تاثير گريه بر سلامت روان

مترجم: ندا احمدلو



گريه يکي از دم دست ترين کارهايي بوده که بشر از دير باز تا کنون در مواجهه با غم ، استرس ، درد يا حتي شادي براي رسيدن به آرامش آن را انجام مي داده است . اما به راستي راز نهفته در اين قطرات معجزه آسا چيست و رسيدن به آرامش پس از گريه واقعي است يا تلقيني قوي ؟ براي رسيدن به پاسخ اين سوال محققان دانشگاه فلوريدا مطالعاتي را روي بيش از 3 هزار داوطلب انجام داده اند و نتيجه آن را به اين صورت اعلام نموده اند .
تحقيقات نشان داده است که مفيد بودن گريه براي بدن ، کاملاً به شرايط و موقعيت فرد بستگي دارد . کما اينکه در جديدترين تحقيق انجام شده ، محققان به اين نتيجه رسيده اند که گريه کردن هميشه هم اثر رواني مطلوب و آرام بخش روي بدن افراد ندارد. روان شناسان دانشگاه فلوريدا ، طي مطالعاتي که اخيراً روي بيش از 3 هزار دواطلب انجام داده اند به اين نتيجه رسيده اند که سودمند بودن گريه براي فرد کاملا به زمان ، مکان و علت گريه فرد بستگي دارد . به عنوان مثال و براي درک بهتر موضوع بهتر است که به نتيجه اثربخشي گريه و رابطه مستقيم آن با فرد گريه کننده توجه کنيد . تعداد زيادي از دواطلبان اين مطالعه اعتقاد داشتند که گريه باعث آرامش و تخليه ي رواني آنها مي شود و هنگام گريه کردن و پس از آن احساس خوبي دارند چرا که وقتي آنها در شرايط خاصي شروع به گريه کردن مي کردند از طرف جامعه و اطرافيان بيشتر مورد حمايت و توجه قرار گرفتند ، عکس اين نظر را داشتند ، اول اينکه گريه را نشانه ي ضعف خود دانسته و از انجامش پشيمان بودند و دوم اينکه برخي از آنها با تصور اينکه با گريه کردن احساسات شان را دور ريخته اند ، خود را سرزنش مي کردند . ضمناً افراد مضطرب و آنهايي هم که ذهني آشفته داشتند ، تجربه احساس خوشايند گريه را کمتر گزارش کردند ، يعني گريه براي آنها هم چندان اثربخش نبود و اين گزارش ها رابطه ي مستقيم و وابستگي شديد اثربخشي گريه و فرد را نشان مي دهند . همچنين ، محققان اعلام کرده اند که افرادي که در زندگي با فقدان احساسات رو به رو هستند و کلا خود و خانواده شان خيلي احساسي با مسايل برخورد نمي کنند هم واقعا احساس خوبي با گريه کردن به آنها دست نمي دهد . نتيجه اين تحقيق ، موکد اين موضوع است که کمبود احساسات در افراد باعث مي شود که توانايي مغزشان در به دست آوردن آرامش با کارهايي مثل گريه کاهش پيدا کند .
تمايل بشر به گريه کردن ريشه رواني دارد و اين سوال که چگونه امري ساده مثل گريه کردن مي تواند تاثيري شگرف بر روح و روان برخي از افراد داشته باشد ، سوالي بوده که رسيدن به جوابش از گذشته تاکنون ذهن بسياري از روان شناسان و محققان را مشغول خود کرده است .
طي تحقيقي که محققان دانشگاه فلوريدا انجام داده اند به اين نتيجه رسيدند که شايد اثر بخشي گريه به خاطر نقش آن در تنظيم و کنترل نقش کشيدن و در نهايت غلبه بر احساسات منفي باشد .
وقتي که فردي غرق در استرس و نگراني باشد ، ضربان قلبش به طرز چشم گيري بالا مي رود و بدنش شروع به عرق کردن مي کند . حالا اگر فرد در همين حالت شروع به گريه کردن کند ، تخليه رواني به وسيله ي گريه کردن ، باعث کاهش و تنظيم سرعت تنفس و در نتيجه ضربان قلبش مي شود که همه اين علايم در نهايت به رسيدن او به آرامش مي انجامد . به طور کلي در مواجهه با ترس و اتفاق هاي ناگوار ، بدن شروع به فرمان گرفتن از مغز براي رسيدن به آرامش مي کند و معمولاً اثر آرام بخشي گريه ، موثرتر و طولاني تر از روش هاي ديگر است .
Live Science
منبع: روزنامه سلامت - شماره 225