کاربرد و عوارض رانیتیدین
رانیتیدین با کاهش اسید معده در درمان مشکلات گوارشی ناشی از افزایش اسید استفاده می شود و از پرمصرف ترین داروها در ایران است. این دارو در واقع یک داروی آنتی هیستامین است که در معده گیرنده های هیستامین را غیر فعال می کند و مانع ترشح اسید از سلول های معده می شود.
نحوه مصرف رانیتیدین و دوز مصرفی
داروی رانتیدین را طبق تجویز پزشک و معمولا ۱ یا ۲ بار در روز همراه با غذا یا بدون غذا مصرف می شود.در برخی از وضعیتها ممکن است روزانه ۴ نوبت مصرف شود.
اگر برای شما روزانه ۱ بار مصرف دارو تجویز شده، معمولاً آن بعد از شام و قبل از خواب مصرف می نمایند.
موقع مصرف رانیتیدین دوز مصرفی را با دقت اندازه گیری کنید و از قاشق غذاخوری برای مصرف دارو استفاده نکنید، زیرا میزان دوز مصرفی آن مشخص نیست و بهتر از پیمانه مخصوص استفاده شود. دوز مصرف داروی رانیتیدین به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنشان نسبت به دارو بستگی دارد.
در کودکان این دوز به وزن آن ها نیز بستگی دارد. از دستورات پزشک گوارش با دقت پیروی کنید.
ممکن است دیگر داروهای ضد اسید برای شما طبق تجویز پزشک مناسب تر باشد.
مصرف رانیتیدین در زمان های منظم باعث می شود بیشترین بهره از آن را ببرید.
برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید و بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید زیرا ممکن زخم معده یا مری شما دیرتر بهبود یابد. عدم بهبود یا بدتر شدن وضعیتتان را به پزشک اطلاع دهید.
تداخلات دارویی رانیتیدین با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی رانیتیدین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود.بعضی از داروها برای هضم و جذب کامل به اسید معده نیاز دارند و رانیتیدین اسید معده را کاهش می دهد و ممکن است تاثیرات این داروها را تغییر دهد.
این داروها عبارتند از:
آتازاناویر، دلاویردین و داساتینیب
داروهای آزول مانند ایتراکونازول و کتوکونازول
پازوپانیب
همچنین این دارو را همراه با داروهای مسدود کننده H2 دیگری مانند سایمتیدین، نیزاتیدین و رانیتیدین مصرف نکنید.
همچنین این دارو ممکن است بر روی برخی آزمایشهای پزشکی (مانند آزمایش ادرار) تاثیر بگذارد و موجب نتیجه اشتباه آن شود.
حتما قبل از آزمایش به پرسنل آزمایشگاه و پزشکان در مورد مصرف این دارو اطلاع دهید. 1
هشدار و عوارض برای مصرف رانیتیدین
قرص رانیتیدین با هشدارها و عوارض متعددی همراه است که باید قبل از مصرف بدانید.مصرف خودسرانه و بیش از اندازه این دارو مانع جذب «کلسیم»، «منیزیم»، «اسید فولیک»، «ویتامین B12 »، «ویتامین D» خواهد شد، بنابراین، قرص رانیتیدین را تنها در مواقع مورد لزوم که پزشک به بیمار توصیه می کند، باید مصرف کرد.
کمبود ویتامین B12 که ناشی از مصرف بیش از حد قرص رانیتیدین است بعد از حدود پنج سال مشخص خواهد شد.
این دارو با کاهش جذب ویتامین B12 جذب موادی که نیاز به محیط اسیدی معده دارند را کم می کند و از جمله هضم و جذب پروتئین ها را کم میکند و افزایش خطر ذات الریه را نیز زیاد می کند.
دو عارضه مهم دیگر مصرف خودسرانه رانیتیدین، اختلالات کبدی و کلیوی در دراز مدت است.
شایع ترین عوارض این قرص پیدایش بثورات جلدی، گیجی، اسهال، سرگیجه و کاهش میل جنسی در درازمدت است.
برخی داروها مانند کتوکونازول، داروهای ضد دیابتی خوراکی، نیفیدیپین و فنی توئین با رانیتیدین تداخل دارند و ازاین رو خودسرانه مصرف رانیتیدین را انجام ندهید.
جایگزینی رانیتیدین با سایمتیدین مخصوصا برای آقایان کار اشتباهی است زیرا باعث ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه ها در آقایان میشود.
عوارض مصرف رانیتیدین که باعث آلرژی می شود
رانیتیدین می تواند یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. در صورت مصرف قرص رانیتیدین، اگر سابقه واکنش های آلرژیک دارید، به پزشک خود مراجعه کنید و اگر علائم یک واکنش شدید آلرژیک را دارید به سرعت با اورژانس تماس بگیرید. علائم یک واکنش آلرژیک شامل موارد زیر است:مشکلات تنفسی
تورم گلو یا زبان
تب ایجاد قرمزی و جوش های پوستی
اگر تا به حال به رانیتیدین واکنش آلرژیک نشان داده اید به هیچ عنوان دوباره آن را مصرف نکنید. مصرف دوباره ی آن می تواند باعث مرگ شود.
عوارض مصرف رانیتیدین برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی
اگر مشکلات کلیوی دارید یا سابقه بیماری کلیوی دارید، ممکن است نتوانید این دارو را از بدن خود پاک کنید.این امر مقدار سطح رانیتیدین بدن را افزایش می دهد و باعث بروز عوارض جانبی جدی بیشتری می شود.
عوارض مصرف رانیتیدین برای افراد مبتلا به مشکلات کبدی
اگر دچار مشکلات کبدی هستید یا سابقه بیماری کبدی دارید، ممکن است نتوانید این دارو را به خوبی فراوری کنید.بنابراین رانیتیدین در بدن افزایش می یابد و عوارض جانبی جدی را در پی دارد.
عوارض مصرف رانیتیدین برای افراد مبتلا به پورفیری حاد (یک اختلال خونی ارثی)
اگر سابقه حمله ی پورفیری حاد دارید، نباید از رانیتیدین استفاده کنید. این دارو می تواند یک حمله پورفیری حاد را ایجاد کند.عوارض مصرف رانیتیدین برای افراد مبتلا به سرطان معده
این دارو مقدار اسید معده را کاهش می دهد که این امر به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می کند.اگر علائم شما ناشی از تومورهای سرطانی باشد، این دارو نمی تواند کمکی به درمان آن ها کند.
عوارض مصرف رانیتیدین برای افراد مسن
کلیه های افراد مسن ممکن است به خوبی کار نکنند. این امر باعث می شود بدن شما به آرامی دارو را پردازش و پاک کند و در نتیجه دارو به مدت بیشتری در بدن باقی می ماند که خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد.در موارد نادر، این دارو ممکن است باعث گیجی، افسردگی، اضطراب و توهم شود. در افراد مسن بیمار این اتفاق به وفور رخ می دهد.
عوارض مصرف رانیتیدین برای کودکان
رانیتیدین برای کودکان زیر یک ماه تحت هیچ شرایطی موثر و ایمن نیست. همچنین برای افراد زیر 18 سال که معده آن ها بیش از حد اسید تولید می کند هم موثر و ایمن نیست. 2نگهداری
این دارو را دردمای اتاق در هوای خشک و خنک نگهداری کنید و هنگام مصرف حتما به تاریخ انقضای محصول دقت نمایید.داروهای تاریخ مصرف گذشته می توانند اثرات و عوارض نامشخصی در بدن داشته باشند.
نکاتی برای مصرف صحیح تر رانیتیدین
با وجود اینکه طول درمان بستگی به نوع بیماری و مشکل شما دارد اما معمولا مصرف این دارو کوتاه مدت و تا زمان احساس بهبودی می باشد.با این حال در صورتی که این دارو توسط پزشک برای شما تجویز شده است می توانید در مورد قطع یا ادامه ی درمان با وی مشورت نمایید.
از آنجا که کشیدن سیگار منجر به افزایش مقدار اسید معده می شود، ممکن است تاثیر رانیتیدین را کاهش دهد و علایم شما بدتر شود.
اگر وزن بالایی داشته باشید با کاهش وزن به علت کاهش فشار بر روی معده ترشح اسید کمتر شده و رانیتیدین بهتر عمل می کند.
مصرف برخی موادغذایی مانند گوجه فرنگی، نعنا، شکلات، غذاهای پر ادویه و نوشیدنی های گرم، کافیین دار می توانند علایم بیماری گوارشی را بدتر کنند.
بطورکلی بهتر است مصرف هر غذایی که ترشح اسید معده را افزیش می دهد وعلایمتان را تشدید می کند محدود نمایید.
با مصرف مایعات و غذاهای آبکی در واقع اسید معده رقیق تر می شود که این مساله سبب تسهیل بازگشت اسید از معده به مری می شود پس تا جای ممکن از مصرف آب و غذای آبکی قبل از خواب خودداری کنید و حداقل نیم تا یکساعت پس از غذا دراز نکشید.
پرخوری و مصرف غذای پرچرب نیز می تواند باعث کاهش اثر درمانی این داروها شود. 3
پی نوشت:
1.www.doctoreto.com
2.www.namnak.com
3.www.darooyab.ir
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}