جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی
در این مقاله با نحوه استفاده از قرص های جلوگیری و اورژانسی در دوران شیردهی آشنا می شوید.
قرصهای جلوگیری در دوران شیردهی
ممکن است شنیده باشید که قرصهای جلوگیری تولید شیر را کاهش میدهند، بله درست است. برخی هورمونها تولید شیر را کاهش میدهند. اما نه همه آنها!دو نوع قرص جلوگیری وجود دارد:
قرصهای حاوی ترکیبات استروژن و پروژسترون
قرصهای حاوی پروژسترون
استروژن میتواند باعث کاهش تولید شیر شود. اگر به پزشک خود بگویید که شیر میدهید، احتمالا برایتان قرص پروژسترون تجویز میکند که تاثیر نامطلوبی بر شیردهی ندارد.
اگر مجبور به استفاده از قرصهای ترکیبی هستید، بهتر است در ماه اول شیردهی، این قرص را مصرف نکنید. زیرا ممکن است باعث خشک شدن شیر در همان ماههای اولیه شود.
مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی
هنگام مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی باید در نظر داشته باشید که اگر قرصهای اورژانسی تنها حاوی پروژسترون باشند، روی مقدار و کیفیت شیر تاثیر نمیگذارند. اگرچه برخی هورمونها از طریق شیر مادر به نوزاد میرسند، اما عوارض جانبی روی بدن نوزاد ندارند.اگر به طور منظم به نوزاد خود شیر میدهید، معمولا نیازی به مصرف قرص اورژانسی ندارید. زیرا تا شش ماه پس از تولد نوزاد، معمولا تخمک گذاری در بدن انجام نمیشود و قاعدگی اتفاق نمیافتد. یعنی تخمدانها تخمک نمیسازند تا تخمکها در اثر تماس با اسپرم بارور شوند و بارداری اتفاق بیفتد. البته همیشه موارد استثنا وجود دارد. پس بهتر است که در صورت عدم تمایل به بارداری، از روشهای محافظت کننده، جهت جلوگیری استفاده کنید.
نحوه عملکرد قرص اورژانسی
قرص اورژانسی، حاوی ترکیبی از هورمونهاست که پس از رابطه جنسی محافظت نشده، به طور موقت، از تخمک گذاری جلوگیری و با اختلال در باروری تخمک و جلوگیری از لانه گزینی تخمک بارور در رحم، مانع بارداری میشود. حدود ۵ روز طول میکشد تا تخمک بارور شده در رحم، مستقر شود. اگر قرص اورژانسی، پس از استقرار تخمک بارور در رحم استفاده شود، تاثیری بر بارداری نخواهد داشت. البته آسیبی نیز به رویان داخل رحم نمیزند.اگر بعد از مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی، رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید، قرص اثری بر احتمال بارداری نخواهد داشت. حتی مصرف قرص، باعث باروری بیشتر نیز میشود!
شرایط استفاده از قرص اورژانسی
اگر رابطه جنسی محافظت نشده از راه واژن داشته باشید، استفاده از قرص اورژانسی، احتمال بارداری را به شدت کاهش میدهد. اگر نمیخواهید باردار شوید و یکی از اتفاقات زیر افتاد، حتما از قرص اورژانسی استفاده کنید.هنگام رابطه جنسی کاندوم پاره شده یا ناگهان بیرون آمد.
مصرف قرص پیشگیری را قبل از رابطه جنسی فراموش کرده بودید.
در روزهای تخمک گذاری رابطه جنسی داشتید.
هم چنین زنانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفتهاند، با استفاده از قرص اورژانسی، احتمال بارداری را کاهش میدهند.
سوالات متداول در رابطه با مصرف قرص اورژانسی
میزان تاثیر قرص اورژانسی در دوران شیردهی یا غیر از آن چقدر است؟
قرصهای اورژانسی که تنها حاوی پروژسترون است، تا ۸۸% احتمال بارداری را کاهش میدهد. اولین دوز مصرفی باید تا ۷۲ ساعت (سه روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده باشد.قرصهای اورژانسی حاوی پروژسترون و استروژن، تا ۷۵% احتمال بارداری را کاهش میدهد. اولین دوز مصرفی باید تا ۷۲ ساعت (سه روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده باشد.
هر قدر قرص اورژانسی زودتر مصرف شود، موثرتر است. اما تا حدود ۵ روز بعد از رابطه جنسی نیز کارایی دارد. در نظر داشته باشید که قرص اورژانسی اثر گذاری کمتری از قرصهای جلوگیری که به طور منظم استفاده میشوند، دارد.
قرصهای اورژانسی برای مصرف هر روزه مناسب نیستند و تنها سالی یک یا دو بار مجاز به مصرف آنها هستید. در صورت تکرار رابطه جنسی محافظت نشده، بهتر است از یک روش پیشگیری مناسب استفاده کنید. دراین باره با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی مصرف قرص اورژانسی چیست؟
میلیونها زن در دنیا از قرصهای اورژانسی استفاده میکنند. هیچ گزارشی از عوارض جدی و خطرناک در رابطه با این قرصها وجود ندارد. اما برخی عوارض جانبی ناخوشایند نیز گزارش شده است.زنانی که از قرصهای اورژانسی ترکیبی استروژن و پروژسترون استفاده کردهاند، به مدت یک یا دو روز احساس تهوع داشتهاند. ۲۰% آنها استفراغ کردهاند.
این عوارض در زنانی که قرص اورژانسی پروژسترون را مصرف کردهاند بسیار خفیفتر بوده است.
اگر قرص اورژانس ترکیبی استفاده میکنید، پزشک میتواند قرص ضد تهوع برایتان تجویز کند که یک ساعت قبل از مصرف اولین دوز، استفاده کنید تا از عوارض تهوع و استفراغ در امان بمانید.
از دیگر عوارض جانبی قرصهای اورژانسی عبارتند از: سرگیجه، خستگی، حساسیت پستانها و دردهای شکمی. طی یک یا دو روز این علایم از بین میروند. ممکن است به مدت چند روز لکه بینی یا خونریزی نیز دیده شود.
در صورت استفراغ بعد از مصرف قرص اورژانسی، آیا نیاز به مصرف مجدد قرص است؟
اگر تا دو ساعت پس از مصرف قرص استفراغ کردید، ممکن است نیاز به مصرف مجدد داشته باشید. با پزشک خود تماس بگیرید. اگر بعد از دو ساعت این اتفاق افتاد، مشکلی نیست، اما بهتر است قبل از مصرف دوز بعدی، قرص ضد تهوع بخورید.
در صورت مصرف همزمان دیگر داروها، چه تاثیری میگذارد؟
اگر هنگام مصرف قرص اورژانسی، آنتی بیوتیک، داروی ایدز یا داروی تشنج استفاده میکنید، میزان تاثیر قرص اورژانسی کاهش مییابد.
آیا مصرف قرص اورژانسی بر باروری در آینده اثر میگذارد؟
خیر، قرصهای اورژانسی، هیچ گونه اثری بر باروری شما در آینده نخواهند گذاشت.
چه مدت پس از مصرف قرص اورژانسی قاعدگی اتفاق میافتد؟
بیشتر زنان، یک ماه پس از مصرف قرص اورژانسی، در موعد مقرر خود پریود میشوند. اما در برخی ممکن است، این زمان یک هفته جلو یا عقب بیفتد.منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}