرت ملاذالاسلام آقاي امام....[مهر مربع بزرگ به خط نستعليق:](ناخوانا).
اين فرمان، ضمن حکم ديگري از جانب ايالت کرمان، در 9 صفر 1329 توسط علاءالدوله به مدير مزبور اعلام ميشود:
جناب مستطاب افضل الملک مدير اوقاف، دام مجده العالي
بايد جناب عالي حکم مطاع علماي اعلام، سلمهم الله تعالي، را مجري داريد و به وظيفهي نظارت خود در رتق و فتق امور / موقوفات کمال مراقبت نماييد که از هر جهت موقوفات اين مملکت شرعا و قانونا منظم گردد.
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](علاءالدوله)
بلافاصله در همان روز امين مزبور براي عملي کردن احکام فوق، طي اعلاني اقدام به جلب همکاري مردم براي کشف موقوفات مجهولالتوليه و مجهولالحال ميکند:
9،1329 شهر صفر
هر کس اطلاعات صحيحهي خود را از موقوفات مجهولالتوليه و مجهولالحال که معلوم نيست کجا و چيست / خواه در بلده و خواه بلوکات، به اداره يا به مأمورين و به مفتش اداره بدهد، معادل ده يک عايدات ساليانهي / آن موقوفه به او داده ميشود و هر کس در اجاره و استجاره و غير اضافه مالالاجاره سابق موقوفات مستأجر / باشد به ملاحظهي صرفه، به او اجاره داده خواهد شد و ده يک تفاوت اجاره و صرفهي وقف را خواهد گرفت.
1-[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](ادارهي اوقاف کرمان)
2-[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](افضل الملک)
با بررسيهايي که نگارنده داشته تاکنون هيچ مجموعه اسناد ديگري مانند اين مجموعه که نشان دهد ساير ادارات اوقاف مراکز کشور چه وقت به وجود آمدند و آيا آنان نيز چنين مراحلي را طي کردهاند يا نه در دست نيست. به نظر ميرسد که احتمالا مدارکي که ميتوانند در اين خصوص اطلاعاتي ارائه کنند رونوشتهاي اسناد وقف هر استان است. چرا که رونوشتهاي اوقافي آن سالها، همانند رونوشتهاي ما قبل تشکيل «ادارهي معارف و اوقاف» و
رونوشتهاي عدليه و دادگستري در گذشته و امروز، تاريخ تهيه و سربرگ و مهر و امضاي تهيه کننده را نشان ميدهد. از اين رو حداقل، نگارنده مطمئن است که اوقاف کردستان، مازندران، يزد، فارس، اصفهان و سمنان و قزوين در فاصلهي سالهاي 1334 - 1330 هق به فعاليت مشغول بودهاند.
اما هشت سال پس از تصويب قانون وظايف اوقاف در دوم ربيع الاول 1296 / 1336 ه ش است که ادارهي معارف و اوقاف قم تشکيل ميشود. شروع به کار اين اداره با صدور يک اعلان به اطلاع شهر قم ميرسد. در اين اعلان کوتاه تأکيد بر گردآوري و ثبت اسناد وقف، نظارت بر امور مالي موقوفات، و در نهايت اجراي قانون اوقاف مصوب مجلس شوراي ملي است:
به اهالي دارالايمان قم عموما و متوليان و متصديان موقوفات خصوصا با کمال احترام اخطار و اعلام ميشود:
1- ادارهي معارف و اوقاف فعلا در محل مدرسهي احمديه قرب ميدان مير، همه روزه از صبح، سه ساعت قبل از ظهر تا / نيم ساعت به ظهر مانده و از دو ساعت بعد از ظهر تا نيم ساعت به غروب مانده رسما دائر و حسبالامر دولت عليه / امين اوقاف براي رسيدگي به امورات راجعه به معارف و اوقاف حاضر و مشغول خواهد بود.
2- کليهي اسناد وقفنامههاي متعلق به اعيان و املاک موقوفات را متوليان و متصديان موقوفات بايد به ادارهي / اوقاف دهند که در دفاتر مخصوصه حسبالامر وزارت جليلهي معارف و اوقاف ثبت شده مسترد دارند.
3- صورت دخل و خرج ساليانهي تمام موقوفات شهر و توابع آن را بايد به نظر و اطلاع ادارهي اوقاف برسانند.
4- از تاريخ نشر اين اعلان بايد اجاره و استجارهي تمام اعيان و املاک موقوفات به اطلاع ادارهي اوقاف / باشد.
5- اجراي مقررات قانوني ادارهي معارف و اوقاف مانند ساير ادارات به توسط حکومت جليله و ساير / قواي مجريهي دولت عليه خواهد بود.
به تاريخ 25 برج قوس ئيلان ئيل - دوم شهر ربيع الاول 1336.
امضا: حسن الرضوي مدير معارف
[مهر بيضي شکل به خط نستعليق:](امين اوقاف قم)
منبع: ميراث جاويدان
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}