خاستگاه گوهرها
خاستگاه گوهرها
خاستگاه گوهرها
مقدمه
* خاستگاه ماگمایی
* خاستگاه دگرکونی
* خاستگاه رسوبی
* خاستگاه آلی
خاستگاه ماگمایی
با توجه به شرایط شیمیایی و درجه حرارت ماگما، خاستگاه ماگمایی قابل تقسیم به بخشهای زیر می باشد.
ماگمای بازیک و اولترابازیک:
علاوه بر کیمبرلیتها ، اکلوژیتها نیز اگر دارای کربن باشند و هنگام تشکیل آنها فشار لیتواستاتیک معادل 100 کیلوبار باشد ، تشکیل الماس می دهند. (معمولاً هنگام تشکیل اکلوژیت فشار در حد فشار گفته شده است و از طرفی درجه حرارتی کم تر از ژرفای 100کیلو دارند که مناسب برای پیدایش و پایداری الماس است).
علاوه بر الماس ، کانی های گرانبهای دیگری نیز مانند برخی از گروناها ، یاقوت کبود، اسپینل و الیوین وابسته به سنگهای بازیک و اولترابازیک هستند.
خاستگاه پگماتیتی:
همان طور که گفته شد پگماتیت ها خاستگاه بیشتر سنگهای گرانیها می باشند. دلایل قانع کننده برای این مسئله عبارتند از:
پگماتیت ها در تعادل دو فاز گاز - مایع پدید می آیند. فاز مایع به صورت گداخته سیلیکاته است و فاز گازی معمولاً شامل بخار آب ، SH2 ، گازهای بودار ، فلوئوردار و کلردار و عناصری که در حرارت پایین تر از 500 درجه سانتی گراد فاز گازی تشکیل می دهند و از آنجا که دو فاز گاز- مایع اغلب در تعادل هستند ، فضای کافی برای رشد بلورها فراهم است.
اختلاف درجه حرارت میان پگماتیت و سنگهای فراگیر به مناسبت ژرفای ویژه پگماتیت ، کم است و این کم بودن و همسانی دما موجب می شود مه زمان سرد شدن بلور طولانی شود و در نتیجه شرایط برای رویش بیشتر بلور فراهم است.
پگماتیتها به طورکلی پس مانده ی ماگمایی هستند و در این پس مانده تمام عناصرکه در ابتدا مقدار آنها کم بوده است در این حالت به طور نسبی فراوان شده اند به طوری که شرایط تشکیل کانی را به دست می آورند
خاستگاه دگرگونی
الف- سنگها و کانی های قیمتی وابسته به دگرگونی از نوع دیناموترمال:
کانی های فراوانی در این شرایط تشکیل می شوند مانند: گارنت های زیبا از نوع آلماندین و پیروپ که گاهی مانند دانه های انار در میکاشیستها یافت می شوند و یا مانند آلماندین هایی که زمینه سبز رنگ آمفاسیت را در سنگ اکلوژیت ، منظره گل در چمن زار را به سنگ می دهند و یا گنایس های یاقوت و زمرددار را می توان نام برد.
ب- سنگ ها و کانی های قیمتی در ارتباط با دگرگونی از نوع اسکارن:
بسیاری از سنگها و کانی های قیمتی با منشأ دگرگونی به این گروه تعلق دارند ، مانند لاجورد، اسپینل، برخی از تورمالین ها ، فلورین ، گرونا ، بلورهای زیبای اپیدوت ، بلورهای زیبای دیوپسید ، آپاتیت های زیبا و غیره.
خاستگاه رسوبی:
الف- محلولها:
ب- پلاسرها:
خاستگاه آلی:
منبع:http://atwis.com
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}