گلودرد استرپتوکوکی چیست؟

گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است که باعث التهاب و درد در گلو می‌شود. این بیماری شایع توسط باکتری‌های استرپتوکوک گروه A ایجاد می‌شود. گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند کودکان و بزرگسالان در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد.

با این حال، به خصوص در کودکان بین ۵ تا ۱۵ سال معمول است، عطسه و سرفه می‌تواند عفونت را از یک شخص به فرد دیگر منتقل کند.1
 

علائم گلودرد چرکی

شدت گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. بعضی از افراد مانند گلو درد، علائم خفیفی را تجربه می‌کنند. سایر افراد علائم شدیدتری از جمله تب و مشکل در بلع دارند.

علائم شایع گلودرد چرکی شامل موارد زیر است:

تب ناگهانی، به خصوص اگر ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر باشد

گلو درد و قرمزی با لکه‌های سفید

سردرد

لرز

از دست دادن اشتها

گره‌های لنفاوی متورم در گردن

بلع مشکل

این علائم معمولاً در طی پنج روز از قرار گرفتن در معرض باکتری‌های استرپت بروز می‌کند.1
 

تفاوت گلو درد چرکی با سایر عفونت ها

 
تفاوت گلو درد چرکی با سوزش گلو
سوزش گلو معمولا به علت ویروس ها اتفاق می افتد ، در حالی که گلو درد چرکی از طریق باکتری های استرپ گروه یک اتفاق می افتند .همه سوزش های گلو جزء دسته چرک های گلویی نیستند . بیماری های دیگری می توانند گلو درد چرکی را نیز ایجاد کنند که این بیماری ها شامل موارد زیر می باشند :

• سرماخوردگی رایج

• عفونت سینوسی

•  رفلاکس اسید معده

• آبریزش بینی
 
سوزش گلو می تواند بر اثر وضعیت های دارویی نیز ایجاد شود که طی چند روز اثرات منفی خود را روی فرد می گذارند. 
 

 
تفاوت گلو درد چرکی با سرماخوردگی
بیشتر سرماخوردگی های رایج و معمول از طریق ویروس اتفاق می افتند ، در حالیکه گلو درد چرکی بر اثر عفونت های باکتریایی است .

سرماخوردگی با علائمی همچون آبریزش بینی ، سرفه و گرفتگی صدا همراه است که در گلو درد چرکی رایج نیستند . گلو درد در سرماخوردگی بعد از چند روز به تدریج کاهش می یابد و شروع آن نیز به تدریج زیاد تر می شود اما در گلو درد چرکی این درد کاملا ناگهانی است و شدت بیشتری دارد. 
 
تفاوت گلو درد چرکی با مونو
عفونت مونونوکلئوسیس که به بیماری بوسه معروف است ، یک بیماری است که بر اثر ویروس اپستین بار اتفاق می افتد . این بیماری در بین نوجوانان رایج تر است و علائم آن نیز شامل سوزش گلو ، تب و التهاب غدد لنفاوی هستند. این عفونت ویروسی است و با آنتی بیوتیک درمان نمی شود. 2
 

گلودرد استرپتوکوکی چقدر مسری است؟

گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی بسیار مسری است. این بیماری معمولاً از طریق قطرات تنفسی کوچکی پخش می شود که وقتی فردی مبتلا به گلودرد استرپتوکوکی سرفه یا عطسه می کند در هوا پخش می شود.3
 

علل بروز گلودرد استرپتوکوکی

گلودرد استرپتوکوکی توسط باکتریهایی به نام Streptococcus pyogenes یا گروه A استرپتوکوک ایجاد می شود (همچنین به نام گروه A استرپ یا همان GAS شناخته می شود).

اگر بعد از قرار گرفتن در معرض این باکتری ها ، چشم ، بینی یا دهان خود را لمس کنید ، می توانید به گلو درد چرکی (استرپتوکوکی) مبتلا شوید.

همراه با سرفه و عطسه ، گلو درد چرکی همچنین می تواند هنگامی که غذا یا نوشیدنی را با کسی که آلوده است به اشتراک بگذارید گسترش یابد.3
 

چه وقت باید به پزشک مراجعه کنید؟

عفونت استرپ دلیل تمام گلودردها نیست. بیماری‌های دیگری هم هستند که می‌توانند باعث گلودرد شوند. این بیماری‌ها عبارت‌اند از:

سرماخوردگی معمولی؛

عفونت سینوسی؛

ریختن ترشحات از پشت بینی به گلو؛

رفلاکس اسید.

گلودردهایی که به‌خاطر بیماری‌های دیگر به‌وجود آمده‌اند، خودبه‌خود بعد از چند روز بهتر می‌شوند. گاهی‌اوقات حتی به درمان هم نیاز نیست.

اگر این مشکلات را داشتید، با پزشک خود تماس بگیرید:

گلودردی که بیشتر از دو روز طول کشیده؛

گلودردی که با لکه‌های سفید در گلو همراه است؛

لکه‌ها یا جوش‌های قرمز تیره روی لوزه‌ها یا سقف دهان؛

گلودرد به‌همراه جوش‌های صورتی سمباده‌مانندی روی پوست؛

مشکل در تنفس؛

مشکل در بلعیدن.4


درمان گلودرد چرکی

 
آنتی‌بیوتیک
اگر پزشک شما تشخیص داد که گلودرد چرکی دارید، برای درمان آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند. این دارو از پخش شدن باکتری و عفونت جلوگیری می‌کند. چندین نوع آنتی‌بیوتیک وجود دارند، اما معمول‌ترین داروهای تجویزشده برای گلودرد چرکی پنیسیلین و آموکسی‌سیلین هستند.

باید دوره‌ی درمان با این آنتی‌بیوتیک‌ها را به پایان ببرید تا باکتری‌ها کاملا ازبین بروند. برخی افراد بعد از اینکه از نشانه‌های بیماری خلاص شدند، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها را قطع می‌کنند. این باعث می‌شود بیماری بازگردد. در این صورت نشانه‌های بیماری هم بازمی‌گردند.


 
مراقبت در خانه
علاوه‌بر آنتی‌بیوتیک‌ها، درمان‌های خانگی دیگری هم هستند که می‌توانید با آنها گلودرد چرکی را بهبود ببخشید. این درمان‌ها شامل این موارد می‌شوند:

نوشیدن مایعات گرم، مانند آب گرم با کمی آب‌لیمو و چای؛

نوشیدن مایعات سرد برای بی‌حس کردن گلو؛

استفاده کردن از بخور سرد؛

استفاده از مُسکن‌های معمول، مانند ایبوپروفن یا استامینوفن؛

مکیدن آب‌نبات سرد؛

اضافه کردن نصف قاشق‌ چای‌خوری نمک به یک لیوان آب و غرغره کردن آن.4
 

مراقبت از خود در برابر ابتلا به گلو درد چرکی

گلو درد چرکی می تواند برای همه افراد در همه سنین حتی چند بار در سال نیز اتفاق بیافتد و به همین دلیل بهتر است که راه های پیشگیری از این بیماری را در پیش بگیرید که شامل موارد زیر می باشند : 
 
بهداشت مناسب
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به گلو درد چرکی این است که دست و صورت خود را به طور مداوم شستشو دهید که این مورد بعد از عطسه یا سرفه و قبل از خوردن و آشامیدن بسیار مهم تر است. برای تمیر بهداشت خوب باید موارد زیر را انجام دهید :

• هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذی مقابل دهان خود را بگیرید .

• دستمال کاغذی استفاده شده را در سطل آشغال بیاندازید. اگر دستمال کاغذی ندارید، در آستین خود سرفه کنید، نه در دست خود .

• دستان خود را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.

• در صورت در دسترس نبودن آب از شستشو دهنده دست با پایه الکل استفاده کنید .

• لیوان و بشقاب فرد بیمار را حتما جدا کنید و با دقت آن را بشویید و به کودک خود در شستشوی دست ها کمک کنید . 

سایر راه های نکات برای پیشگیری از ایجاد گلو درد چرکی

• مواد مغذی :یک رژیم غذایی مغذی شامل سبزیجات و میوه ها، غلات کامل چربی های با کیفیت مثل روغن زیتون، آووکادو و ...می باشد .

• تمرین های ورزشی که به سیستم ایمنی کمک می کند.

• خواب کافی

• سیگار نکشیدن.2

پینوشتها
1.www.borna.news
2.www.piho.ir
3.www.beytoote.com
4.www.chetor.com