آیا از بی خوابی یا خواب ناکافی و بی‌کیفیت رنج می‌برید؟ آیا می‌دانستید که از قرن دوم میلادی تاکنون از گیاهی برای درمان بی خوابی، اضطراب و فشار عصبی استفاده می‌شود که سنبل الطیب (ریشه‌ی سنبل الطیب) نام دارد؟ شاید خودتان هم بدون آنکه متوجه بشوید، از این گیاه استفاده کرده باشید. زیرا سنبل الطیب در بسیاری از چای‌های مخلوط خواب‌آور وجود دارد. کمک به داشتن خواب آرام، تنها یکی از خواص سنبل الطیب است. زیرا این گیاه علاوه‌براین، آرام‌بخشی طبیعی بوده و موجب کاهش فشار خون می‌شود. همراه ما باشید، در ادامه‌ی این مطلب با خواص سنبل الطیب، طریقه مصرف و مضرات آن آشنا می‌شوید.


کمک به خواب راحت

مطالعات نشان می‌دهند که سنبل الطیب زمان موردنیاز برای به‌خواب رفتن را کاهش داده و کیفیت خواب را ارتقا می‌دهد. بنابراین اگر نمی‌توانید بخوابید، شاید دوای دردتان همین گیاه باشد. برخلاف قرص خواب، سنبل الطیب عوارض جانبی کمی دارد و احتمال خواب‌آلودگی و خستگی صبحگاهی ناشی از مصرف سنبل الطیب بسیار کمتر است.

براساس یک آزمایش کور (آزمایش علمی که به شرکت‌کنندگان اطلاعاتی که در نظرشان تأثیر داشته باشد، داده نمی‌شود) در مرکز سلامت فولینگ سوئد تأثیر سنبل الطیب در بهبود کیفیت خواب چشمگیر است. با مصرف سنبل الطیب ۴۴٪ شرکت‌کنندگان خواب عمیق و کامل داشتند و خواب ۸۹٪ از شرکت‌کنندگان بهبود یافت. همچنین هیچ عوارض جانبی‌ای در شرکت‌کنندگان مشاهده نشد.

معمولا سنبل‌الطیب همراه با سایر گیاهان آرام‌بخش مانند رازک و فرنجمشک برای درمان بی‌خوابی استفاده می‌شود. براساس مطالعه‌ای که در مجله‌ی فیتومدیسن چاپ شد، وضعیت خواب ۸۱٪ کودکانی که مشکلات خفیف خواب داشتند، با مصرف مخلوط گیاهی سنبل الطیب و فرنجمشک بهبود چشمگیری داشت.

اما سنبل الطیب چگونه به خواب بهتر کمک می‌کند؟ این گیاه محتوی یک ماده‌ی شیمیایی به نام «لینارین» است که خاصیت خواب‌آور دارد. همچنین عصاره‌ی آن می‌تواند با افزایش سطح گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز موجب خواب‌آلودگی شود. گاما آمینوبوتیریک اسید یک میانجی مهم در دستگاه عصبی مرکزی پستانداران است. مقادیر کافی آن می‌تواند تأثیر خواب‌آور داشته باشد و موجب آرامش دستگاه عصبی شود.

نتایج یک مطالعه‌ی درون‌کشتگاهی (آزمایش‌هایی که به‌جای جانداران زنده، بخشی از بدن آن‌ها مانند یاخته‌ها یا بافت‌هایشان را در محیط آزمایشگاهی کشت می‌دهند) نشان می‌دهد که عصاره‌ی سنبل الطیب می‌تواند موجب آزادسازی گاما آمینوبوتیریک اسید از پایانه‌های عصبی مغز شده و مانع از بازگشت گاما آمینوبوتیریک اسید به داخل سلول‌های عصبی شود. علاوه‌براین، والرنیک اسید موجود در این گیاه از فعالیت آنزیمی که در تخریب گاما آمینوبوتیریک اسید نقش دارد، جلوگیری می‌کند. درنتیجه با افزایش سطح گاما آمینوبوتیریک اسید، می‌توانید شب‌ها خواب راحت‌تری داشته باشید.


ازبین‌بردن اضطراب

دانشمندان دریافته‌اند که سنبل الطیب می‌تواند میزان گاما آمینوبوتیریک اسید را در مغز افزایش دهد. گاما آمینوبوتیریک اسید به تنظیم فعالیت سلول‌های عصبی و کاهش اضطراب کمک می‌کند. داروهایی مانند آلپرازولام و دیازپام نیز با افزایش سطح گاما آمینوبوتیریک اسید در مغز عمل می‌کنند. والرنیک اسید و والرنول موجود در عصاره‌ی سنبل الطیب به‌عنوان عوامل ضداضطراب عمل می‌کنند.

این بسیار فوق‌العاده است که یک داروی گیاهی مانند سنبل الطیب بتواند بدون عوارض جانبی داروهای روان‌گرا، اثری مشابه آن‌ها را در کاهش اضطراب داشته باشد.


کاهش فشار خون

حالا دیگر می‌دانید که سنبل الطیب می‌تواند برای ذهن و بدن آرام‌بخش باشد، شاید خیلی تعجب‌آور نباشد که بدانید این گیاه در کاهش فشار خون نیز مؤثر است. همان ترکیبات فعال سنبل الطیب که در کنترل استرس و اضطراب مؤثر بودند، به بدن کمک می‌کنند تا فشار خون را به‌درستی تنظیم کند.

فشار خون بالا خطرناک است، زیرا خطر سکته مغزی و حملات قلبی را افزایش می‌دهد. این گیاه می‌تواند به‌طور طبیعی فشار خون را کاهش داده و آن را در محدوده‌‌ی سالم نگه دارد. این امر تأثیر مستقیم بر سلامت قلب دارد.1


علائم قاعدگی

تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه ریشه سنبل الطیب به میزان 675 تا 1060 میلی گرم به مدت 8 هفته می تواند شدت و تکرار گر گرفتگی در افراد یائسه را کاهش دهد.


برای افسردگی

تحقیقات اولیه نشان می دهند مصرف سنبل الطیب علائم افسردگی را کاهش می دهد. مصرف دوز بالاتر سنبل الطیب به میزان 1000 میلی گرم، علائم افسردگی را در سریعتر از دوز پایین تر به مقدار 500 میلی گرم بهبود می دهد.


برای بی قراری

تحقیقات ابتدایی نشان می داد خوردن یک یا دو قرص ترکیبی شامل 120 میلی گرم عصاره ریشه سنبل الطیب و 80 میلی گرم عصاره برگ بادرنجبویه، ممکن است علائم بی قراری در کودکان زیر 12 سال را کاهش دهد.


برای استرس

تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف 600 میلی گرم سنبل الطیب به مدت هفت روز قبل از آزمایش استرس، فشار خونو ضربان قلب را کاهش می دهد. تحقیق دیگری نشان داد که مصرف 100 میلی گرم سنبل الطیب قبل از سخنرانی در مقابل شنونده احساس اضطراب را کاهش می دهد. تحقیق دیگری دریافت که مصرف ترکیبی از 360 میلی گرم سنبل الطیب و 240 میلی گرم بادرنجبویه باعث کاهش اضطراب و استرس می شود. اما اگر این ترکیب در روز بالاتری مصرف گردد منجر به افزایش استرس می شود.


برای تسکین درد

سنبل الطیب به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی به عنوان یک مسکن طبیعی درد عمل می کند. یک تحقیق هندی دریافت که تمام عصاره و روغن های به دست آمده از سنبل الطیب، تاثیر تکین دهنده قابل توجهی بر روی موش ها دارد. علاوه بر این، این روغن تاثیر آسپرین دا نیز افزایش داد.


شل کننده عضلات

آرامبخش طبیعی و ضد التهاب بودن ریشه سنبل الطیب مانند یک شل کننده قوی عضلات عمل می کند و می تواند به ویژه در گرفتگی های شکمی قاعدگی مفید باشد.


برای سلامت قلب

مطالعات مکرر دریافته اند که آمینو اسید گابا فشار خون را تنظیم می کند. تنظیم فشار خون مناسب، تاثیر مستقیمی بر رویسلامت قلب می گذارد؛ در حالیکه افزایش فشار خون ریسک حملات قلبی و سکته را افزایش می دهد.2


درمان بیش فعالی کودکان

یک مطالعه نشان داده که مصرف سنبل الطیب به مدت 3 هفته به درمان بیش فعالی و کاهش علائم آن مانند مشکلات خواب و بی قراری در کودکان با سن بیشتر از 5 سال کمک می کند.


دیابت و قند خون

در طب سنتی از سنبل الطیب برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود.


رحم و درمان درد پریود

سنبل الطیب یک آرام بخش و ضد اسپاسم طبیعی است، به این معنی که اسپاسم و انقباض شدید عضلات رحم در دوران قاعدگی را کاهش داده و به درمان درد شدید پریود کمک می کند.


صرع

مطالعات نشان داده که مصرف سنبل الطیب باعث فعال شدن گیرنده های آدنوزین شده و احتمال تشنج در بیماران مبتلا به صرع را کاهش می دهد.


معده و دستگاه گوارش

سنبل الطیب یکی از بهترین روش های درمان خانگی برای درد معده، شناخته شده، باعث کاهش گاز معده و روده می شود، از اسهال جلوگیری کرده و به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.


تقویت حافظه

تحقیقات نشان داده که اسید والرنیک موجود در سنبل الطیب، با کاهش استرس اکسیداتیو در مرکز حافظه مغز (هیپوکامپ) به میزان قابل توجهی باعث تقویت حافظه می شود.


 سردرد و میگرن

در طب سنتی از سنبل الطیب به دلیل خواص ضد اسپاسم که دارد برای درمان سردرد و میگرن استفاده می شود. هنگام بروز سردرد و میگرن، یک فنجان چای یا دمنوش سنبل الطیب بنوشید.


آرتروز و سیاتیک

سنبل الطیب دارای خواص ضد اسپاسم و آرام بخش طبیعی است و در طب سنتی برای درمان درد آرتروز و سیاتیک استفاده می شود.3


پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.namnak.com
3.www.saednews.com