آیا می‌دانستید که ژاپنی‌ها با الگو برداری از کرسی‌های قدیمی ایرانی، نوعی وسیله برقی شبیه به کرسی درست کرده اند؟ امروزه با تغییرات علم و تکنولوژی ساخت مدل‌های مختلف کرسی نیز دستخوش تغییرات زیادی شده که متاسفانه همین عامل باعث به وجود آمدن خطرات متعدد ناگواری شده است. امروزه کرسی‌ها را با کمک انواع چوب‌های نوپان، ام دی اف، ام دی اف خام، کرین و ... می‌سازند و آن‌ها را به کشور‌های مختلف صادر می‌کنند و هنوز در دکوراسیون سنتی منزل جایگاه خاص خود را دارا هستند.

بهترین و سالم‌ترین چوب برای ساخت انواع مدل کرسی، چوب ارگانیک و طبیعی است. استفاده از کرسی باعث بهبود عملکرد بدن شده و بیماری‌های ناشی از سردی و رطوبت را از بین می‌برد. جریان گرمایشی بدنی که زیر کرسی گرم شده باشد به گونه‌ای می‌شود که بدن از طریق پا‌ها گرم شده و از طریق سر، سرما را از بدن خارج می‌کند. این عامل باعث به کار افتادن عروق بدن و تقویت سیستم دفاعی می‌شود.


اجزای کرسی 

در گذشته میز یا چهار پایه‌ای چوبی با شکل مستطیل یا مربع و امروزه به شکل دایره‌ای است که ابعاد آن ۱ × ۱ متر است و حدودا ۸۰ سانتی‌متر ارتفاع دارد. روی آن را با لحاف بزرگی می‌پوشانند تا گرمای حاصل از سوختن ماده سوختنی از زیر میز خارج نشود و برای خوابیدن و نشستن افراد به دور کرسی اطراف آن را با متکا، بالش و پشتی و گاهی صندلی‌های مناسب تکمیل می‌کنند.


انواع مدل کرسی


۱. کرسی نفتی
این نوع کرسی به نصب سایر مدل‌ها قدیمی‌تر است.

۲. کرسی برقی
در این نوع کرسی با کمک هیتر برقی یا وسایل مشابه فضای زیر میز کرسی را گرم کرده و از آن استفاده می‌کنند. این مدل کرسی خطر بسیار ایمن‌تر از نوع قبلی است.

۳. کرسی ذغالی
این مدل، رایج‌ترین مدل کرسی است که با ذغال گرمای لازم را ایجاد می‌کنند. در زیر میز کرسی یک منقل قرار می‌گیرد و داخل آن را با ذغال پر می‌کنند، اما با روشی خاص که در ادامه مطلب آن را عنوان می‌کنیم.

ابتدا ته و درز‌های منقل مورد نظر را با گچ خیس کرده کاملا می‌پوشاندند. سپس داخل آن را خاکستر الک کرده می‌ریختند و وسط خاکستر‌ها را گودال کرده، خاکه ذغال می‌ریختند و آتش ذغال می‌گذاشتند و باد می‌زدند تا آتش ذغال به خاکه ذغال‌ها برسد. سپس به آهستگی و ملایمت روی آنرا با کفگیر خاکستر داده، خاکستر‌های دور منقل را به دور خاکه‌ها و آتش رو برگردانده، فشرده و صاف می‌کردند. سپس منقل را برای از بین رفتن بوی ذغال مدتی در فضای آزاد باقی گذاشته و بعد زیر کرسی می‌گذاشتند.


نمونه مدل‌های متنوع کرسی

مدل‌ کرسی ذغالی با طرح‌‌های سنتی










مدل‌ کرسی ژاپنی طرح جدید (برقی)




خطرات استفاده از کرسی

همه ما می‌دانیم که هر وسیله‌ی گرمایشی خطرات خاص خود را دارد و کرسی نیز از این موضوع مستثنا نیست. با توجه به استفاده بیشتر افراد از کرسی ذغالی، نکات ایمنی درمورد این نوع کرسی را مطرح می‌کنیم.

مهم‌ترین خطر، خفگی، گاز گرفتگی و یا مسمومیت با دود است که حاصل نیم سوز سوختن ذغال و تولید گاز مونوکسیدکربن است. مورد بعدی سوختگی پا را می‌توان عنوان کرد که با کمی هوشیاری و دقت می توان از این اتفاق‌ها جلوگیری کرد.


نکات ایمنی مهم در هنگام استفاده از کرسی

حتما برای استفاده از کرسی ذغالی اجازه بدید تا کاملا ذغال ها آتش بگیرند و سپس از آن ها استفاده کنید.

به هیچ عنوان از چوب به جای ذغال برای تولید گرما استفاده نکنید.

کرسی را در فضایی قرار بدهید که امکان عبور جریان هوا وجود داشته باشد.

سعی کنید در روز از گرمای کرسی ذغالی استفاده کنید و شب ها از کرسی کمترین استفاده را داشته باشید.

کرسی ها را روی میز با ابعاد مناسب قرار بدهید و به یاد داشته باشید که لوازم قابل اشتعال را با فاصله و به دور از حرارت مستقیم نگه دارید.

به هیچ عنوان استفاده از لامپ هایی با ولتاژ بالا به جای کرسی برقی پیشنهاد نمی‌شود.

حفاظ توری روی المنت‌ کرسی‌ های برقی را تحت هیچ شرایطی نباید از آن جدا کرد.

استفاده از سیم‌های نایلونی برای تامین مدار برق کرسی ‌های برقی غیرمجاز است که توصیه می‌شود به جای آن حتما از کابل‌ های مناسب و استاندارد استفاده شود.

عبور دادن سیم ‌برق کرسی از زیر تشک و لحاف را امری غیراصولی و خطرآفرین است. این امر احتمال بروز آتش‌سوزی و همچنین برق‌گرفتگی را تا چندین برابر افزایش می‌دهد.

به طور متناوب سیم ‌های برق کرسی خود را از جهت پارگی روکش آن مورد بازبینی و کنترل قرار دهید و توجه داشته باشید که آن را با ثبات و محکم در محل نصب کنید تا احتمال سقوط آن وجود نداشته باشد.

در صورت وصل ‌کردن کرسی به برق و قطع فیوز مربوطه، خطر وجود اتصال برق آن وجود نخواهد داشت و در صورت بروز حادثه نیز باید آن را به تعمیرکار مجرب ارجاع داد.

تا حد امکان از پریز مستقل برای تامین برق کرسی‌های برقی استفاده شود. استفاده از سه راهی‌ها و موارد مانند آن امری غیراصولی و نا ایمن است و ممکن است خطر آفرین باشد.

هنگام خروج از منزل، حتما کرسی خود را از برق خارج کنید.


منبع: سایت ستاره