هنرهای ترسیمی چیست؟
منظور از هنرهای ترسیمی چیست؟ هنرهای ترسیمی به هر آنچه که هنرمند با دست بر روی کاغذ و یا هر صفحه ی دیگر ترسیم می کند، گفته می شود. نقاشی، معماری، طراحی را می توان در این دسته در نظر گرفت. با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد هنرهای ترسیمی به شما بگوییم.
هنرهای ترسیمی
هنرهای ترسیمی را به تمام هنرهایی که با دست ترسیم می شوند می گویند. از نام این دسته پیداست که با ابزار خاصی هنرمند به ترسیم و به عبارتی رسم اثر هنری خود می پردازد. در مورد هنرهای تجسمی خوانده اید؟ می توان هنرهای ترسیمی را شاخه ای از هنرهای تجسمی در نظر گرفت. گاهی نیز می توان آن را دسته ای جدا فرض کرد. در هر صورت این را بدانید که این مرزبندی ها و تقسیم بندی ها را بشر انجام داده است. بعضا دسته های مختلف هنری درون هم قرار می گیرند. با هم، همپوشانی داشته و یا در کنار هم قرار می گیرند. حال رسم یک پرتره یک هنر ترسیمی است و در دسته نقاشی قرار می گیرد. در حالت کلی می توان گفت که در هنرهای ترسیمی، هنرمند با ابزارهای رسم، به ثبت و ارائه ی یک اثر هنری می پردازد.
هنرهای ترسیمی کدامند
زمانی که ما در مورد هنرهای ترسیمی سخن می گوییم منظور ما آن دسته از هنر هایی بوده است که توسط خطوط بوجود می آیند. این تعریف و توافق امروزه جابه جا شده است و بعضا ابزارهای دیگر چون رنگ و سایه نیز می تواند ابزار ترسیم باشد. در گذشته آنچه با دست ترسیم می شده است همواره جایگاه هنری ترسیمی را داشته است. اما امروزه بسیاری از ترسیم ها را به کامپیوتر و تکنولوژی سپرده اند. بسیاری از ترسیم های مهندسی، معماری و ترسیم های رشته های گرافیک از طریق سیستم ها انجام می شود. البته بروز خلاقیت و تخیل در آثار هنری با ترسین های کامپیوتری نیز امکان پذیر است و این منتفی کننده ذات هنر نیست. انواع هنرهای ترسیمی
هنرهای ترسیمی در داخل خود به زیر شاخه هایی تقسیم می شود. از جمله این هنرها می توان به نقاشی، خطاطی، اسکیس، عکاسی و موارد دیگری اشاره کرد. هر کدام از این شاخه ها نیز برای خود بخش های مختلفی دارند. به جرات می توان گفت زیباترین این شاخه ها، هنر نقاشی است. که تنها راه بوجود آوردن این هنر ترسیمی، استفاده از دست است.
آیا ترسیم هنر است؟
قبل از اینکه به این بپردازیم آیا ترسیم می تواند هنر باشد یا نه باید به هنر و آنچه که در تعاریف آن آمده است را بپردازیم. هنر چیست؟ در یک تعریف کلی، هنر را مجموعه ای می دانند که فرآیندی انسان ساخت دارد. محصول این فرایند بر روی عواطف، احساسات و هوش انسانی تاثیر گذار است. در تعریفی دیگر می توان گفت هنر در واقع توانایی کشف و نمایش زیبایی است. از نظر تئوری هنر را به 7 دسته تقسیم می کنند. هنرهای ترسیمی دسته سوم این هنرهای هفتگانه است. و آنطور که از تعریف هنر برمی آید، به درستی می توان آنچه ترسیم می شود را هنر نامید. هنرهای هفتگانه
همانطور که گفتیم در حالت کلی، هنر را به 7 دسته تقسیم می کنند. هرچند نظرات مختلفی بر روی این دسته بندی وارد است. این 7 دسته به شرح زیر است:1- هنرهای تجسمی (نقاشی، طراحی، تندیس گری، عکاسی، چاپ، مجسمه سازی و غیره)
2- هنرهای نمایشی (تئاتر خیابانی، سوگواری، عروسک گردانی و غیره)
3- هنرهای ترسیمی (اسکیس، پرتره، نقاشی و غیره)
4- موسیقی (نواختن؛ خوانندگی، آهنگسازی و غیره)
5- ادبیات (رمان، شعر، داستان و غیره)
6- معماری (طراحی، برنامه ریزی و غیره)
7- سینما و تئاتر (بازیگری، نویسندگی، کارگردانی و غیره)
ترسیم به عنوان هنر
در دسته بندی های دیگری که برای هنر بکار می برند هنر را به دو دسته بصری و کاربردی تقسیم می کنند. در این نوع دسته بندی هنرهای دستی، کاربردی و هنرهای تجسمی، جزو بصری قرار می گیرند.
وجه مشترک تمام هنرها
آنچه بسیار اهمیت دارد وجه تشابه هنرهای مختلف است. به گونه ای که می توان نام همه آنها را هنر نامید. یکی از اولین ویژگی های مشابه میان هنرهای هفتگانه، وجود عامل پر قدرت تخیل در روند شکل گیری اثر هنری است. دومین ویژگی مشترک میان آثار هنری این است که از عاطفه و احساس سرشارند. بگونه ای که به آنها عشق می ورزی و حالتی متفاوت به خود می گیرند. سومین وجه مشترک میان آثار هنری این است که می توان بعدی چند معنایی و چند پهلویی برای آن در نظر گرفت. بدین صورت که هر کس استنباط و ادراک خاص خود را از هنر دارد. ویژگی مشترک سوم، نتیجه و پیامد دو ویژگی اول است. اگر اثری هنری تخیل و حس در آن دخیل شده است پس بسته به حس هر فرد، معنایی منحصربفرد به خود می گیرد. اثر و پیامد هنر بر روح انسان، عمیق و ماندگار است. هرچه اثر هنری قوی تر و پخته تر باشد این اثر ماندگارتر و جذاب تر است. ترسیم به عنوان هنر
حال که ویژگی های هنرهای مختلف را برشمردیم، آیا ترسیم می تواند در این زمره قرار بگیرد؟ شما نقشه ی یک خانه را در نظر بگیرید که بر روی کاغذ میاید، خطوط آن تمام نکات فنی و زیبایی شناسی در آن به کار رفته است. تخیل در طراحی تماما در کار مشهود است و نتیجه ی آن ساختمانی زیبا می شود مانند آنچه در اطراف خود می بینیم. نقاشی پرتره ای را در نظر بگیرید که از خودتان دارید. اولا که همه کس نمی تواند پرتره های زیبا با تناسبات درست بکشد، ثانیا، به آنچه تحت عنوان پرتره در دست خود دارید، احساس بسیار خوبی دارید. همین باعث می شود ترسیم را در بیشتر موارد جزو هنر به حساب بیاوریم. اگر قرار باشد هنرهای ترسیمی را از دایره هنرها خارج کنیم باید تمام تعاریف و قرادادهایی که میان هنرمندان و هنردوست ها بسته شده را نیز عوض کرد. تاکنون که کسی اقدام به چنین کاری نکرده است.هنرهای ترسیمی چیست
هنر دو بعدیهنرهای ترسیمی را می توان جزو هنرهای دوبعدی در نظر گرفت. هنری که بر روی کاغذ، بوم و غیره به نمایش درمی آید. هنری که از ابتدا با دست و ابزارهای رایج، که رایج ترین آنها مداد است به وجود می آمده است. اما امروزه از کامپیوتر و تکنولوژی نیز بهره می گیرند. هنرهای ترسیمی جزو هنرهای بصری هستند. حس دیداری را تحریک می کنند. البته امروزه این هنر با تکنیک هایی حالت سه بعدی به خود می گیرد و یا بافت به آن می دهند و می توان آن را هنری ادراکی نیز به حساب آورد.
تمام آنچه باید در مورد هنرهای ترسیمی بدانید این است که اثر هنری با ارتباط خلاقه ی دست و مغز به دست می آید. هنری که حاصل ترسیم بر روی کاغذ، دیوار و هر صفحه ی دیگر می باشد. معماران، نقاشان، طراحان از هنرمندان ترسیمی به حساب می آیند. کسانی که تخیل و خلاقیت خود را در هنگام ترسیم بکار می برند. البته که تمام آنچه ترسیم می شود را هنرهای ترسیمی نمی توان نامید. تفاوت هنر و غیرهنر را تعاریف و اصول زیبایی شناسی مشخص می کنند. نکته ی بسیار مهمی که بر ارزش هنر می افزاید، نوآوری است.
منبع: ویکی پدیا، لیلیت، بست گراف
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}