موارد استفاده و عوارض بیوتین

بیوتین یک ویتامین است و در مقادیر کم در بسیاری از مواد غذایی مانند تخم مرغ، شیر یا موز وجود دارد. بیوتین، معمولا برای ریزش مو، شکنندگی ناخن‌ها، آسیب عصبی و بسیاری از شرایط دیگر به‌کار می‌رود.

نام‌های دیگر: ویتامین B7، ویتامین H
 

بیوتین چگونه عمل می‌کند؟

بیوتین، جزء مهمی از آنزیم‌هایی در بدن است که مواد خاصی مانند چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و غیره را تجزیه می‌کنند.

یک تست آزمایشگاهی معتبر برای تشخیص کمبود بیوتین، وجود ندارد بنابراین این وضعیت معمولا توسط علائمش شناسایی می‌شود که عبارتند از نازک شدن مو (اغلب با ازدست دادن رنگ مو) و بثورات فلس‌مانند قرمز در اطراف چشم، بینی و دهان.

علائم سیستم عصبی عبارتند از افسردگی، خستگی، توهم و سوزن سوزن شدن بازوها و پاها. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دیابت می‌تواند به کمبود بیوتین، منجر شود.
 

مصارف و اثربخشی بیوتین

احتمالا برای موارد زیر موثر است:
 
کمبود بیوتین
مصرف بیوتین، می‌تواند به درمان سطوح پایین بیوتین در خون کمک کند. همچنین می‌تواند از اُفت شدید سطوح خونی بیوتین، جلوگیری نماید. سطوح پایین بیوتین در خون می‌تواند باعث نازک شدن مو و بثورات در اطراف چشم‌ها، بینی و دهان شود.

سایر علائم عبارتند از افسردگی، کاهش علاقه، توهم و سوزن سوزن شدن در بازوها و پاها. سطوح پایین بیوتین می‌تواند در خانم‌های باردار، آنهایی که به‌مدت طولانی با لوله تغذیه شده‌اند، افرادی که دچار سوء‌تغذیه هستند، آنهایی که کاهش وزن سریع داشته‌اند یا کسانی که یک بیماری ارثی خاص دارند، اتفاق بیفتد.

سیگار کشیدن نیز ممکن است باعث سطوح پایین بیوتین در خون شود.

احتمالا در موارد زیر موثر نیست:
 
راش پوستی در نوزادان (درماتیت سبوره)
به‌نظر نمی‌رسد که مصرف بیوتین، به بهبود راش در نوزادان کمک کند.

در موارد زیر، شواهد کافی وجود ندارد:
 
ریزش مو
مصرف مکمل زینک و بیوتین به‌صورت خوراکی در کنار استفاده از یک کرم استروئیدی روی پوست ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کند.
 
ناخن‌های شکننده‌ی دست و پا
مصرف خوراکی بیوتین ممکن است ضخامت ناخن‌های دست و پا را در افرادی که ناخن‌های شکننده دارند، افزایش دهد.
 
دیابت
برخی تحقیقات اولیه نشان می‌دهند که مصرف بیوتین به همراه کروم ممکن است قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. با این حال به‌نظر نمی‌رسد که مصرف بیوتین، به تنهایی باعث بهبود سطوح قند خون در افراد دیابتی شود.
 
درد عصب دیابتی
تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مصرف خوراکی بیوتین یا تزریق آمپول آن ممکن است درد عصب در پاهای افراد مبتلا به دیابت را کاهش دهد.
 
گرفتگی عضلات
افرادی که تحت دیالیز قرار می‌گیرند، معمولا دچار گرفتگی عضلات می‌شوند. تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مصرف خوراکی بیوتین ممکن است گرفتگی عضلات را در این افراد کاهش دهد.
 
سایر شرایط
برای ارزیابی بیوتین، برای این مصارف به شواهد بیشتری نیاز است.
 
عوارض جانبی و ایمنی
بیوتین، در صورتی که به‌صورت خوراکی و به روش صحیح مصرف شود یا وقتی به شکل محصولات آرایشی بکار رود که حاوی ۰٫۰۰۰۱% _ ۰٫۶% بیوتین هستند، برای اغلب افراد بی‌خطر است. بیوتین، در صورتی که در دوز استاندارد مصرف شود، به‌خوبی قابل تحمل است و مصرف آن به شکل آمپول نیز احتمالا بی‌خطر می‌باشد.
 

هشدارها و اقدامات احتیاطی خاص

 
دوران بارداری و شیردهی
مصرف بیوتین در مقادیر توصیه‌شده در طول بارداری و شیردهی احتمالا بی‌خطر است.
 
کودکان
مصرف بیوتین به‌صورت خوراکی و به شکل صحیح احتمالا بی‌خطر است.
 
یک وضعیت ارثی که در آن بدن نمی‌تواند بیوتین را پردازش کند (کمبود بیوتینیداز)
افراد مبتلا به این بیماری ممکن است به بیوتین بیشتری نیاز داشته باشند.
 
دیالیز کلیه
افرادی که تحت دیالیز کلیه قرار می‌گیرند، ممکن است به بیوتین بیشتری نیاز داشته باشند. در این مورد با پزشک‌تان صحبت کنید.
 
سیگار کشیدن
افراد سیگاری ممکن است سطوح بیوتین پایینی داشته باشند و درنتیجه به مصرف مکمل بیوتین نیاز پیدا کنند.
 
تست‌های آزمایشگاهی
مصرف مکمل‌های بیوتین، ممکن است با نتایج بسیاری از تست‌های آزمایشگاهی که خون را آزمایش می‌کنند، تداخل داشته باشد. بیوتین، می‌تواند باعث شود نتایج آزمایش به‌طور غلط بالا یا پایین شوند.

این امر ممکن است به تشخیص‌های اشتباه منجر شود. اگر از مکمل‌های بیوتین، استفاده می‌کنید، به پزشک‌تان اطلاع دهید؛ بخصوص اگر تست‌های آزمایشگاهی انجام داده‌اید.
 

دوز مصرفی بیوتین

دوزهای زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته‌اند:
 
بزرگسالان
خوراکی، بطور کلی هیچ میزان توصیه‌شده‌ی روزانه‌ای (RDA) برای بیوتین تعیین نشده است. مقادیر کافی بیوتین، ۳۰ میکروگرم برای بزرگسالان بالای ۱۸ سال و زنان باردار و ۳۵ میکروگرم برای زنان شیرده است.
 
کمبود بیوتین
تا ۱۰ میلی‌گرم در روز استفاده شده است.
 
کودکان
خوراکی، بطور کلی هیچ میزان توصیه‌شده‌ی روزانه‌ای برای بیوتین تعیین نشده است. مقادیر کافی بیوتین، ۷ میکروگرم برای نوزادان ۰ تا ۱۲ ماه، ۸ میکروگرم برای کودکان ۱ تا ۳ سال، ۱۲ میکروگرم برای کودکان ۴ تا ۸ سال، ۲۰ میکروگرم برای کودکان ۹ تا ۱۳ سال و ۲۵ میکروگرم برای نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال است.
 
کمبود بیوتین
روزانه تا ۱۰ میلی‌گرم در نوزادان استفاده شده است.
 
مصرف دوز بالا یا اوردوز 
در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران می توان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها می توانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
 
نکته های مهم
بیوتین، را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.


منبع: سایت راستینه