از خواص هسته خرما چه می دانید؟
هسته خرما خواص زیادی دارد و برای جلوگیری از بروز برخی از بیماری ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. هسته خرما آسیاب شده، هسته خرما بو داده، قهوه هسته خرما هرکدام خواصی برای سلامتی دارند.  در این مقاله، خواص هسته خرما را بررسی خواهیم کرد.

هسته خرما از خواص شگفت‌ انگیز درمانی برخوردار است و برای سلامت بدن مفید است. پژوهشگران فعال در طب سنتی فواید بیشماری را برای هسته خرما برشمرده اند؛ از جمله این خواص می‌توان به بهبود سیستم ایمنی بدن، بهبود و کنترل بیماری دیابت، تسکین دهنده دردهای موضعی، سم زدایی از بدن و بهبود عملکرد کلیه‌ها اشاره کرد.

با راسخون همراه باشید تا بیشتر درباره خواص هسته خرما و روغن آن آشنا شوید.
 

مهم‌ترین خواص هسته خرما

از خواص مهم هسته خرما می توان به استفاده از آن برای درمان سنگ کلیه و کیسه صفرا اشاره کرد. هسته خرما، حاوی آمینو اسیدها، اسید اگزالیک و فیبر است و به همین دلیل برای سلامت بدن نقش موثری دارد.

اگر به دنبال راهی برای بهبود سیستم گوارش و کاهش وزن هستید، به شما استفاده از هسته خرما را پیشنهاد می کنیم. ریزش مو و درمان موخوره، جوانسازی پوست، تقویت ناخن و مو نیز از دیگر خواص هسته خرما آسیاب شده است.
 

خواص هسته خرما

۱- دفع سنگ کلیه و سنگ مثانه

یکی از مهمترین خواص شناخته شده هسته خرما در طب سنتی استفاده از آن برای دفع سنگ کلیه و سنگ مثانه است. به این منظور شما می‌توانید چند عدد هسته خرما را با هاون بکوبید تا پودر شود و آن را با یک لیوان آب بجوشانید تا زمانی که نصف آب لیوان باقی بماند.

جوشانده را صاف کرده و روزی دو مرتبه صبح و شب با شکم خالی میل کنید. هسته خرما دارای چند ترکیب دارویی است که یکی از آن‌ها شبیه کورتن عمل می‌کند و برای درمان ناراحتی‌های کلیه و مثانه، التهاب و امراض عفونی در طب سنتی استفاده می‌شود.

هسته خرما خاصیت سنگ‌شکن دارد و از طریق شکستن و خرد کردن سنگ، به دفع راحت‌تر آن کمک می‌کند. برای کسب نتیجه لازم است چند روز این کار را ادامه دهید.

 

۲- تقویت بینایی و درمان آبریزش چشم

درمان آبریزش چشم ناشی از حساسیت به نور، حساسیت‌های فصلی و حساسیت‌های دارویی از خواص هسته خرما است. همچنین استفاده از سرمه تهیه شده از هسته خرما همانند خواص خرما به تقویت بینایی کمک می‌کند. ابتدا چند هسته خرما را با هاون بکوبید تا کاملا پودر شود. سپس آن‌ها را با یک لیوان آب بجوشانید و سپس صاف کرده، با آب آن چشم‌ها را شستشو دهید.

 
بیشتر بخوانید: 

۳- تسکین دندان درد

استفاده از هسته خرما و قرار دادن پودر آن روی دندانی که درد می‌کند در تسکین دندان درد موثر است.

۴- بهبود زخم‌های سطحی

التیام سریع‌تر جای زخم از کاربرد‌های درمانی هسته خرما است. به این منظور ابتدا هسته خرما را بسوزانید و بعد از اینکه سرد شد، آن را در هاون سنگی بکوبید و پودر آن در محل زخم بگذارید.

۵- تنظیم قند خون و درمان دیابت

یکی از مهمترین خواص درمانی هسته خرما، استفاده از آن برای درمان دیابت و کنترل قند خون است. به این منظور ابتدا تعدادی هسته خرما را آب ولرم بشویید و به مدت ۱۰ روز آن‌ها را در پارچه‌ای تمیز ریخته و در محیطی سایه آفتاب قرار دهید تا خشک شوند. سپس هسته‌های خرما را داخل فر قرار دهید تا بسوزند و رنگ آن‌ها به قهوه‌ای تیره تغییر کند.

بعد از سرد شدن، هسته‌های خرما ار آسیاب کنید و آن‌ها را در ظرفی دربسته قرار دهید. هر روز یک قاشق از هسته خرما را با یک لیوان آب دم کرده و دو بار در روز از این دمنوش میل کنید.(برای مطالعه بیشتر درباره درمان دیابت و انواع راهکارها به شنا پیشنهاد میدهیم به مقاله درمان بیماری دیابت با طب سنتی نیز مراجعه کنید و مطالعات خود را تکمیل کنید)
کاهش قند خون و درمان دیابت از خواص هسته خرما محسوب می شود مصرف هسته خرما آسیاب شده یا قهوه هسته خرما می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به دیابت نقش موثری داشته باشد. هسته خرما آسیاب شده ‏ با افزایش تولید انسولین باعث کاهش قند خون می شود.

هسته ی خرما به دلیل دارا بودن فیبر زیاد،  باعث کاهش لیپوپروتئین‌ ها در خون و کاهش چربی و فشار خون می شود.

 

۶- تسکین درد‌های مفصلی

استفاده از بخور هسته خرما به تسکین درد‌های مفصلی و استخوانی کمک می‌کند. همچنین خوردن هسته خرما به صورت حریره یا اضافه کردن آن به غذا، به دلیل دارا بودن مواد معدنی بسیار مانند آهن، پتاسیم، روی، منگنز و ویتامین‌های A، B و ویتامین E  برای تقویت استخوان‌ها و کمک به مبتلایان به بیماری‌های روماتیسمی مفید است.

۷- درمان اسهال مزمن

برای استفاده از خواص هسته خرما برای درمان اسهال مزمن میتوانید با پودر هسته خرما حریره تهیه کنید و به فرد بیمار بدهید. هسته خرما خاصیت ضدعفونی کنندگی زیادی دارد و به از بین بردن باکتری‌های مضر و بیماریزای دستگاه گوارش کمک می‌کند.

۸- بازگشت رحم به جای اولیه بعد از زایمان

علاوه بر فواید بیشمار خوردن خرما برای زنانی که تازه زایمان کرده‌اند، استفاده از بخور هسته خرما به دلیل خاصیت انقباضی آن، به بازگشت سریعتر رحم به جای اولیه خود بعد از زایمان کمک می‌کند. همچنین خوردن هسته خرما به صورت دمنوش یا ریختن پودر آن در غذا در افزایش شیر مادران شیرده موثر است.

۹- تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت اعصاب

هسته  خرما حاوی ویتامین هایی مانند روی، کلسیم، پتاسیم، سدیم است. به همین دلیل، مصرف هسته خرما باعث می شود که سیستم ایمنی تان تقویت شود. تقویت سیستم ایمنی باعث می شود که دچار بیماری های مختلف مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و ... نشوید. بنابراین، بهتر است مصرف هسته خرما را در رژیم روزانه تان بگنجانید.
 

۱۰- افزایش میزان تستوسترون

ترکیبات شیمیایی موجود در هسته خرما مانند روی، اسید پالمیتیک و لینولئیک بر افزایش هورمون تستوسترون و سلول‌های جنسی موثر است.
 

11- ترمیم ناخن و خواص هسته خرما برای پوست و مو

روغن خرما به دلیل تنوع ویتامین ها، به ویژه ویتامین های K و A ، منبع فوق العاده ناخن است. 
هسته خرما برای سلامت پوست و مو نیز مفید است . شما می توانید با مصرف هسته خرما یا استفاده از روغن هسته خرما از سفیدی زودرس مو جلوگیری کنید.

 

12-هضم و کارایی گوارش را بهبود می بخشد

خرما کباب و هسته خرما حاوی مقدار زیادی فیبر غذایی است و در تسهیل هضم و هضم غذا مفید است. از طرفی قهوه هسته خرما در درمان ناراحتی های گوارشی به ویژه اسهال مزمن موثر است و به عنوان یک ضد عفونی کننده قوی عمل می کند و باکتری های مضر وارد شده به دستگاه گوارش را از بین می برد.
 

13-  افزایش شیر مادر با هسته خرما

هسته خرما باعث افزایش شیر مادر می شود. زنان شیرده باید در هفته چند بار، کوبیده هسته خرما مصرف کنند. هسته خرما مانند خرما دارای خاصیت آنتی اکسیدان است و مانع از آسیب رسیدن به ساختار DNA می شود

14- خواص هسته خرما برای قلب
هسته خرما حاوی آنتی اکسیدان و اسیدهای فنولی است. آنتی اکسیدان ها تاثیر ضد آتروژنیک دارند و باعث ممانعت از گرفتگی سرخرگ ها می شوند. علاوه بر پودر، روغن هسته خرما نیز به دلیل اینکه کلسترول کمی دارد و منبع ویتامین و مواد معدنی است، در جلوگیری از گرفتگی رگ ها و بهبود بیماری قلبی نقش زیادی دارد.

15- خواص هسته خرما برای بهبود هضم غذا و عملکرد سیستم گوارش
از خواص هسته ی خرما آسیاب شده می توان به دارا بودن فیبر زیاد و در نتیجه بهبود هضم غذا و رفع مشکلات گوارشی اشاره کرد. هسته خرما به دلیل اینکه خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، از ورود باکتری های مضر به دستگاه گوارش جلوگیری می کند.

16- خواص هسته خرما برای پیشگیری از سنگ کلیه
هسته خرما حاوی کورتیکواستروئید است و به همین دلیل استفاده از آن برای درمان مشکل کلیه ،مثانه، کبد مفید است. اگر به دنبال راهی برای خلاص شدن از سنگ کلیه هستید، به شما پیشنهاد می کنیم که هسته خرما آسیاب شده را مصرف کنید. مصرف هسته خرما باعث می شود که سنگ های کلیه به مرور شکسته شوند و از بین بروند.

17- خواص هسته خرما برای ضخیم کردن موها
هسته خرما دارای ویتامین ویتامین B2 و آمینواسید است که در جلوگیری از پیری زودرس مو نقش زیادی دارند. اگر به دنبال راهی برای تقویت موها و داشتن موهایی پرپشت هستید، به شما مصرف هسته خرما را پیشنهاد می کنیم.

هسته خرما سرشار از آنتی اکسیدان است که با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و در نتیجه باعث تقویت موها می شوند. همچنین، از روغن هسته خرما نیز می توانید برای تقویت فولیکول مو، جلوگیری از ریزش مو استفاده کنید.

18- خواص هسته خرما برای حفظ رطوبت موها
هسته خرما حاوی اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 است که در حفظ رطوبت موها وجلوگیری از ریزش مو و شوره سر نقش موثری دارد.






 

 

مزایای روغن هسته خرما

علاوه بر مزایای فراوان هسته خرما، استفاده از روغن گرفته شده از آن نیز خواص درمانی زیادی دارد. روغن هسته خرما عمدتا از تری گلیسیرید چرب تشکیل شده که حدود ۸۰ درصد چربی‌های اشباع و ۲۰ درصد چربی‌های اشباع نشده دارد. مهمترین مزایای استفاده از روغن هسته خرما عبارتند از:

۱. تقویت مو و درمان ریزش مو

روغن هسته خرما به تقویت موها، افزایش رشد مژه و ابرو کمک می‌کند و برای پیشگیری و درمان ریزش مو مفید است. جالب است بدانید امروزه در برخی محصولات بهداشتی و آرایشی از روغن هسته خرما استفاده می‌شود.

۲. درمان زخم معده

همانطور که گفته شد هسته خرما خاصیت ضدعفونی کنندگی و درمانی دارد و استفاده از روغن گرفته شده از آن به سلامت دستگاه گوارش و درمان زخم معده کمک می‌کند.

۳. نرم شدن پوست

روغن هسته خرما درای ویتامین‌ای است و استفاده از آن به نرم شدن و سلامت پوست کمک می‌کند و در کاهش چین و چروک و پیشگیری از پیری پوست مفید است.

۴. سلامت قلب

میزان کلسترول موجود درروغن هسته خرما بسیار کم است ضمن آنکه این روغن حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای سلامت است و از این رو استفاده از آن برای بیماران قلبی عروقی توصیه می‌شود.

روغن هسته خرما در برابر اکسیداسیون در دما‌های پخت و پز بالا مقاوم است و روغن مناسبی برای تهیه غذا‌های سرخ کردنی محسوب می‌شود.( اگر به سلامت قلب و تغذیه مناسب برای آن علاقه دارید به این مقاله مراجعه کنید)

۵. تقویت دید

همانند خود هسته خرما، استفاده از روغن تهیه شده از آن نیز به دلیل دارا بود ویتامین A، در تقویت بینایی و افزایش قدرت دید مفید است.

جالب است بدانید مقالات علمی متعددی درباره کاربرد‌های هسته خرما در تغذیه و علوم کشاورزی وجود دارد، به طوری‌که پیشنهاد شده است، هسته خرما را به عنوان منبع جایگزین فیبرهای غذایی به جای سبوس گندم در تولید نان استفاده کنند و نشان دادند که هسته خرما می‌تواند منبع با ارزشی برای دریافت فیبر‌های غذایی باشد.

همچنین امروزه از هسته خرما در بسیاری کشور‌ها برای تغذیه دام و جوجه‌های گوشتی استفاده می‌شود و صادرات این محصول جایگاه ویژه‌ای در آینده خواهد داشت.

خواص قهوه هسته خرما

از خواص قهوه هسته خرما می توان به درمان سنگ کلیه، دیابت ، پروستات ، روماتیسم، کاهش ریزش مو اشاره کرد.

برخی از خواص قهوه هسته خرما عبارتند از:

  • قهوه هسته خرما به دلیل دارا بودن ویتامین های مختلف مانند روی، آهن، منگنز در تقویت سیستم ایمنی، رفع کم خونی، کاهش آلرژی پوستی نقش موثری دارد.
  • از دیگر خواص قهوه هسته خرما می توان به خاصیت آرامش بخشی این دمنوش اشاره کرد.
  • اگر درد مفصل و رماتیسم دارید، مصرف قهوه هسته خرما به تسکین دردتان کمک زیادی می کند.
  • قهوه هسته خرما منبعی سرشار از از فیبر و اسیدهای چرب ضروری است و به همین دلیل به کاهش وزن کمک زیادی میکند. ترکیبات موجود در قهوه هسته خرما مانند آهن ، فیبر ، منیزیم و پتاسیم می توانند اشتها را کاهش داده و باعث کاهش وزن شوند.



منبع: بخش تغذیه راسخون