کاهو یکی از قدیمی‌ترین سبزیجات در دنیا است که از گذشته مصرف آن رایج بوده و جزو رژیم غذایی افراد قرار داشته است. از خواص کاهو و فواید درمانی آن هرچه گفته شود، باز هم کم است.

به عنوان مثال این سبزی پرخاصیت در افزایش گلبول های قرمز بدن نقش به سزایی را ایفا می کند و همچنین کسانی که با مشکل کم خونی مواجه هستند، مصرف کاهو برایشان ضروری و واجب است. برگ، ساقه زیرزمینی و دانه کاهو همگی مصرف تغذیه‌ای و درمانی دارند.

کاهو حتی در مراسم های ما ایرانی ها نیز جایگاه بسیار ویژه ای دارد ، این سبزی زیبا و خوشمزه و پر خاصیت هم در غذاها خود را شریک کرده و هم در سالادهای متعدد خوشمزه و اینکه تحتی به عنوان میان وعده نیز جایگاه مطمئن و خوبی دارد ، بله ، حتمن سیزده به در و عصرهای گرم تابستان و خوراک خوشمزه ای چون کاهو سکنجبین رو فراموش نکرده اید .
 


مهم ترین خواص کاهو و اثرات درمانی آن شامل خاصیت ضد اسپاسم، ملین، ضد نفخ، خلط آور، آرامبخش، خواب آور، ضد درد، مدر، اشتها آور و کاهش قوای جنسی زیاد است.


گیاه شناسی کاهو

سبزی کاهو از خانواده گل مینا یا گل آفتابگردان کاسنیان است. کاهو گیاهی است یک ساله که دارای برگ های پهن و دراز، به رنگ سبز روشن و کمی شیرین است.


خواص کاهو (طبیعت و خواص درمانی)

کاهـو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است. دانشمندان علم تغذیه و گیاه شناسی برای کاهو خواص متعددی را بیان کرده اند. برخی از مهم ترین خواص کاهو عبارتند از:

یکی از مهم ترین فواید درمانی کاهو کمک به پیشگیری و درمان یبوست و پیشگیری از بروز سرطان های دستگاه گوارش است.

کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی از دیگر خواص درمانی مصرف کاهو می باشد.

مصرف مقادیر زیاد کاهو باعث کاهش میل جنسی می گردد. همچنین در طب سنتی از کاهو برای درمان انزال زودرس استفاده می شود.

کاهو دارای خاصیت آرامبخش و خواب آور بوده، از این رو مصرف ان برای درمان بیش فعالی کودکان مفید است. به طور کلی مصرف کاهو برای رفع ضعف اعصاب مفید است.
 


خوردن تخم کاهـو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهایی که قطره قطره ادرار می کنند باید تخم کاهو بخورند

کاهو کالری کم و مقدار زیادی الیاف و سلولز دارد که احساس سیری به انسان می‌دهد، بنابراین از بهترین خوراکی‌ها برای کاهش وزن در بلندمدت است.

کاهو حاوی ویتامین K است که موجب تقویت استخوان شده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند. همچنین مصرف کاهو به کاهش دردهای روماتیسمی کمک می کند.

تسکین سرفه های خشک از فواید درمانی کاهو در طب سنتی است.

کاهو خاصیت شیرافزا داشته مصرف ان به ماردان شیرده توصیه می گردد.

خوردن کاهـو خون را صاف و تمیز می کند، به طوری که املاح موجود در آن باعث دفع سموم بدن می‌شود و خواص قلیایی آن مانع افزایش اسید خون شده و تاثیر مثبتی بر سلامتی انسان دارد. همچنین به دلیل دارا بودن آهن و فولات برای رفع کم خونی مفید است.

کاهـو ضد تورم است و ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند.

تخفیف اسپاسم روده و تپش قلب از دگیر خواص کاهو است.

کاهو به دلیل دارا بودن «کاروتن» مانع اکسید شدن کلسترول و گرفتگی رگ شده و قلب را تقویت می‌کند.



ارزش غذایی و مواد موثر کاهو

کاهو منبع عالی برای ویتامین‌های آ، کا، ث و فولات، منیزیوم، منگنز و کروم است. همچنین سرشار از ویتامین های گروه ب بوده، میزان فسفر، آهن و مولیبدن در آن زیاد است. از دیگر مواد موثر موجود در کاهو می توان به کارتنوئیدها، فلاونوئیدها، مواد لاکتوکاریوم با خواص شبه مخدر و فیبرهای غذایی اشاره نمود.

جدول ارزش غذایی و خواص کاهو


مضرات کاهو (توصیه های پزشکی و موارد احتیاطی)

کاهو یکی از گیاهانی است که قابلیت جذب سموم، کودهای شیمیایی و آلاینده های خاک را به مقدار زیاد دارد، بنابراین همانند دیگر سبزی های موجود در این گروه بهتر است از انواعی که به روش ارگانیک کشت می شود، استفاده نمود.

لاکتوکاریوم که دارای خواص شبه مخدر است بیشتر در مغز کاهوی تازه و بیشتر در انواع کاهوی وحشی یافت می شود، بنابراین لازم است از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نمود.

به طورکلی باوجود گسترده بودن خواص کاهو، زیاده روی در خوردن آن باعث کم شدن قدرت جنسی، فراموشی و کم شدن حافظه، ضعف دید چشم و نفخ شکم می شود.


منبع: سایت ستاره