در صورت بروز مشکلات خاصی، ممکن است پزشک‌تان از شما بخواهد فعالیت‌هایتان را کاهش دهید یا اینکه همه یا بخشی از باقیمانده‌ی بارداری‌تان را در تخت خواب سپری نمایید. به این مساله استراحت مطلق در دوران بارداری می‌گوییم.

یک پزشک درصورتی که تشخیص دهد فعالیت‌های روزانه‌ی یک خانم باردار ممکن است منجر به بروز خطر برای او یا فرزندش گردد، استراحت مطلق را پیشنهاد می‌نماید. ممکن است گذراندن چند هفته یا حتی ماه در تخت خواب کاری بسیار سخت باشد، اما اگر هدف اصلی‌تان را که به دنیا آوردن فرزندی سالم است در ذهن داشته باشید، قابل تحمل خواهد بود.

گزینه‌های محتمل: استراحت مطلق در دوران بارداری تنها در صورت وجود مشکلاتی مانند جفت سر راهی، پره‌ اکلامپسی (به دلیل فشار خون بالا)، و جدایی جفت از رحم پیشنهاد می‌گردد. همچنین گاهی برای جلوگیری از زایمان زودرس و محدودیت رشد داخل رحمی نیز (IUGR) تجویز می‌گردد با این حال تا کنون شواهد محکم بر تاثیر آن در جلوگیری از زایمان زودرس مشاهده نشده است.

خطرها: ممکن است اکنون فکر خوابیدن و استراحت چند روزه در تخت خواب لذت بخش به نظر برسد. اما این کار با خطرهایی همراه است و به همین دلیل باید تنها به صلاحدید پزشک انجام شود. بدون انجام فعالیت، ممکن است عضلات شما خشک شده توانایی‌اش کاهش یابد. اضافه شدن بیش از حد وزن مشکل دیگری است که خانم‌های باردار در استراحت مطلق در دوران بارداری با آن مواجه می‌شوند. تخت خواب باعث می‌گردد تا بیش از میزان نیازشان بخورند و عدم فعالیت نیز مصرف کالری بدن‌شان را پایین می‌اورد. احتمال بروز افسردگی در خانم‌هایی که در استراحت مطلق هستند نیز بالاتر است. سرعت عملکرد سیستم گوارشی کاهش یافته امکان بروز یبوست نیز بیشتر می‌گردد. جدی‌ترین خطر ناشی از کاهش فعالیت‌های بدنی افزایش احتمال بروز لخته خون در بادراری است.

سوال‌های مناسبی بپرسید: اگر پزشک برای شما استراحت مطلق تجویز کرد، از او بپرسید که منظورش دقیقا چه چیزی است. آیا باید تمام مدت در تخت بمانید و غذایتان را آنجا بخورید و تنها برای رفتن به دستشویی از تخت خواب بیرون بیایید؟ آیا باید بازه‌های زمانی متعددی را در تخت خواب بگذرانید و در فواصل میان آنها به انجام فعالیت‌های روزانه‌تان بپردازید؟ یا اینکه پزشک‌تان می‌خواهد بیشتر زمان روز را بر روی مبل سپری کنید و شب‌ها به تخت خواب بروید و می‌توانید چند بار در روز برای غذاها به آشپزخانه بروید؟


کنار آمدن با استراحت مطلق در دوران بارداری

اگرچه ممکن است ماندن در تخت خواب برای مدت چندین ماه کار طاقت فرسایی به نظر برسد، اما می‌توانید از این فرصت برای انجام کارهایی که هرگز زمان کافی برای انجام آنها نداشته‌اید بهره ببرید. چند پیشنهاد:

کار کنید. اگر شغل‌تان به گونه‌ای است که می‌توانید در زمان استراحت به انجام ان بپردازید، ببینید که آیا می‌توانید از راه دور کارتان را ادامه دهید. بعضی از کارها را می‌توان به آسانی و با استفاده از یک دستگاه فکس، یک تلفن و یا یک کامپیوتر انجام داد. اگر شغل شما طوری است که نمی‌توانید از راه دور آن را انجام دهید، ممکن است بتوانید به کسی از میان دوستان یا فامیل در انجام امور دفتری کمک نمایید.

به خیریه کمک کنید. می‌توانید با تلفن زدن به سازمان خیریه‌ی مد نظرتان در جمع کردن اعانه کمک کنید.

یک پروژه‌ی فردی انجام دهید. اکنون زمان مناسبی است که به چیدن عکس‌های درون آلبوم‌تان یا انتخاب لیست آهنگ‌ها و فیلم‌های مورد علاقه‌تان بپردازید یا مجله‌ها و یادگارهای دوران دبیرستان‌تان را مرور و مرتب کنید.

یک هدف برای مطالعه‌تان قرار دهید. افراد کمی هستند که می‌توانند ادعا کنند همه‌ی نوشته‌های یک نویسنده را مطالعه کرده‌اند. نویسنده‌ی مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید و خواندن همه‌ی آثارش را مد نظر قرار دهید.

یک هدف برای فیلم دیدن‌تان قرار دهید. می‌توانید از دوستان یا آشنایان‌تان نیز در مورد فیلم‌های مناسب کمک بگیرید و به عنوان مثال همه‌ی فیلم‌هاییی که جانی دپ در آنها بازی کرده است یا فیلم‌های برنده‌ی جایزه‌ی اسکار را هدف‌تان قرار دهید!

کارهای مورد علاقه‌تان را مد نظر قرار دهید. شما در انجام اموری مثل آشپزی، تمیزکاری، خرید و نگهداری از فرزندان (اگر فرزند دیگری دارید) به کمک احتیاج خواهید داشت. از خانواده و دوستان‌تان کمک بخواهید و زمانی که کسی از شما می‌پرسد "چه کاری برای کمک از دست من بر می‌آید؟" جواب مناسبی برایش داشته باشید. مثلا غذا بپز یا به کتابخانه برو.

بخواهید تا به ملاقات‌تان بیایند. ملاقات دوستان یا آشنایان در استراحت مطلق در دوران بارداری، می‌تواند اوقات خوشی برای شما به همراه داشته باشد. از افراد دعوت کنید تا به ملاقات شما بیایند و از آنها بخواهید که با خود خوراکی یا هدیه به همراه نیاورند.

بافتنی یا قلاب بافی یاد بگیرید. می‌توانید در این زمان برای فرزندتان پتویی ببافید یا یک بلوز برای خودتان.

تمرین‌هایتان را تا جایی که اجازه دارید انجام دهید. بلند کردن وزنه‌های بازوی سبک یا تمرینات کششی یوگا ممکن است برای شما مفید باشد. از پزشک‌تان بپرسید که کدام‌ تمرین‌ها برای شما بی‌خطر است؛ تمریناتی را که برای‌تان بی‌خطر است انجام دهید تا توان عضلانی بدنی‌تان را حفظ کنید.


منبع: سایت ستاره