تاریخچه عسل

عسل یک خوراک لذیذ قدیمی میباشد.برای قرن ها وجود داشته چرا که هم شیرین کننده و هم درمان کننده است.بیش از ۴۰۰۰ سال از عسل بعنوان عنصر پزشکی و درمانی استفاده شده است.

فیلسوف های قدیم ، ارسطو (۳۸۴-۳۲۲قبل از مسیح) و آریستوکسنوس (۳۲۰ قبل از مسیح) ، نیز از خواص و فواید طلایی عسل بسیار گفته بودند. آریستوکسنوس ادعا می کرد:”هر کسی که برای صبحانه روزانه عسل ، پیازچه و نان بخورد در تمام طول عمرش از بیماری ها رها می شود.”

بقراط، پدر علم پزشکی ، نیز از عسل بعنوان پایه اصلی بیشتر داروها استفاده می کرد. آمبرس قدیس نیز ادعا کرد:”میوه زنبورها آرزوی همه است، و برای همه، پادشاه و فقیر، یکسان شیرین است. نه تنها خوشایند است بلکه مفید و مقوی م یباشد. عسل دهان را شیرین، زخم را مرهم، و التیام بخش زخمهای درونی می باشد.”

زمانیکه خواص درمانی عسل بیشتر و بیشتر شناخته شد، تولید آن در جاهایی مانند یونان قدیم و سیسیلی رشد کرد. همچنین در میدان جنگ جهانی اول از آن بعنوان پاک کننده زخم دارویی استفاده شد. این ماده توسط شیمی دان هنری درایزدال داکین اختراع شد. تاریخچه بکارگیری عسل برای درمان، بسیار طولانی است وتوسط تمام افراد با فرهنگهای متفاوت ، در نواحی مختلف، ثروتمند و فقیر بکاربرده شده است. اما همانطور که شهرت عسل بالا می گرفت، روش هایی که عسل توسط آنها تولید می شد نیز افزایش یافت. امروزه، بعد از پردازش و پاستوریزه کردن آنها، تنها مقدار کمی از ارزش درمانی آنها در عسل های متفاوت در سوپرمارکت ها باقی مانده است.1


شاخص ترین راه و روش های تشخیص عسل طبیعی از تقلبی


مزه ی عسل طبیعی و تفاوتش با عسل تقلبی
عسل طبیعی، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه ای است که فقط در عسل وجود دارد و عسل های مصنوعی فاقد این نوع مزه می باشند. عسل خالص و اصل به جز مزه شیرینی، طعمی مطبوع دارد که بسته به گیاه آن فرق می کند درحالیکه عسل های نامرغوب، تقلبی، مصنوعی و صنعتی به جز مزه شیرینی چیزی ندارند. 

تشخیص عسل طبیعی از تقلبی با بو
اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز کردن درپوش بو و رایحه مطبوع عسل طبیعی را می توانید استشمام کنید. هر نوع عسل طبیعی بویی متناسب با گل استحصال شده از آن دارد. عسلی که بوی خاصی ندارد کمی مشکوک به تقلبی است. 

سفتی و غلظت عسل طبیعی و تشخیصش از تقلبی
عسل طبیعی به سرعت در دهان آب می شود و پس از مصرف ایجاد انرژی می کند، در حالی که عسل غیرطبیعی طعم آبنبات می دهد. 


آب یک راه ساده برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
عسل را در آب سرد بریزید خواهید دید که عسل طبیعی کاملا حالت چسبندگی خود را حفظ می کند و خیلی سخت و دیر در آب سرد حل می شود اما عسل تقلبی سریع در آب حل می شود.

یک راه دیگر برای تشخیص عسل طبیع از تقلبی اینگونه است که اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن، در آب حل شود، از مطلوبیت و خلوص کمتری برخوردار است. 2

تشخیص عسل طبیعی از تقلبی با زرده تخم مرغ
یکی از جالب ترین روش های تست عسل طبیعی از تقلبی استفاده از زرده تخم مرغ است، عسل را با زرده تخم مرغ مخلوط کنید چنانچه زرده خام مثل زرده تخم مرغ پخته شده شد عسل طبیعی است در غیر اینصورت عسل تقلبی است.

مات بودن عسل اصل
از مشخصات عسل طبیعی می توان به این اشاره کرد که از بیرون شیشه ی عسل نمی توان طرف دیگر را ببینید در صورتی که عسل تقلبی شفاف است.

میزان چسبندگی
یک راه تشخیص عسل طبیعی، این است که چنانچه عسل طبیعی را بین انگشتان خود بگذارید، خواهید دید حالت چسبندگی ندارد. اما عسل تقلبی، به سبب بالا بودن درصد شیرین کننده ها و افزودنی ها، نسبتاً چسبناک است.

تشخیص عسل طبیعی از تقلبی با نان تست
چنانچه عسل طبیعی را روی نان تست بمالید نان پس از چند دقیقه سفت می شود ولی چنانچه عسل تقلبی روی نان مالیده شود نان مرطوب خواهد شد.3

 تشخیص عسل بوسیله کبریت
یکی از باورهای اشتباه که بسیار در بین مردم رایج است تشخیص بوسیله کبریت یا شمع می باشد. جالب اینجاست که برخی افراد می گویند اگر عسل سوخت، تقلبی است و برخی نیز می گویند اگر سوخت طبیعی است! اما همانگونه که گفتیم این مورد هم با توجه به خصوصیات فیزیکی هر عسل متفاوت است و به هیچ وجه روشی صحیح برای تست کیفیت عسل نمی باشد.


تشخیص عسل با ریختن روی ناخن
این روش که توسط یکی از سایت های تازه تاسیس در حوزه فروش عسل طبیعی منتشر شده واقعا عجیب است و نشان دهنده این است که این عزیزان هیچ سر رشته ای در موضوع عسل و زنبورداری ندارند. آن گونه که ذکر می کنند باید چند قطره عسل بر روی ناخن خود بریزید، اگر بر روی ناخن باقی ماند یعنی اصل است و در غیر این صورت اگر پخش شد تقلبی است! این مورد هم کاملا اشتباه است؛ زیرا غلظت عسل ها با یکدیگر متفاوت است.


عسل طبیعی شکرک می زند؟

متاسفانه بسیاری از مردم به اشتباه تصور می کنند عسلی که رس ببندد یا به اصطلاح شکرک بزند تقلبی است اما در واقع این یک فرآیند کمتر درک شده است که برای عسل طبیعی رخ می دهد.

عوامل بسیاری باعث کریستالیزه شدن عسل می شوند مانند: رطوبت، درجه حرارت محیط، دیاستاز، میزان گرده گل موجود در عسل و نوع پوشش گیاهی منطقه. بدلیل اطلاعات اشتباهی که در بین مردم عادی وجود دارد برخی از فروشندگان عسل و زنبورداران، عسل را حرارت می دهند تا از رس بستن آن جلوگیری کنند اما با این کار بسیاری از خواص و آنزیم های عسل از بین می رود.

به همین دلیل ما همواره توصیه می کنیم عسل خام استفاده کنید و از مصرف عسل هایی که برای بسته بندی راحت تر و خوش رنگ تر شدن حرارت دیده اند خودداری کنید.


بهترین راه تشخیص عسل طبیعی

صحیح ترین روش برای تشخیص کیفیت عسل و آگاهی از خلوص آن، آزمایشگاه می باشد. کافیست مقداری از عسل مورد نظر را به آزمایشگاه تخصصی عسل ببرید و درخواست کنید تا آن را برای شما آنالیز کنند. احتمالا پیش خودتان می گویید این هم شد روش! من یک روش سریع و خانگی می خواهم ولی باور کنید هیچ روش سریع و آسانی برای تشخیص عسل وجود ندارد. حتی خود زنبوردارها برای اطلاع از کیفیت عسل هایشان آن را به آزمایشگاه می فرستند، اما متاسفانه برخی از عزیزان با ادعای بسیار می گویند ما قادر به تشخیص عسل طبیعی هستیم!

در آزمایشگاه تخصصی عسل، فاکتورهای بسیاری بررسی می شوند از جمله میزان ساکارز، رطوبت، هیدروکسی متیل فورفورال، گلوکز، فروکتوز و … که البته این ها نیز قطعیتی ندارند و برای برخی عسل ها استاندارد هایشان متفاوت است برای مثال طبق استاندارد باید ساکارز عسل طبیعی زیر ۵ درصد باشد اما عسل کنار جزء استثناها می باشد و در بسیاری از موارد حتی اگر ساکارز بالای ۵ نیز داشته باشد طبیعی است.4


پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.namnak.com
3.www.beytoote.com
4.www.ahoota.com