جدول رفتار کودکان یکی از ساده‌ترین و سریعترین ابزار‌های اصلاح رفتار در کودکان است. کودکان بازخورد فوری ارائه شده توسط یک سیستم پاداش دهی را دوست دارند و جدول رفتار کودکان می‌تواند به آن‌ها انگیزه‌ای برای ماندن در مسیر بهبود دهد.

جدول رفتار کودکان نباید برای تمسخر یا خجالت دادن کودک استفاده شود. شنیدن جملاتی مانند "تو فقط یک ستاره در طول هفته دریافت کرده‌ای!"، کودک را برای انجام کار درست تشویق نخواهد کرد. اما شما می‌توانید با انجام اقداماتی ساده، جدول رفتار کودکان را به یک تجربه ارزشمند برای کودک تبدیل کنید.


انواع جدول رفتار کودکان

۱. جدول ستاره

یک رفتار خوب که می‌خواهید فرزندتان آن را انجام دهد، انتخاب کنید. سپس، هنگامی که فرزندتان آن رفتار را انجام می‌دهد، یک ستاره به جدول بچسبانید.


۲. جدول وظایف کودک در خانه

یک لیست از کار‌هایی که کودک در منزل بایستی انجام دهد، تهیه کنید. سپس هر روز که فرزندتان کاری را انجام می‌دهد، مانند مرتب کردن تختخواب و یا تمیز کردن اتاق خود، در جدول تیک بزنید.


۳. جدول کار‌های روزانه

برنامه‌ای تنظیم کنید که روال روزانه کودک را مشخص کند. این برنامه می‌تواند شامل روتین صبحگاهی، کار‌های معمولی بعد از مدرسه و یا انجام امور پیش از خواب باشد. برای نمونه مواردی مانند انجام تکالیف، مسواک زدن، پوشیدن لباس فرم، پوشیدن لباس خواب و سایر کار‌های روزانه که می‌خواهید فرزندتان به طور مستقل انجام دهد را در برگیرد.


۴. جدول رفتار هفتگی

جدول رفتار هفتگی برای نهادینه کردن یک رفتار در کودک مناسب است. شما می‌توانید رفتار‌های مختلفی از جمله "نوازش ملایم حیوانات" و "انجام تکالیف مدرسه" را در این لیست قرار دهید.


تهیه جدول رفتار کودکان در ۷ مرحله

شما هفت گام ساده برای داشتن جدول رفتار کودکان فاصله دارید.


۱. شناسایی رفتار مورد نظر

رفتار‌هایی که می‌خواهید کودک انجام دهد را انتخاب کنید. بهتر است در ابتدا کار را ساده کنید و تنها سه رفتار را انتخاب کنید. انجام چند کار متفاوت در یک بازه زمانی برای کودک گیج کننده است.

به طور مشخص صحبت کنید. گفتن جمله «خوب باش» برای کودک گنگ است، زیرا فرزند شما دقیقا نمی‌داند خوب بودن به چه معناست.

رفتار مثبت را برای کودک توصیف کنید. به بیان دیگر آنچه را که می‌خواهید فرزندتان انجام دهد، بیان کنید. به عنوان مثال، به جای گفتن، "گربه را نزن! "، از عبارت "ما گربه را ناز می‌کنیم"، استفاده کنید.


۲. تصمیم بگیرید که چگونه به رفتار خوب کودک پاداش دهید

تصمیم بگیرید، هر چند وقت یکبار باید به کار‌های خوب کودک پاداش دهید. کودکان نوپا دوست دارند چندین بار در روز یک برچسب، علامت یا ستاره برای نشان دادن پیشرفت خود، دریافت کنند. اما بچه‌های بزرگتر می‌توانند برای گرفتن بازخورد تا پایان روز صبر کنند.

ممکن است بخواهید به فرزندتان در اوایل صبح، اواخر بعدازظهر یا شب پاداش بدهید. هم چنین می‌توانید روز را به سه بخش تقسیم کنید: قبل از مدرسه، بعد از مدرسه، و قبل از خواب. گاهی اوقات نیز ممکن است تمرکز روی بهترین رفتار در یک بخش از روز باشد.


۳. در نظر داشتن پاداش‌های بزرگتر

در حالی که نمودار‌های ستاره به کودک برای مدتی انگیزه می‌دهند، اما بیشتر بچه‌ها باید این برچسب‌ها و ستاره‌ها را با پاداش‌های بزرگتر مبادله کنند تا انگیزه ادامه این روند را داشته باشند. البته نیازی نیست که پاداش حتما گران باشد. بسیاری از پاداش‌های رایگان و کم هزینه هم وجود دارند که می‌تواند بسیار موثر باشد.

بایستی پاداش، چیزی ارزشمند برای کودکتان باشد. برای برخی کودکان، زمان الکترونیک (زمان استفاده از تبلت، یارانه، تلفن همراه و غیره) می‌تواند پاداشی موثر باشد. برای برخی دیگر، ۱۵ دقیقه بیشتر بیدار ماندن می‌تواند بهترین پاداش باشد.

از کودکتان بپرسید که دوست دارد چه چیزی پاداش بگیرد. بدین ترتیب، او به طور خاص انگیزه می‌گیرد که به سمت دریافت پاداش‌ها حرکت کند.


۴. ایجاد یک هدف برای کودک

هدف واقع بینانه‌ای برای کودک تعریف کنید تا او بداند در صورت رسیدن به آن پاداش می‌گیرد. این هدف، می‌تواند یک هدف روزانه باشد. برای نمونه "اگر امروز سه ستاره گرفتی، ما بعد از شام بازی خواهیم کرد".

بچه‌های بزرگتر می‌توانند برای پاداش کمی بیشتر صبر کنند. یک هدف را در نظر بگیرید، مثلا: "اگر پنج بار در این هفته تکالیف خود را به موقع انجام دادی، پس از مدرسه به پارک می‌رویم."


۵. جدول رفتار را برای فرزندتان توضیح دهید

در مورد جدول رفتار کودکان با فرزندتان صحبت کنید. برایش روشن کنید که نمودار در جهت کمک کردن به اوست، نه مجازات او.

در مورد چگونگی کسب امتیاز و پاداش برای رفتار خوب با او صحبت کنید. به فرزندتان فرصت بدهید تا سؤال‌هایش را پیرامون چگونگی کارکرد جدول از شما بپرسد.


۶. برای انگیزه بیشتر کودک، او را تشویق کنید

افزون بر استفاده از جدول رفتار کودکان، تشویق روزانه کودک را فراموش نکنید. اگر فرزند شما رفتار‌ها و مهارت‌های جدیدی پیدا کرد. می‌توانید پاداش‌های خود را کاهش دهید و تشویق را بیشتر کنید.


۷. جدول رفتار کودکان را مطابق شرایط خودتان تنظیم کنید

گاهی سیستم پاداش دهی نیاز به آزمون و خطا دارد. اگر جدول رفتار کودک شما به نظر خیلی آسان می‌آید، اهداف آن را به گونه‌ای تنظیم کنید تا کمی بیشتر او را به چالش بکشد.

اگر کودک شما پس از چندین بار تلاش برای رسیدن به اهداف خود، موفق نشد، ممکن است سیستم پاداش دهی برای او خیلی دشوار باشد. آن را کمی ساده‌تر کنید تا بتواند بخشی از موفقیت را تجربه کند تا برای ادامه کار انگیزه داشته باشد.


و سخن آخر اینکه 

همانطور که مهارت‌های فرزند شما بهبود می‌یابد، رفتار خاصی را که در حال کار بر روی آن هستید از جدول حذف و رفتار دیگری را اضافه کنید. رفتار‌های زیادی وجود دارند که به سیستم پاداش دهی، به خوبی پاسخ می‌دهند. اگر فرزند شما از کار با جدول رفتار کودکان خسته شد، آن را با یک سیستم اقتصادی (دریافت سکه) جایگزین کنید.


منبع: سایت ستاره