تأثیر رسانههای جمعی بر اقناع
بازنگری در نظریه های ارتباطات جمعی به واسطه یک سری تحولات روش شناختی تقویت گردید؛ تحولاتی که در ثبت ساده و دقیق اثرات رسانهها، به طور فزاینده ای کارا و مؤثر واقع شدند.
با این وجود، منازعه بر سر این موضوعات همچنان ادامه دارد و جریانهای متضادی در این حوزه ظهور کرده که دیدگاه متداول اثرات - حداقلی را به چالش کشیده است. نظریه کاشت، که در ۱۹۸۲ توسط گرینر و همکارانش مطرح گردید، استدلال کرد که تماشای منظم و مداوم تلویزیون طی سالیان متمادی، بینشی مخدوش از واقعیت ایجاد می کند که اشتراک در ارزشها و دیدگاهها را مورد تشویق قرار می دهد. هر چند که بسیاری از روانشناسان اجتماعی بر اثرات محدود رسانهها تأکید دارند، اما مکتب امپریالسیم فرهنگی شیلر و گالتوم، می پذیرد که رسانههای بیگانه توان اعمال تأثیری شدید بر کشورهای در حال توسعه، تقویت قدرت دولت های غربی و تفوق سرمایه داری در روابط وابستگی نواستعماری را دارا هستند. به هر حال، دیدگاه اثر حداقلی در بخش گسترده ای از متون روانشناختی اجتماعی در مورد وسایل ارتباط جمعی که در اوایل دهه ۱۹۹۰ ظهور کرد، با مداوم ترین و متقاعد کننده ترین چالش روبه رو گردید. بر اساس نظریه های معاصر ارتباطات، مصرف رسانهها مجموعه پیچیده ای از اثرات روانشناختی را به دنبال دارد. خصوصا، بخش عمده متون تحقیقاتی بر نقش رسانههای جمعی در برجسته سازی (شکل دهی به نگرانی های عمومی و اولویت های سیاست گذاری)، چارچوب سازی (اشاره به معنی و تفسیر رخدادها و زمینه سازی (تعیین معیارهای سنجش به منظور قضاوت در مورد نتایج) تأکید دارد. همچنین، نقش رسانههای جمعی، در شکل دهی به جنبه های مختلف دانش و باورهای شناختی، نگرشها، ارزشها و رفتارها توسط نظریههای روانشناختی اجتماعی به رسیمت شناخته شد.
بازنگری در نظریههای ارتباطات جمعی به واسطه یک سری تحولات روش شناختی تقویت گردید؛ تحولاتی که در ثبت ساده و دقیق اثرات رسانهها، به طور فزاینده ای کارا و مؤثر واقع شدند. پیشرفت در طرح پیمایش پانلی طولی و چند موجی، برای ثبت تأثیرات پویا در طول زمان، طراحی مقیاس های دقیق تر برای سنجش میزان توجه و قرارگیری در معرض رسانهها، استفاده از طرحهای آزمایشگاهی و گروههای متمرکز کیفی و گسترش فهرست روش های موجود برای مطالعه ارتباطات جمعی، از جمله چنین تحولاتی است. بخش عمده این پژوهش بر مطالعات درون - کشوری، خصوصا در ایالات متحده و اروپا متمرکز است. در مقابل، پژوهش کمتری به کشف اثرات ارتباطات جمعی از طریق مقایسه نظام مند ملی - مقطعی، خصوصا به منظور بررسی این فرایند، در زمینه های اجتماعی و رژیم های سیاسی مختلف، اختصاص یافته است. در این متون تحقیقی، منازعه بر سر اینکه کدام یک از مفاهیم و نظریات جدید از همه مفیدتر است، همچنان ادامه دارد. اما پژوهش حاضر، بر خطرات فرضیه های بسیار ساده ای تأکید می کند که پایه بسیاری از منازعات سیاسی و ژورنالیستی است؛ منازعاتی که مستقیما از تغییرات ساختاری عمده در تولید، بازاریابی و توزیع صنعت رسانه و همچنین تغییرات در محتوای اطلاعات و ارتباطات، به اثرات روانشناختی اجتماعی مفروض آنان بر مردم، پرش می کنند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص 56-55، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}