برای داشتن سیستم ایمنی قویتر باید چه چیز هایی بخورید

مواد غذایی مناسب می‌ توانند از بیمار شدن شما جلوگیری کنند و اگر بیمار شدید، باعث بهبود سریعتر شما شوند.

در زیر توضیح می‌ دهیم که چطور سیستم ایمنی‌ تان را تقویت کنید و به بدنتان کمک کنید تا با عوامل بیماری زا مقابله کند.

شما در مترو، عطسه کرده‌ اید یا در یک کافی شاپ به سرفه می‌ افتید. همکاران شما در زمانی که بیمارند و به مرخصی نیاز دارند نیز سرکار می‌ آیند.

کودکان شما با بیماری‌ هایی که تابحال اسمشان را هم نشنیده‌اید، به خانه بر می‌ گردند. چطور با این تفاسیر، انتظار دارید که سالم بمانید؟

این مسئله مانند بیماری فصلی، از کنترل شما خارج است و گاهی اوقات مریض می‌ شوید. اما قدرت شما بیش از چیزی است که فکر می‌ کنید.

سیستم ایمنی بدن شما، یک چیز خارق العاده است. باکتری‌ های موجود در روده شما در واقع یک ارتش قدرتمند هستند که با بیماری‌ ها مبارزه می‌ کنند اما تنها در صورتی که بدرستی آنها را تقویت کنید.

اگر بیمار شوید، مواد غذایی خاصی هستند که به بهبود سریعتر شما کمک می‌ کنند. چیزی که امروز می‌ خورید، می‌ تواند تعیین کند که آیا فردا بیمار می‌ شوید یا نه.

در اینجا نحوه ایجاد یک سیستم ایمنی قوی و کمک به بدنتان برای مقابله با عوامل بیماری زا را بیان می‌ کنیم.
 

سیستم ایمنی بدن، بهترین خط دفاعی شماست

حالا زمان آن است که به لایه‌ های پوشش حفاظتی‌ مان بیفزاییم و سیستم دفاعی‌ مان را تقویت کنیم(من فقط در مورد شال گردن و کت‌های زمستانی صحبت نمی‌کنم، هر چند وجود آنها هم مفید است). برای اینکه سالم و پر انرژی بمانیم و نیازی به مرخصی نداشته باشیم باید سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم.
 
نحوه عملکرد سیستم ایمنی بدن از این قرار است
مبارزه بدن ما برای حفظ امنیت، از دهان آغاز می‌ شود. اما شما نمی‌ دانستید که بزاق، حاوی انتی بیوتیک‌ هایی مانند لیزوزیم، آلفا آمیلاز و لاکتوفرین است.

هر میکروبی که بطور مخفیانه از آنها عبور کند، با اسید هیدروکلریک معده ما مواجه خواهد شد. اگر این میکروب‌ ها، زنده بمانند به پروتئین‌ ها و ترکیبات شیمیایی دستگاه گوارش که باکتری‌ های مضر را غیر فعال می‌ کنند، حمله می‌ کنند.

در نهایت، باکتری‌ های مفید بدن ما، وارد عمل می‌ شوند. آنها از ورود باکتری‌ های مضر به جریان خون و مستقر شدن آنها در روده کوچک و بزرگ ما جلوگیری می‌ کنند. این باکتری‌ های مفید، پروبیوتیک نامیده می‌ شوند. آنها را در برابر بیماری‌ ها مانند یک ارتش در نظر بگیرید.
 

ارتش باکتری‌ هایتان را تقویت کنید

دستگاه گوارش، بیش از ۷۰% سیستم ایمنی بدن ما را تشکیل می‌ دهد و جایگاه باکتری‌ های خوب روده است که با بسیاری از بیماری‌ ها مبارزه می‌ کنند.

اگر می‌ خواهید که آن باکتری‌ ها بدرستی وظایفشان را انجام دهند، باید آنها را تقویت کنید. آنها عاشق مواد غذایی مغذی و سرشار از فیبر هستند.

اما غذاهای فراوری شده، چربی و قند را زیاد دوست ندارند. به همین دلیل یک رژیم غذایی متعادل که شامل همه مواد غذایی باشد، بهترین دفاع در برابر انواع ویروس‌ ها و عفونت‌ هاست.

به عبارت دیگر اگر رژیم غذایی شما نامناسب باشد، بیشتر بیمار می‌ شوید و بیماری شما مدت بیشتری طول می‌ کشد.

خوردن غذاهای نامناسب در زمان بیماری، فقط شما را بیمارتر می‌ کند. از سویی دیگر، تغذیه خوب، بدن شما را قادر می‌ سازد که با تمام قدرت به میکروب‌ های مهاجم، ضربه بزند.
 

پریبیوتیک‌ ها و پرو بیوتیک‌ ها

آیا می‌ خواهید باکتری‌ های سالمی داشته باشید که آماده دفاع از بدنتان باشند؟ پریبیوتیک‌ ها(با نام مستعار غذای باکتری‌ ها) به تغذیه دوستان خوب میکروبی ما کمک می‌ کنند.

اساسا، پریبیوتیک‌ ها شکلی از فیبر هایی هستند که بطور کامل هضم نمی‌ شوند. شما باید روزانه حداقل ۲ تا ۳ وعده از مواد غذایی سرشار از پریبیوتیک دریافت کنید(اگر بیمار هستید و به حمایت بیشتر از فلور روده نیاز دارید، باید مقدار بیشتری پریبیوتیک مصرف کنید).
 

بعضی از بهترین منابع پریبیوتیکها عبارتند از
 

ــ سبزیجات
مارچوبه، سیر، کنگر فرنگی، تره فرنگی و پیاز
 
ــ کربوهیدرات‌ ها
جو، لوبیا، جودوسر، کوینولا، چاودار، گندم، سیب زمینی و سیب زمینی شیرین
 
ــ میوه‌ ها
سیب، موز، انواع توت، مرکبات و کیوی
 
ــ چربی‌ ها
بذر کتان و دانه چیا

همچنین می‌ توانید از یک مکمل پریبیوتیک استفاده کنید. فقط به یاد داشته باشید که مکمل‌ ها، تکمیل کننده مواد غذایی هستند که مصرف می‌ کنید نه جایگزینی برای آنها.

در همین حال، پرو بیوتیک‌ ها(خود باکتری‌ ها) به ما کمک می‌ کنند که سالم بمانیم و هنگامی که بیمار می‌ شویم، سریع تر بهبود پیدا کنیم.

اگر سالم هستید، هر روز ۱ تا ۲ وعده از مواد غذایی سرشار از پرو بیوتیک مصرف کنید(و اگر سعی دارید که از یک مشکل پزشکی جلوگیری کرده یا آن را کاهش دهید، مقدار بیشتری مصرف کنید).
 

بعضی از بهترین منابع پروبیوتیکها عبارتند از
 

ــ لبنیات
ماست، پنیر و کفیر با میکروب‌های زنده و فعال
 
ــ سبزیجات ترش شده
ترشی، کلم ترش و کیمچی
 
ــ سویای تخمیر شده
میسو، تمپه

و چیزهای دیگری مانند سس سویا، کامبوچا

همچنین می‌ توانید برای کمک بیشتر به باکتری‌ های سالم روده‌ تان، از یک مکمل پروبیوتیک استفاده کنید اما حتما اول با پزشکتان مشورت کنید.

خوردن مقدار زیادی پریبیوتیک و پرو بیوتیک به شما کمک می‌ کند که با ویروس‌ ها و عفونت‌ های باکتریایی مقابله کنید.

اما حتی سالم ترین رژیم غذایی نیز نمی‌ تواند در برابر هر تهدیدی از شما محافظت کند و گاهی اوقات مریض می‌ شوید.
 

چگونه درمان شویم

ما بارها گفته‌ ایم که دارویی برای سرما خوردگی معمولی وجود ندارد اما آیا راهی برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی در زمانی که بیمار می‌ شویم، وجود دارد؟

در واقع بله. مواد غذایی خاصی هستند که می‌ توانند به شما کمک کنند تا سریعتر از شر حال بدی که دارید، خلاص شوید. بعنوان مثال:
 
ــ سیر
مانند یک آنتی بیوتیک عمل می‌کند و از شدت سرماخوردگی و عفونت‌ های دیگر می‌ کاهد.
 
ــ سوپ مرغ
سوپ مرغ واقعا مفید است. سوپ مرغ تامین کننده مایعات و الکترولیت‌ های مورد نیاز است و ممکن است دارای خواص ضد التهابی باشد که علائم سرما خوردگی را کاهش می‌ دهند. اما باید یک سوپ مرغ واقعی بخورید که از گوشت مرغ تهیه شده باشد نه از نوع آماده و بسته‌ بندی‌ اش.
 
ــچای سبز
تولید آنتی بادی‌ های سلول B را افزایش می‌ دهد و به ما کمک می‌ کند که از شر پاتوژن‌ های مهاجم، خلاص شویم.
 
ــ عسل
دارای خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی است و به رفع سرفه کمک می‌ کند. چند قاشق چایخوری عسل در یک فنجان چای سبز برای این منظور کافی است.
 
ــ الدربری
ممکن است عصاره الدربری باعث کاهش طول دوره سرما خوردگی و سایر عفونت‌ های دستگاه تنفسی فوقانی شود.

نظرتان در مورد این باور چیست؟ 

در زمان سرماخوردگی غذا بخورید و هنگامی که تب دارید، چیزی نخورید. آیا هنگامیکه تب داریم، واقعا نباید چیزی بخوریم؟

شاید این گفته قدیمی، تا اندازه‌ ای درست باشد اما بدن ما پیچیده است و دانشمندان هنوز یک پاسخ مطمئن که برای همه افراد، مناسب باشد، پیدا نکرده‌ اند.

تمام چیزی که لازم است بدانید این است که باید به بدنتان گوش کنید. احتمالا اشتهای ما تصویر واضحی از آنچه که باید در زمان بیماری، بخوریم یا نخوریم به ما ارائه می‌ دهد. مثلا تعداد بسیار کمی از افراد هستند که دوست دارند در زمان آنفولانزا یا اسهال و استفراغ ، غذا بخورند.

دلیلش این است که بیماری‌ های شبه آنفولانزا و عفونت‌ های باکتریایی، التهابی ایجاد می‌ کنند که منجر به سرکوب اشتها می‌ شود. بنابراین اگر بدن شما می‌گوید که نباید چیزی بخورید، به حرفش گوش کنید.
 

بیشتر اوقات، چه چیزی می‌ خورید؟

فکر کردن در مورد قدرت بعضی مواد غذایی خاص، کار خوبی است اما اگر واقعا می‌ خواهید که سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید، باید درباره نحوه غذاخوردنتان در اکثر اوقات فکر کنید. بعنوان مثال:
 
ــ چه مقداری غذا می‌ خورید؟
پرخوری یا کم خوری بطور مداوم، می‌ تواند بر نحوه واکنش سیستم ایمنی نسبت به عوامل مهاجم، تاثیر منفی بگذارد. اگر رژیم غذایی شما دارای نقص است، زمان آن رسیده که اشکالات آن را برطرف کنید.
 
ــ چربی مصرفی شما از چه نوعی است؟
خوردن مقدار زیادی چربی(مخصوصا چربی‌ های اشباع شده و اسید های چرب امگا ۶) می‌ تواند به روده شما آسیب برساند و سیستم ایمنی‌ تان را به خطر بیندازد.

از سویی دیگر، مصرف میزان متعادلی از چربی‌ های سالم مانند آجیل، روغن زیتون و آووکادو می‌ تواند منبع خوبی از ویتامین E فراهم کند که ممکن است خطر ابتلا به انفولانزا و عفونتهای تنفسی را به حداقل برساند.
 
ــ آیا گرفتار قند هستید؟
قندهای افزوده و رژیم‌ های غذایی سرشار از قند ممکن است میزان کارایی سلول‌ های سفید خون را کاهش دهند و باعث افزایش التهاب و آسیب به سیستم ایمنی بدن شما شوند.
 
ــ آیا پروتئین کافی دریافت می‌ کنید؟
از سویی دیگر، کمبود پروتئین رژیم غذایی و کمبود آهن و روی ممکن است بطور کلی ایمنی را کاهش دهد. در کل، در هر وعده غذایی باید یک کف دست پروتئین برای خانم‌ ها و دو کف دست پروتئین برای آقایان، گنجانده شود.
 
ــ آیا از میوه‌ ها و سبزیجات رنگارنگ استفاده می‌ کنید؟
برای تامین ویتامین‌ ها و مواد معدنی مورد نیاز سیستم ایمنی بدن شما، مقدار زیادی میوه و سبزی مورد نیاز است.

این ویتامین‌ ها و املاح شامل آهن، روی، منیزیم، منگنز، سلنیوم، مس، اسید فولیک و ویتامین‌های B۱۲، B۶، E، D، C، A هستند.

بنابراین دختر ها و پسر های عزیز به حرف مادرتان گوش کنید و سبزیجات غذایتان را بخورید.

به یا داشته باشید یک رژیم غذایی کامل، سالم و متعادل که به سیستم ایمنی بدن شما کمک کند، در وهله اول، بهترین برگ برنده شما برای جلوگیری از بیمار شدن است.


منبع: سایت مجله سلامت