درمان فوری سرماخوردگی با ۱۲ راهکار موثر

اگر شما هم از افرادی هستید که دوست ندارید برای بهبود فوری سرماخوردگی به راهکارهایی مثل آمپول زدن متوسل شوید، می‌توانید راهکارهای هوشیارانه دیگری را به کار گیرید. البته که در صورت مشاهده علائم شدید حتما باید به پزشک مراجعه کرده و طبق نسخه پزشک عمل کنید.

۱- زمان نامناسب درمان علائم سرماخوردگی را بشناسید
باور کنید یا نه، آن علائم آزار دهنده‌ای که در هنگام سرماخوردگی تجربه می‌کنید، بخشی از فرآیند طبیعی درمان هستند. این علائم نشان می‌دهند که سیستم ایمنی در حال مبارزه با بیماری است. به عنوان مثال، «تب» روش بدن شما برای کشتن ویروس‌ها از طریق ایجاد یک محیط گرم‌تر از نرمال است. همچنین گرمایی که به واسطه تب بدن را فرا می‌گیرد می‌تواند باعث شود که پروتئین‌های کشنده میکروب در خون شما سریع‌تر و مؤثرتر پخش شوند؛ بنابراین در صورتی که بتوانید یک تب متوسط را به مدت یک یا دو روز تحمل کنید، روند بهبود سریع‌تر طی خواهد شد.

«سرفه» یک نشانه موثر دیگر است. سرفه مجاری تنفسی شما را از مخاط غلیظی که می‌تواند میکروب‌ها را به ریه‌ها و سایر نقاط بدن حمل کند پاک می‌کند. حتی به شما پیشنهاد می‌کنم که نسبت به گرفتگی بینی‌تان نیز حساس نشوید و آن را به حال خود رها کنید. چرا که دارو‌هایی نظیر سودوافدرین (که در اغلب قرص‌ها و شربت‌های سرماخوردگی وجود دارد) گردش خون را در اطراف رگ‌های نزدیک بینی کاهش می‌دهد. این در صورتی است که شما برای بهبود سریع‌تر نیاز به افزایش گردش خون در این نواحی دارید و مصرف این دارو‌ها با کاهش گردش خون این روند را کند می‌کنند.

۲- بینی خود را با روشی صحیح فین کنید
فین کردن و پاک کردن گرفتگی بینی یکی از مواردی است که در هنگام سرماخوردگی باید به آن توجه کنید. در صورتی که این کار را با فشار زیاد انجام دهید ممکن است مخاط بینی به مجاری شنوایی شما وارد شده و به عفونت گوش منجر شود. بهترین راه برای فین کردن بینی این است که یک انگشتتان را روی یک سوراخ بینی فشار دهید و به آرامی از سوراخ دیگر فین کرده و آن را پاک کنید.

۳- گرفتگی بینی را با محلول آب نمک درمان کنید
شستشوی بینی با آب نمک گرفتگی بینی را رفع می‌کند و در عین حال ذرات ویروسی و باکتری را از بینی شما پاک می‌کند. در ادامه به یکی از دستورالعمل‌های معروف و موثر می‌پردازیم:

۱/۴ قاشق چایخوری نمک و ۱/۴ قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید. با استفاده از یک سرنگ این محلول را به درون بینی‌تان بریزید. نحوه انجام این کار به این صورت است که باید با انگشت یکی از سوراخ های بینی‌تان را مسدود کرده و محلول را به درون سوراخ دیگر بریزید، و بعد اجازه بدهید به طور کامل تخلیه شود. پس از اینکه این کار را دو الی سه بار تکرار کردید مشابه همین روند را بر روی سوراخ دیگر بینی نیز اعمال کنید و از فواید آب نمک بهره مند شوید.

۴- خودتان را گرم نگه دارید و استراحت کنید
فرایند سرماخوردگی بدن را ضعیف می‌کند و انرژی بدن را کاهش می‌دهد. زمانی که احساس می‌کنید سرما خورده اید و یا به آنفولانزا مبتلا شده‌اید با گرم ماندن و استراحت، انرژی تحلیل رفته را به بدن بازگردانید.

۵- غرغره کردن یک راهکار موثر برای درمان فوری سرماخوردگی
غرغره کردن به مرطوب کردن گلو و تسکین علایم سرماخوردگی کمک می‌کند. نصف قاش چای‌خوری نمک را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و چهار بار در روز آن را غرغره کنید. برای کمک به کاهش خارش گلو می‌توانید از برخی از دارو‌های قابض؛ مانند چایِ حاوی تانین استفاده کره و آن را غرغره کنید تا غشای دیواره مجاری تنفسی شما محکم و سفت شود. علاوه بر این می‌توانید از یک محلول غرغره غلیظ و چسبناک مانند مخلوط آب و عسل یا سرکه سیب و عسل استفاده کرده و به درمان فوری سرماخوردگی کمک کنید. یک قاشق غذاخوری برگ تمشک یا آب لیمو را در دو فنجان آب گرم بریزید؛ و سپس یک قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید. بگذارید این مخلوط قبل از غرغره به دمای اتاق برسد سپس استفاده کنید.

۶- نوشیدن مایعات گرم
مایعات گرم، گرفتگی بینی را کاهش می‌دهد، از کمبود آب بدن جلوگیری می‌کند و غشا‌های ملتهبی که بین بینی و گلوی شما ایجاد می‌شود را تسکین می‌بخشد. اگر گرفتگی بینی‌تان به قدری است که حتی توانایی خوابیدن در شب را از شما گرفته، یک چای گیاهی داغ برای خودتان درست کنید، مقداری عسل نیز به آن اضافه کرده و میل کنید.

۷- درمان فوری سرماخوردگی با دوش آب گرم
بخار داخل حمام به نرم و مرطوب شدن مجاری بینی کمک می‌کند و می‌تواند شما را کمی آرام‌تر کند. اگر سرگیجه دارید بهتر است روی صندلی حمام زیر دوش آب گرم بنشینید.

۸- کمی پماد زیر بینی‌تان بمالید
مالیدن مقداری کم از پماد منتول زیر بینی‌تان موجب باز شدن مجاری تنفسی شده و پوست ملتهب بینی را بهبود خواهد بخشید. منتول، اوکالیپتوس و کافور همه مواد بی‌حس کننده‌ای دارند که می‌تواند درد و سوزش ناشی از التهاب پوست بینی را تسکین بخشد.

هشدار: دقت کنید که حتما مقدار کمی از آن را در قسمت زیر بینی بمالید و از استفاده از آن در داخل بینی خودداری کنید.

۹- در اطراف سینوس‌های مسدود شده، کمپرس گرم و سرد قرار دهید
کمپرس سرد و کمپرس گرم هر دو در درمان فوری سرماخوردگی موثر هستند. وسایل انجام این کار، هم در داروخانه موجود است و هم می‌توانید خودتان آن را درست کنید. برای تهیه کمپرس گرم دستمال مرطوبی را به مدت ۵۵ ثانیه درون مایکروویو قرار دهید تا گرم شود. البته قبل از استفاده حتما دمای آن را تست کنید و مطمئن شوید که خیلی داغ نباشد. برای کمپرس سرد نیز می‌توانید از بسته‌های فریز شده سبزیجات استفاده کنید.

۱۰- با یک بالش اضافی زیر سر خود بخوابید
بالاتر بردن سر به تسکین گرفتگی بینی کمک خواهد کرد. اگر زاویه قرارگیری بالش‌ها مناسب نیست، سعی کنید با قرار دادن بالشت بین تشک و لبه تخت زاویه‌ای مناسب و راحت ایجاد کنید.

۱۱- از مسافرت با هواپیما تا حد امکان بپرهیزید
تغییرات فشار در طول پرواز و فرود هواپیما می‌تواند به گوش شما آسیب برساند. اگر مجبورید که با هواپیما سفر کنید، درست قبل از برخاستن و فرود هواپیما از یک ضد‌احتقان و اسپری بینی استفاده کنید. این کار از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری خواهد کرد. جویدن آدامس و خوردن خوراکی نیز می‌تواند در کاهش فشار موثر واقع شود.

۱۲- خوردن مواد غذایی که با عفونت مبارزه می‌کنند
در اینجا چند ماده غذایی مناسب برای مبارزه با عفونت ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا را نام می‌بریم:

*موز و برنج؛ به آرام کردن معده ناراحت و مهار اسهال کمک می‌کند.
*مواد غذایی مانند فلفل دلمه‌ای؛ که حاوی ویتامین C هستند.
*بلوبری؛ سرشار از آسپرین طبیعی است و به کاهش تب و درد کمک می‌کند.
*هویج؛ که حاوی بتاکاروتن است.
*فلفل قرمز؛ به باز کردن سینوس‌ها و کاهش خلط ریه‌ها کمک می‌کند.
*کرن بری؛ از چسبیدن باکتری به سلول‌های مثانه و مجاری ادراری جلوگیری می‌کند.
*خردل یا ترب کوهی ؛ به از بین بردن مخاط درون مجاری تنفسی کمک می‌کند.
*پیاز حاوی مواد فیتوشیمیایی است که به پاکسازی برونشیت و سایر عفونت‌ها کمک می‌کند.
*چای سیاه و سبز حاوی کاتچین، یک فیتوشیمیایی است که دارای اثرات طبیعی آنتی بیوتیکی و ضد اسهال طبیعی است.


سخنی با شما

به یاد داشته باشید علائم بیماری‌های جدی و خطرناکی مانند عفونت‌های سینوسی، برونشیت، مننژیت، گلودرد و آسم می‌تواند مانند سرماخوردگی معمولی باشد. اگر علائم شدید را تجربه می‌کنید، یا بعد از چند روز بهبودی را مشاهده نکردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.


منبع: سایت ستاره