اميد به آينده، ثمرهى انتظار صحيح و سازنده
اين انتظار به معناى آن است كه وجود ظلم و ستم در عالم چشمهى اميد را از دلهاى منتظران نمىزدايد و خاموش نمىكند. اگر اين نقطهى اميد در زندگى جمعيتى نباشد، چارهاى ندارد جز اينكه به آيندهى بشريت بدبين باشد ... . اما آن ملتى كه به آينده اميد دارد، مىداند كه روزگار تمام شدنى است و دورانى خواهد رسيد كه قدرت قاهرهى حق ، همهى قلههاى فساد و ظلم را از بين خواهد برد و چشمانداز زندگى بشر را با نور عدالت منور خواهد كرد، معناى انتظار دوران امام زمان اين است . (1)
انتظار فرج، مايهى حركت جامعهى اسلامى
دلهاى شيعه با آن مركز ملكوتى و الهى در حال ارتباط و پيوند است. محبت آن وجود مقدس در دلهاى شيعيان موج مىزند ؛ با او سخن مىگويند؛ از او مىخواهند؛ به او اظهار ارادت و توسل مىكنند. اينها چيز كمى نيست! اين اميدى كه در دل يك انسان به وجود مىآيد، به بركت ايمان و اعتقاد و يقين به وجود منجى و به حضور منجى، خيلى داراى ارزش و قيمت است. يقينا مايهى حركتهاى بزرگ در جوامع اسلامى و در جوامع شيعى است و مايهى اصلى حركت عظيم انقلاب اسلامى ، همين عقيده و همين انتظار فرج است. (2)
اميد برگرفته از انتظار فرج، سامانبخش جامعهى اسلامى
شيعه ياد گرفته است كه با فضيلتترين اعمال، انتظار فرج است. معناى اين جمله آن است كه در هر شرايطى - ولو سختترين شرايط - شيعه حق ندارد مأيوس و نااميد شود. منتظر است ؛ منتظر فرج است ؛ منتظر گشايش و باز شدن افق است. نفس اين انتظار، به او نيرو مىدهد و او را قدرتمند مىكند، به او نشاط مىدهد. نيرو و نشاط و اميد هم ، هر جا باشد، زندگى به طرف سامان پيش مىرود، به طرف اصلاح حركت مىكند. اين، يك ابزار عمده در دست شيعه است كه از متن اعتقادات تشيع سرچشمه مىگيرد. اين ، چيز بسيار باارزشى است. (3)
لزوم وجود روح انتظار در زندگى
ما امروز براى انتظار، بايد باب بهخصوصى در زندگى خود باز كنيم. حقيقتا ملت ما بايد روح انتظار را به تمام معنا در خود زنده كند. « ما منتظريم» يعنى اين اميد را داريم كه با تلاش و مجاهدت و پيگيرى ، اين دنيايى كه به وسيلهى دشمنان خدا و شياطين، از ظلمات جور و طغيان و ضعيفكشى و نكبت حاكميت ستمگران و قلدران و زورگويان پر شده است، در سايهى تلاش و فعاليت بىوقفهى ما، يك روز به جهانى تبديل خواهد شد كه در آن، انسانيت و ارزشهاى انسانى محترم است و ستمگر و زورگو و ظالم و قلدر و متجاوز به حقوق انسانها، فرصت و جايى براى اقدام و انجام خواسته و هوى و هوس خود پيدا نخواهد كرد. اين روشنايى، در ديدگاه ما نسبت به آينده وجود دارد. (4)
مقاومت ، ثمرهى روحى انتظار فرج
با ملتى كه روحيهى انتظار فرج دارد، هيچ قدرتى ياراى مقابله ندارد.(5)
امام زمان (عج ) كسانى را لازم دارد كه در مقابل پديدههاى تلخ و دشوار مردد و متزلزل نشوند و عقب ننشينند تا بتواند با اينها وارد كار عظيمى بشود كه قرار است دنيا را متحول كند. حالا شما ببينيد تحول ايران چقدر دشوارى داشته . ما هفت سال است انقلاب كردهايم، تهاجمهاى جهانى و توطئههاى استكبار و مسايل داخلى چقدر در مقابل ما ايجاد [مشكل كرده است. حال تصور كنيد ] مشكلات زمان حضرت ولىعصر (عج) چقدر خواهد بود و ايشان بايد در مقابل همهى اين مشكلات بايستد. يك سيستم قوى نياز دارد كه افراد آن غيرمتزلزل باشند، بصيرت نافذ و راسخ داشته باشند كه هيچ مشكلى آنان را مردد نكند و امام عزيز ما اين گونه بود. امام زمان (عج) افرادى را لازم دارند آگاه ، بصير ، خبير ، متوكل به خداى متعال ، توجه كننده به جزئيات و آن گاه فداكار، كاردان در كار ادارهى جامعه و رزمجو با دشمن. شما هستيد كه بايد خودتان را بسازيد تا انشاءالله آن عدهى نصاب لازم در اختيار ارادهى خالصى قرار بگيرد. (6)
ابعاد و آثار روحى و جسمى انتظار
معناى صحيح انتظار داراى ابعادى است كه توجه به اين ابعاد، براى كسى كه مىداند در فرهنگ اسلام و شيعه، چه قدر به انتظار اهميت داده شده، بسيار جالب است.
يك بعد، اين است كه انتظار به معناى قانع نشدن به وضع موجود است. » انتظار داريم « يعنى هر چه در خير و عمل خوب انجام داديم و به وجود آمده ، كم و غيركافى است و منتظريم تا ظرفيت نيكى عالم پر بشود. يك بعد ديگر از ابعاد انتظار ، دلگرمى مؤمنين نسبت به آينده است. انتظار مؤمن، يعنى اين كه تفكر الهى - اين انديشهى روشنى كه وحى بر مردم عرضه كرده است - يك روز سراسر زندگى بشر را فراخواهد گرفت. يك بعد انتظار اين است كه منتظر با شوق و اميد حركت بكند. انتظار يعنى اميد. (7)
انتظار امام يعنى انتظار عالمى روشن از نور عدالت
انتظار، يكى از پربركتترين حالات انسان است؛ آن هم در انتظار دنيايى روشن از نور عدل و داد. « يملا الله به الارض قسطا و عدلا» . خداى متعال به دست او، سرزمين بشرى و همهى روى زمين را از عدالت و دادگسترى پر خواهد كرد. انتظار چنين روزى را بايد داشت. نبايد اجازه داد كه تصرف شيطانها و ظلم و عدوان طواغيت عالم، شعلهى اميد را در دل خاموش كند. (8)
اميد به آينده، حقيقت روح انتظار
يكى از ابعاد انتظار، اعتماد و اميدوارى به آينده و مأيوس نبودن است. همين روح انتظار است كه به انسان تعليم مىدهد تا در راه خير و صلاح مبارزه كند. اگر انتظار و اميد نباشد، مبارزه معنى ندارد و اگر اطمينان به آينده هم نباشد، انتظار معنى ندارد. انتظار واقعى با اطمينان و اعتماد ملازم است. كسى كه شما مىدانيد خواهد آمد، انتظارش را مىكشيد و انتظار كسى كه به آمدنش اعتماد و اطمينان نداريد، انتظارى حقيقى نيست. اعتماد، لازمهى انتظار است و اين هر دو، ملازم با اميد است و امروز اين اميد، امرى لازم براى همهى ملتها و مردم دنيا مىباشد. (9)
احياى روح انتظار در سايهى انتظار امام عصر (عج)
قضيهى انتظار حضرت بقيت الله ( ارواحنا فداه ) ، روح انتظار را در جوامع زنده مىكند و در دلها حالت انتظار به وجود مىآورد. حالت انتظار ، حالت بسيار مبارك و خوبى است. (10)
روح انتظار، اميد به آيندهى والاتر
معناى انتظار اين است كه ايشان به وضعى كه حالا در آن قرار دارد، قانع نيست، لذا حالت منتظره دارد. وقتى شما منتظر عزيزى هستيد و مشتاقانه انتظار مىكشيد، معنايش اين است كه به وضعى كه حالا داريد، قانع نيستيد و شايد از اين وضع راضى هم نباشيد. اصلا مىخواهيد به چيزى دسترسى پيدا كنيد كه برتر و بالاتر از هر چيز ديگر است. اين ، حالتى است كه بشر بايد داشته باشد.(11)
انتظار سازنده، از بين برندهى رخوت و سستى
جوامع هم - اگر درست توجه كنيم - با حالت انتظار، از ركودى كه قدرتها و دشمنها بر آن تحميل مىكنند، خارج مىشوند. اگر در كشورهايى كه امروز تحت سيطرهى استكبار جهانى و عوامل صهيونيسم هستند، حالت انتظار به وجود آيد، به تغيير وضعى كه بر آنها تحميل شده است، قادر خواهند بود. متأسفانه در اغلب اين كشورها ، حالت انتظار نيست، كأنه وضع موجود خود را وضعى ابدى پنداشتهاند و خيال مىكنند قابل تغيير نيست. اين ، همان چيزى است كه دشمنها و استكبار از همه چيز بيشتر ، آن را مىخواهند. (12)
پي نوشت :
1- در اجتماع بزرگ مردم قم در سالروز حضرت مهدى )عج( ، 70/11/30
2- در ديدار ميهمانان كنفرانس جهانى اهلبيت (ع) در روز نيمه شعبان 72/11/8
3- در ديدار ميهمانان كنفرانس جهانى اهلبيت (ع) در روز نيمه شعبان 72/11/8
4- سخنرانى در ديدار با اقشار مختلف مردم و ميهمانان داخلى و خارجى شركت كننده در سمينار » تبيين حكم تاريخى حضرت امام خمينى (ره) « در سالروز ميلاد امام عصر (عج)، 69/12/11
5- رييس جمهور در اجتماع مردم شهيد پرور قم، جمهورى اسلامى 63/2/27
6- ديدار با روحانيون شركت كننده در عمليات والفجر 8، رسالت 65/2/6
7- سخنرانى در ديدار با اقشار مختلف مردم و ميهمانان داخلى و خارجى شركت كننده در سمينار » تبيين حكم تاريخى حضرت امام خمينى )ره( « در سالروز ميلاد امام عصر (عج) ، 69/12/11
8- خجسته سالروز ولادت امام زمان )عج( ، 68/12/22
9- خجسته سالروز ولادت امام زمان )عج( ، 68/12/22
10- بيانات مقام معظم رهبرى به مناسبت نيمه شعبان، 75/10/6
11- بيانات مقام معظم رهبرى به مناسبت نيمه شعبان، 75/10/6
12- بيانات مقام معظم رهبرى به مناسبت نيمه شعبان ، 75/10/6
/س
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}