جوش روی باسن چیست؟

جوش‌ها یا کورک‌ها (Boils) عفونت‌های پوستی – معمولاً باکتریایی – هستند که در قسمت‌های عمیق‌تر پوست ایجاد شده و معمولاً فولیکول‌های مو را هم در بر می‌گیرند. این ضایعات پوستی به صورت برآمدگی‌هایی قرمز رنگ بر روی پوست قابل تشخیص هستند و با گذشت زمان پر از چرک می‌شوند. این نوع معمولاً بر روی باسن ظاهر می‌شوند. 
 

علایم جوش روی باسن

جوش‌ها در بسیاری از مواقع باعث ایجاد برآمدگی‌هایی قرمزرنگ و دردناک بر روی پوست می‌شوند. گاهی اوقات هم پوست اطراف قرمز و متورم می‌شود. 

یک جوش در ابتدا تنها نقطه‌ای کوچک بر روی پوست بوده که تحریک پذیر و دردناک است. به مرور زمان می‌تواند سخت و سفت شود. 

جوش به رشد خود ادامه داده و حتی می‌تواند چرکی شود. در این مرحله نرم‌تر و بزرگ‌تر خواهد شد. به تدریج این جوش‌های سر سفید یا زرد رنگ پاره شده و محتویات چرکی آن‌ها به بیرون نشت خواهد کرد.

برخی از آن‌ها نمی‌ترکند و در نهایت بر روی پوست یک توده کوچک سفت و برجسته با تشکیل دلمه  (crust) را خواهد داد. گاهی هم از سطح آن‌ها مایعی شفاف خارج می‌شود. 

از نظر اندازه گاهی بزرگ و به اندازه‌ی یک توپ گلف هستند.

بسیاری از مشکلات و ضایعات پوستی مانند آکنه‌های کیستی، کیست‌های عفونی چربی و دیگر عفونت‌های پوستی، بسیار شبیه جوش‌های روی باسن هستند. 
 

علت به وجود آمدن جوش روی باسن

عفونت‌های باکتریایی در بیش‌تر موارد دلیل ایجاد جوش روی باسن است. استافیلوکوک اورئوس (Staphylococcus aureus) که روی پوست و یا داخل بینی زندگی می‌کند، مسئول ایجاد این ضایعات پوستی است. 

امکان تشکیل آن‌ها در نواحی از بدن که پوست دو ناحیه باهم تماس دارد، مناطق دارای مو و نقاطی از بدن که بیش‌تر عرق می‌کنند بیش‌تر است. 
 

ریسک فاکتورهای تشکیل جوش عبارتند از:

  1. وجود باکتری  استافیلوکوک اورئوس بر روی پوست
  2. ابتلا به اگزما
  3. تماس نزدیک داشتن با فرد دارای جوش
  4. ابتلا به دیابت
  5. ابتلا به انواع بیماری که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند.
  6. ابتلا به کم‌خونی ناشی از فقر آهن
  7. داشتن بریدگی و جراحت‌های کوچک روی سطح پوست
  8. مصرف سیگار
 

چگونگی تشخیص

برای تشخیص این عارضه پوستی روی باسن تاریخچه‌ی پزشکی فرد پرسیده شده و معاینه‌ی بالینی انجام خواهد شد. علاوه بر تجویز آزمایش خون، پزشک برای تشخیص علت ایجاد عفونت، گاهی از چرک آن‌ها هم نمونه برداری خواهد کرد. 
 

درمان جوش روی باسن

درمان‌های زیادی برای این مشکل وجود دارد. همچنین بسیار مهم است که فرد جوش خود را دستکاری نکند و سعی نکند تا آن را فشار داده و محتویات آن را خالی کند. چرا که این کار باعث انتشار عفونت به سایر نقاط بدن شده و منجر به عوارض جانبی می‌شود.
 

درمان‌های خانگی جوش روی باسن

این درمان‌ها عبارتند از:
* کمپرس گرم
* درمان‌های همیوپاتی، مانند ارنیکا، سیلیکا یا سولفور 
* برنامه غذایی سرشار از مواد مغذی و ویتامین سی
* داروهای موضعی و خوراکی 
* ضدعفونی کننده‌های موضعی
* صابون‌های ضد باکتری
* ژل ضد عفونی کننده دست
* تغییر شیوه زندگی 
* دست کاری نکردن کورک‌ها
* شستن حوله و لباس‌ها به صورت جداگانه جهت جلوگیری از انتشار عفونت
* عوض کردن و شستن روزانه‌ی ملافه‌ها
* استحمام روزانه
* تمیز نگه داشتن خانه
* وزن کم کردن برای جلوگیری از تا شدن پوست بر روی هم 
* جهت جلوگیری از انتشار عفونت، حضور پیدا نکردن در باشگاه‌ها، استخرها و سایر مکان‌های ورزشی تا زمان بهبود کامل
* عدم مصرف مواد مخدر 
* داشتن یک برنامه غذایی سالم
 

روش‌های درمانی پزشکی  برای از بین بردن جوش روی باسن

در برخی از موارد، مخصوصاً اگر جوش خیلی بزرگ باشد، به خودی خود از بین نخواهد رفت و باید روش‌های درمانی پزشکی به کار گرفته شود. روش‌های درمانی پزشکی برای از بین بردن این مشکل پوستی عبارتند از:
ایجاد یک برش و خالی کردن محتویات آن
برای اینکه چرک درون آن خالی شود، محل برش با گاز بسته شده و به پوست فرصت داده می‌شود تا به صورت کامل بهبود پیدا کند. 
 

بهترین محصولات برای درمان جوش های باسن کدام ها هستند؟

شستن منظم با بنزوئیل پراکسید کمک می کند تا باکتری های مزاحم از بین رفته، احتمال گسترش فولیکولیتیس های باکتری زا کاهش یابد.

فولیکولیتیس، همواره تنها به دلیل باکتری ها ایجاد نمی شود، می تواند بر اثر قارچ نیز ایجاد شود.

در این صورت بهتر است روش های درمانی گسترده تری توسط متخصص پوست انجام گیرد. 

اگر در معرض تحریکات پوستی باشید، استفاده از لایه بردارهای ملایم چون اسید سالیسیلیک یا اسید لاکتیک، به نرم کردن سطح پوست شما کمک کرده و از اجتماع میکروبها جلوگیری می کند.

در حالت کلی چنانچه میزان تعرق بدنتان زیاد است، باسن خود را تمیز و خشک نگه دارید، چنانچه دچار عارضه فولیکولیتیس شدید، منتظر نباشید تا خود به خود درمان شود .ما روش های درمانی و پاک سازی آکنه با موادی که حاوی اسید سالیسیلیک هستند را پیشنهاد می کنیم.
 

عوارض و مشکلات 

جوش روی باسن ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد. همان‌گونه که گفته شد این عارضه‌ی پوستی معمولاً به خاطر یک عفونت ایجاد می‌شود و امکان انتشار عفونت به سایر نقاط بدن وجود دارد‌.

عوارض جانبی ممکن است شامل:

** زخم‌های عمقی و وخیم
** کفگیرک یا یک خوشه‌ی متصل به جوش
** سپتیسمی یا گندخونی، نوعی التهاب عفونی وخیم 
** سلولیت  یا نوعی التهاب پوستی در مجاورت بافت‌های نرم 
** اندوکاردیت یا التهاب قلبی
** استئومیلیت  یا عفونت استخوان
 

پیشگیری از به وجود آمدن جوش بر روی باسن

این عارضه‌ی پوستی مسری بوده و می‌توانند به فرد دیگر منتقل شوند. حتی امکان انتشار آن‌ها به سایر نقاط بدن خود فرد هم وجود دارد. با این همه چندین روش برای پیشگیری از آن‌ها وجود دارد:

* از تماس پوستی با فرد دارای جوش یا حامل باکتری استافیلوکوک اورئوس خودداری کنید.

* در طول روز مرتب دست‌های خود را بشویید

* مرتب استحمام کنید

* بعد از اینکه جوش روی باسن به وجود آمد، تمام لباس‌ها، حوله‌ها، ملحفه‌ها و سایر وسایل شخصی خود را بشویید
حوله‌ها و دیگر وسایل شخصی خود را با دیگران شریک نشوید.

* اگر جراحت یا زخمی بر روی پوست وجود دارد آن را پوشانده و از آن به خوبی محافظت کنید

گاهی تنها با انجام درمان‌های خانگی به راحتی می‌توان از شر یک جوش روی باسن خلاص شد. اگر اندازه‌ی آن بزرگ‌تر از حد معمول باشد، فرد باید به پزشک مراجعه کرده و سایر روش‌های درمانی را امتحان کند.

یک جوش بزرگ و عمقی گاهی بعد از درمان هم بر روی پوست جای قرمزی و یا زخم باقی خواهد گذاشت. همچنین، در برخی از موارد یک عفونت پوستی بعد از درمان، دوباره بر روی پوست ظاهر خواهد شد. 
 

برای درمان جوش های بدن و باسن چه کنیم؟.

 در صورت امکان اجازه بدهید پوست باسن در معرض مستقیم آفتاب قرار بگیرد. اگر شما حیاط و یا پشت بام شخصی دارید اجازه دهید پوست باسن در معرض نور آفتاب گرم قرار بگیرد. از کرم ضد آفتاب روی پوست باسن استفاده نکنید و بگذارید نور خورشید مستقیم بتابد. نور خورشید کمک می کند چربی بیش اندازه خشک شود. مراقب باشید نور زیاد خورشید برای پوست خطرناک است فقط در حد 10 تا 15 دقیقه در روز.

ماسک آسپرین برای جوش های روی باسن درست کنید. 4 تا 5 آسپرین را له کنید. و آن را یک قاشق غذاخوری آب جوشیده ولرم،و یک قاشق عسل طبیعی و یا ماست بستگی به امکانات شما دارد. یک سطح نازک از آن را روی پوست باسن قرار دهید و بگذارید کاملا خشک شود حدود 20 تا 30 دقیقه نگاه دارید.

از مایعات اسیدی طبیعی استفاده کنید. از آب لیمو طبیعی و یا سرکه سیب طبیعی استفاده کنید. هر چند این راه ممکن است کمی دردناک باشد ولی تنها لحظالت اول پوست را می سوزاند تا 30 دقیقه بگذارید روی پوست بماند بعد با آب ولرم بشویید.

ترکیب روغن درخت چای و روغن نارگیل بهترین روغن طبیعی است که خاصیت چرک خشک کنی دارد وبرای درمانهای موضعی جوش بسیار کاربرد دارد.
 
 یخ برای درمان جوش
از تکه های یخ استفاده کنید. به آرامی روی جوشهای ملتهب تکه یخ را بمالید ورم و التهاب آن را کم می کند اگر خیسی یخ را دوست ندارید قالب یخ را در کیسه فریز تمیز بگذارید.

پوست باسن را حتما یک بار در صبح و یک بار بعد از ظهر بشویید.

مطمئن شوید که ماده شوینده ای کع لباس زیر را می شویید حساسیت ندارید. لباس زیر را جداگانه و با صابون هایی مثل صابون بچه بشویید.

در خانه از شلوارهای گشاد و لباس زیرهای گشاد و نخی استفاده کنید. یادتان باشد هر چه بیشتر پوستتان عرق کند بیشتر جوش می زنید.

از مکمل های ویتامین استفاده کنید. ویتامین های A, B5, C, E و روی و امگا3 برای پوست سالم و بدون جوش لازم و حیاتی اند.

تا می توانید آب بنوشید.مطمئن باشید که روزی 8 لیوان آب را می نوشید.

رژیم غذاییتان را تغییر دهید. اگر زیاد فست فود می خورید و یا به شیرینی و غذاهای شور علاقه دارید حتما رژیم خود را تغییر دهید.

کمتر بنشینید و بیشتر راه بروید. نشستن مانع تنفس پوست می شود و باعث می شود پوست باسن عرق کند و جوش بزند. اگر مجبورید که مدت طولانی روی صندلی بنشینید هر از چند گاهی راه بروید و یا ورزشهای باسن را انجام دهید تا گردش خون در آن ناحیه بیشتر شود.
 
 کمپرس گرم برای درمان جوش روی باسن
اعمال یک کمپرس گرم روی جوش های باسن و ران بسیار مناسب است.گرما احساس آرامش می دهد و کمک می کند تا باکتری ها از فولیکول های مو خارج شوند، به علاوه به کاهش درد نیز کمک خواهد کرد.

برای بهترین نتیجه، یک مقدار نمک را با آب گرم ترکیب کنید و از آن برای کمپرس استفاده نمایید.نمک به عنوان یک ضدعفونی کننده طبیعی می تواند به درمان عفونت های خفیف کمک کند.
 یک قاشق چای خوری از نمک را با دو فنجان آب گرم ترکیب کنید و بدن خود را در آن بخیسانید و یا از این مایع درون کیسه آب گرم خود بریزید و روی منطقه آسیب دیده به مدت 15 دقیقه اعمال کنید و وقتی شروع به خنک شدن کرد مجدداً آب داغ را به آن اضافه کنید.

این درمان را چند بار در طول روز تکرار کنید. 
 
رفع جوش  باسن با روغن درخت چای
شما همچنین می توانید از روغن درخت چای برای از بین بردن جوش های باسن و ران استفاده کنید، این ماده یک ضدعفونی کننده قوی است و برای تمیز کردن فولیکولهای مو و روند بهبودی بسیار موثر است. همچنین کمک می کند تا باکتری های مضر و سمی از بین بروند و به جلوگیری از تکرار مجدد آن نیز کمک خواهد کرد.

چند قطره از روغن درخت چای را روی یک تکه پنبه بریزید و به آرامی به منطقه آسیب دیده اعمال کنید، اجازه دهید تا خشک شود و سپس با آب گرم شستشو دهید.این درمان را دو تا سه بار در روز تکرار کنید.

کسانی که دارای پوست حساس هستند، باید قبل از استفاده از این روغن، ابتدا مقداری از آن را با آب یا روغن زیتون رقیق کنید.
 
 آلوئه ورا درمانی برای جوش باسن
آلوورا به دلیل خواص ضد میکروبی و ضد التهابی، به تسکین و خروج باکتری ها از فولیکول های مو که باعث جوش شده اند، کمک می کند.خواص مرطوب کنندگی آن نیز از خشک شدن فولیکول های ملتحمه و ایجاد زخم جلوگیری می کند.

برگ های آلوئه ورا را بردارید و ژل تازه آن را استخراج کنید و به جوش های خود اعمال کنید و بعد از 10 تا 15 دقیقه که خشک شد، با آب شستشو دهید.این درمان را 2 تا 3 بار در هفته تکرار نمایید. 
 
تاثیرات روغن نارگیل بر رفع جوش باسن 
روغن نارگیل، دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی است و به رفع مشکل شما کمک می کند.همچنین باعث کاهش قرمزی و التهاب ناشی از جوش می شود، علاوه بر این یک مرطوب کننده ملایم بر روی پوست است.

روغن نارگیل را روی پوست آسیب دیده اعمال کنیدو به آرامی ماساژ دهید، این کار را چند بار در روز مجددا تکرار کنید و لازم نیست که آن را شستشو دهید زیرا به خوبی جذب پوست می شوند.
 همچنین می توانید یک قاشق غذاخوری از پودر زردچوبه و کمی روغن نارگیل را با یکدیگر ترکیب کنید و آن را روی پوست آسیب دیده اعمال کنید و بعد از 20 تا 30 دقیقه بشویید.این کار را دوبار در روز برای رسیدن به نتایج سریع تر انجام دهید.

 به جای روغن نارگیل می توانید از روغن زیتون نیز استفاده کنید، با این تفاوت که پس از استفاده روغن زیتون را شستشو دهید زیرا ممکن است باعث آسیب به فولیکول های مو شود.
 
 بلغور جوی دوسر بر درمان جوش  باسن
جو دوسر نیز در درمان جوش باسن و ران و همچنین التهاب موثر است.سلول های مرده پوست را از بین می برد و باعث بهبود بافت پوست می شود و زخم های ناشی از جوش را نیز از بین می برد.

یک فنجان جو دوسر را در یک مخلوط کن بریزید و با یک فنجان نمک سولفات ترکیب کنید، میتوانید مقداری آب گرم اضافه کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده اعمال کنید و این کار را چند بار در روز برای یک هفته انجام دهید. 
 

سخن پایانی

جوش‌ها نوعی از عفونت پوستی بوده که بر روی پوست برآمدگی‌های قرمز رنگ و دردناکی ایجاد می‌کنند که در نهایت متورم شده و پر از چرک می‌شوند.این عارضه‌های پوستی معمولاً بر روی باسن و مناطقی از پوست که باهم تماس دارد مانند کشاله ران و مناطقی که عرق بدن در آن جمع می‌شود به وجود خواهند آمد.

عمده‌ترین دلیل ایجاد آن‌ها روی باسن ، عفونت باکتریایی است. اگر اندازه‌ی این ضایعات پوستی خیلی بزرگ باشد باید به پزشک مراجعه کرد.


منبع:
سایت دکتردکتر
سایت آرومیس
سایت الو دکتر