واژهی صراط در قرآن
«صراط» در اصل «سراط» - با سين - بوده است. فرّاء معتقد است: هرگاه بعد از کلمة سين، طاء يا قاف و غين و خاء باشد آن سين قلب به صاد ميشود و قرائت صراط با صاد لغت قريش است که قرآن نيز بر آن لغت آمده
نويسنده: عباس کوثري
«صراط» در اصل «سراط» - با سين - بوده است. فرّاء معتقد است: هرگاه بعد از کلمة سين، طاء يا قاف و غين و خاء باشد آن سين قلب به صاد ميشود و قرائت صراط با صاد لغت قريش است که قرآن نيز بر آن لغت آمده است. اين کلمه و به معناي راه روشن است (1) و برگرفته از «سرطت الطعام» به معناي بلعيدن طعام است؛ زيرا همانسان که غذا با بلعيدن از ديدگان ناپديد ميشود سالک و راهپيما نيز از ديدگان پنهان ميشود. (2) کلمهي صراط در قرآن کريم در دو معنا به کار رفته است.
در معناي «َلاَ تَقْعُدُوا بِكُلِّ صِرَاطٍ»، اين احتمالات ذکر شده است: راه گرفتن بر مؤمنان و تهديد آنان به قتل، راهزني و بستن راه بر مردم، (4) ايجاد مانع مقابل دين و راه حق؛ (5) ولي احتمال سوم به قرينه لفظ «کل» در «بِكُلِّ صِرَاطٍ» بعيد است؛ زيرا راه حق و دين يکي بيشتر نيست و از آن معمولاً با تعبير مفرد ياد ميشود؛ در نتيجه براساس احتمال اول و دوم، صراط به معناي راه خواهد بود.
برخي از آيات قرآن کريم پرستش خدا را صراط مستقيم معرفي کردهاند: «إِنَّ اللّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هذَا صِرَاطٌ مُستَقِيمٌ»، (8) چنانکه در برخي ديگر اطاعت و فرمانبرداري از خداي متعالي صراط مستقيم اعلام شده است: «وَاتَّبِعُونِ هذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ». (9) خداوند متعال در سوره انعام پس از آنکه از شرک نهي کرده، برخي از احکام را چنين بيان کرده است: «وَأَنَّ هذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيماً». (10) از اين بيان استفاده ميشود که صراط شامل معارف اعتقادي و احکام الهي است.
منبعمقاله: کوثري، عباس؛ (1394)، فرهنگنامه تحليلي وجوه و نظائر در قرآن (جلد دوم)، قم: دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، معاونت پژوهشي، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، چاپ اول.
کاربردهاي صراط در قرآن
1. راه و جاده
قرآن کريم در داستان شعيب (عليهالسلام) نصايح او به قومش را نقل ميکند. حضرت شعيب (عليهالسلام) ضمن فرمان به پرستش خدا و اداي حقِ پيمانه و وزن و نهي از افساد ميفرمايد: «وَلاَ تَقْعُدُوا بِكُلِّ صِرَاطٍ تُوعِدُونَ وَتَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِهِ»: (3) و بر سر هر راه ننشينيد که تهديد کنيد و مؤمنان را از راه خدا بازداريد.در معناي «َلاَ تَقْعُدُوا بِكُلِّ صِرَاطٍ»، اين احتمالات ذکر شده است: راه گرفتن بر مؤمنان و تهديد آنان به قتل، راهزني و بستن راه بر مردم، (4) ايجاد مانع مقابل دين و راه حق؛ (5) ولي احتمال سوم به قرينه لفظ «کل» در «بِكُلِّ صِرَاطٍ» بعيد است؛ زيرا راه حق و دين يکي بيشتر نيست و از آن معمولاً با تعبير مفرد ياد ميشود؛ در نتيجه براساس احتمال اول و دوم، صراط به معناي راه خواهد بود.
2. دين و معارف الهي
قرآن کريم ميفرمايد: «قُلْ إِنَّنِي هَدَانِي رَبِّي إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ دِيناً قِيَماً مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفاً وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ». (6) «دِيناً» چون بدل از محل «صِرَاطٍ» است، منصوب شده است و «مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ» عطف بيان است و «حَنِيفاً» حال براي ابراهيم؛ (7) در نتيجه «دِيناً» تفسير و توضيح صراط خواهد بود و معناي آيه چنين است: بگو: پروردگارم مرا به راه راست هدايت کرده است. همان راه که آييني پابرجا است؛ آيين ابراهيم که يکتاپرست بود و از مشرکان نبود.برخي از آيات قرآن کريم پرستش خدا را صراط مستقيم معرفي کردهاند: «إِنَّ اللّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هذَا صِرَاطٌ مُستَقِيمٌ»، (8) چنانکه در برخي ديگر اطاعت و فرمانبرداري از خداي متعالي صراط مستقيم اعلام شده است: «وَاتَّبِعُونِ هذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ». (9) خداوند متعال در سوره انعام پس از آنکه از شرک نهي کرده، برخي از احکام را چنين بيان کرده است: «وَأَنَّ هذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيماً». (10) از اين بيان استفاده ميشود که صراط شامل معارف اعتقادي و احکام الهي است.
پينوشتها:
1. محمد ازهري؛ تهذيب اللغة؛ ج 12، ص 329-330.
2. ابن فارس؛ معجم مقاييس اللغة؛ ج 3، ص 152.
3. اعراف: 86.
4. فضل بن حسن طبرسي؛ مجمع البيان؛ ج 3 و 4، ص 688.
5. محمود زمخشري؛ الکشاف؛ ج 2، ص 128.
6. انعام: 161.
7. محمود زمخشري؛ الکشاف؛ ج 2، ص 83-84.
8. آل عمران: 51. مريم: 36. زخرف: 64.
9. زخرف: 61.
10. انعام: 153.
منبعمقاله: کوثري، عباس؛ (1394)، فرهنگنامه تحليلي وجوه و نظائر در قرآن (جلد دوم)، قم: دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، معاونت پژوهشي، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}