موارد استفاده و عوارض گلیسیرین (گلیسرول)

گلیسیرین (گلیسرول) یک ماده شیمیایی طبیعی است. مردم از آن به عنوان دارو استفاده می کنند. گلیسرول برای کاهش وزن، بهبود عملکرد ورزشی، کمک به بدن برای جایگزینی آب های از دست رفته در طول اسهال و استفراغ به صورت خوراکی مصرف میشود و برای کاهش فشار داخل چشم در افراد مبتلا به گلوکوم در داخل چشم استفاده میشود. ورزشکاران نیز از گلیسیرین برای جلوگیری از کمبود آب بدن استفاده می کنند.
 

نحوه مصرف گلیسیرین (گلیسرول) 

پزشکان گاهی اوقات گلیسیرین را به صورت داخل وریدی (IV) تزریق می کنند تا فشار داخل مغز را در شرایط مختلف از جمله سکته مغزی، مننژیت، آنسفالیت، سندرم ری، pseudotumor cerebri (مشکلی مغزی که علائمی مشابه تومور مغزی ایجاد میکند، این مشکل ناشی از افزایش فشار اطراف مغز است)، آسیب به سیستم عصبی مرکزی(CNS) و تومورهای CNS، را کاهش دهند، همچنین برای کاهش حجم مغز برای انواع جراحی های عصبی؛ و برای درمان غش در حالت در ایستادن به علت جریان خون ضعیف به مغز (سینوپوز موضعی) به کار میرود.

بعضی افراد گلیسرول را به عنوان مرطوب کننده برای پوست استفاده می کنند.

چشم پزشکان بعضی اوقات راه حلی را پیشنهاد می کنند که شامل گلیسرول در چشم برای کاهش جریان خون در قرنیه قبل از آزمایش چشم است.

به طور مقعدی، گلیسیرین به عنوان یک ملین استفاده می شود.
 

گلیسیرین چطور عمل میکند؟

گلیسیرین ، آب را به درون روده جذب می کند، مدفوع را نرم میکنند و یبوست را تسکین می دهد.
 

موارد مصرف و اثربخشی

احتمالا گلیسرول برای مورد زیر موثر است:

یبوست، هنگامی که به صورت مقعدی به عنوان شیاف استفاده شود.

احتمالا گلیسرول برای موارد زیر تاثیری ندارد:

کمک به کاهش وزن، در صورت مصرف خوراکی

بهبود عملکرد ورزش در صورت مصرف خوراکی.

درمان سکته حاد زمانی که به صورت داخل وریدی استفاده می شود.

شواهد کافی برای موارد زیر وجود ندارد:

کمک به حفظ سطح آب بدن (هیدراتاسیون) در ورزشکاران و افراد مبتلا به مشکلات روده.

پیشگیری از چروک شدن پوست

سایر بیماری ها

شواهد بیشتری برای میزان مورد نیاز گلیسرول برای این کاربردها لازم است.
 
عوارض جانبی و ایمنی
به نظر میرسد گلیسیرین برای اکثر بزرگسالان بی خطر باشد. گلیسرول هنگامی که به صورت خوراکی مصرف می شود، می تواند موجب سردرد، سرگیجه، نفخ، حالت تهوع، استفراغ، تشنگی و اسهال شود.

گلیسیرین ممکن است هنگام تزریق داخل وریدی (IV) ایمن نباشد. گلبول های قرمز ممکن است به طور جدی آسیب ببینند.
 
هشدار
بارداری و شیردهی: در مورد استفاده از گلیسرول در دوران بارداری و شیردهی شواهد کافی وجود ندارند. احتیاط را رعایت کنید و از مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی اجتناب کنید.
 
مصرف دوز بالا یا اوردوز 
در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران می توان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها می توانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
 
نکته های مهم
گلیسیرین را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.


منبع: سایت راستینه