معرفی گل مینا

گل مینا گیاهی است علفی، چند ساله، خیلی کوتاه به بلندی ۲۰- ۵ سانتی‌متر.

برگ‌های آن پهن، بیضی که قسمت قاعده برگ باریک شده، کمی گوشتی و ریشه‌ای یعنی برگ‌های از ناحیه یقه گیاه به‌طور چتری بیرون آمده‌اند و از وسط برگ‌ها ساقه‌ای بیرون می‌آید که منتهی به یک نهنج گل یا یک طبق گل می‌شود.

گل‌های آن از اوایل بهار ظاهر می‌شوند و تا پاییز ادامه دارند، در وسط طبق گل‌های لوله‌ای زرد و در اطراف آن گل‌های زبانه‌ای سفید و گاهی صورتی یا قرمز دیده می‌شود.

گل مینا  نیز مانند همیشه‌بهار هروقت هوا نامساعد و طوفانی است جمع شده و در مواقعی که هوا خوب باشد، باز می‌شود.

این گیاه بیشتر در مراتع و چمنزار‌ها می‌روید و در ارتفاعات تا ۲۰۰۰ متر کوهستان هوای سرد تا ۱۶- درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند.

تکثیر گل مینا از طریق کاشت بذر آن انجام می‌گیرد.

به این طریق که در تابستان بذر آن در خزانه کاشته می‌شود و در پاییز و یا در بهار سال بعد به باغچه برده می‌شود.

ممکن است از طریق تقسیم بوته در پاییز نیز تکثیر شود.

این گیاه بومی اروپا و آسیای صغیر است.

گل مینا در ایران نیز انتشار دارد و در اغلب مناطق کاشته می‌شود.

در ایران به‌طور وحشی در مناطق غربی ایران در بروجرد، کرند غرب، ماهی‌دشت و صحنه دیده می‌شود. در گلکاری‌ها نیز کاشته می‌شود.


گیاه شناسی گل مینا

گل مینا، گیاهی چندساله و علفی، با گلبرگ‌های درخشان و ستاره‌ای شکل است، از همین رو در برخی منابع آن را با نام گل ستاره‌ای می‌شناسند.

شکل برگ‌ها در این گل، نیزه‌ای شکل بوده و به طور متناوب بر روی ساقه قرار دارد و گل‌ها در رنگ‌های سفید، صورتی، آبی و بنفش بوده، وسط آن‌ها زرد رنگ است.

گل مینا انواع مختلفی دارد، ارتفاع گیاه در گونه‌های مختلف متفاوت و از ۲۵ تا ۱۵۰ سانتی‌متر متغیر است.

در کشور ما این گل در بیشتر مناطق غربی به‌طور خودرو می‌روید و در شهر‌ها نیز در فضای سبز و گلکاری‌ها، کاشته می‌شود.


ترکیبات شیمیایی

در گل مینا ساپونین، تانن، مالیک اسید، وینیک اسید، استیک اسید، اکسالیک اسید، اسانس، یک ماده رنگی زرد، لعاب فراوان  مشخص شده است.1


خواص گل مینا برای میگرن

یکی از خواص مهم گل مینا تسکین  میگرن و جلوگیری از بروز حملات آن است. استفاده از دمنوش این گیاه، رگ‌های مغز را آرام کرده و انقباض را نابود می‌کند. تحقیقات و آزمایش‌های پژوهشگران نشان می‌دهد، ۱۶ هفته  مصرف گل مینا، تعداد حملات میگرن را به کمتر از سه بار در ماه می‌رساند.


دفع سنگ کلیه و درمان یبوست

گل مینا به دلیل ترکیبات در خود ادرارآور است و از این رو به درمان سنگ کلیه و دفع آب اضافی در نسوج بدن (بافت‌های سلولی تشکیل دهنده بدن)  کمک بسزایی می‌کند. ساقه زیرزمینی این گیاه ملین است.

طبیبان و محققان طب سنتی بر این باورند که  گل مینا برای درمان سرماخوردگی مفید است؛  از این گیاه به عنوان خلط‌آور و ضد سرفه استفاده می‌شود.


بهبود اگزما

پماد گل مینا به دلیل ترکیبات شیمیایی در خود موجب بهبود بیماری و آلرژی‌های پوستی همچون اگزما ومحرک‌های پوستی می‌شود. همچنین دم‌کرده گل مینا باعث رفع ترشحات مهبلی و تسکین ناراحتی‌های سندروم قاعدگی شده و خاصیت آرامبخشی دارد.


رفع خون مردگی زیر پوست

مصرف دمنوش گل مینا موجب از بین رفتن خون مُردگی زیر پوست می‌شود. به علاوه جوشانده این گیاه برای رهایی از گرفتگی عضلات و درد‌های موضعی بسیار  مفید است.2


دیگر خواص گل مینا

اگر برگهای این گیاه را له نمایید و بر روی زخم و التهاب پوستی قرار دهید موجب بهبود و از بین بردن درد آنها می گردد .

از مهم‌ترین خواص گل مینا می‌توان به معالجه بیماری‌های رحمی و قولنج‌های عصبی، درمان ترشحات مهبلی و هیستری اشاره نمود. دمکرده گل مینا جهت تصفیه خون و از بین بردن گرفتگی عضلات و دردهای موضعی موثر می باشد.

گل مینا جهت آرام کردن ناراحتی‌های سندروم قاعدگی و رفع ترشحات مهبلی موثر می باشد و خاصیت آرامبخشی را داراست.

گل مینا دارای خاصیت ادرارآورمی باشد و از این جهت به معالجه سنگ کلیه و دفع آب اضافی تجمع یافته در نسوج بدن یاری می رساند.

استفاده از دم کرده گل برای اطفال ضعیف و لاغر که رشد کافی ندارند کاربرد دارد.

برگ تازه این گیاه اگر در سالاد استفاده گردد، مخاط روده را به ملایمت تحریک نموده، اثر قاطع در از بین بردن یبوست های مقاوم نشان می دهد.

مصرف موضعی از کمپرس جوشانده گل مینا، جهت معالجه خون‌مردگی زیر پوست موثر می باشد. همچنین برای رهایی از گرفتگی عضلات و دردهای موضعی، مصرف کمپرس داغ جوشانده گل‌های مینا توصیه می‌ گردد.

خاصیت ضد تشنج، ضدعفونی کننده و ضد اسهال از دیگرخواص  گل مینا می باشد.


طریقه مصرف گل مینا

از گل مینا به شکل دمکرده و استفاده موضعی جوشانده آن مصرف می گردد برای تهیه دم کرده باید یک قاشق دسر خوری از گل و برگ های گیاه در یک فنجان آب (پس از جوشاندن ، به مدت 10 دقیقه دم نمایید) و استفاده 3 فنجان در روز در فاصله هر دو غذا می باشد.

تنطور به میزان 20 قطره در کمی آب و 2 یا 3 دفعه در روز برای اشخاص بالغ است.

در استفاده خارج، جوشانده گل و برگ به صورت کمپرس می باشد.برای تهیه آن 60 قطره تنطور در یک لیوان آب نیم گرم به صورت کمپرس است.در واقع استفاده از کمپرس داغ جوشانده گل مینا  به طور موضعی مصرف می گردد.

در داروخانه‌ها نیز، اشکال دارویی این گل به صورت پماد و کپسول موجود است .


مضرات گل مینا

مصرف دمنوش گل مینا برای زنان باردار ممنوع می باشد، چون استفاده از آن، باعث بروز انقباض‌های رحمی می گردد.

گل مینا، می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد دردهای شکمی در کسانی که دچار زخم معده یا مشکلات مربوط به کیسه صفرا هستند، می گردد.

استفاده از گل مینا و فراورده‌های جانبی آن برای افرادی که سابقه حساسیت به گیاهانی مانند جعفری و بابونه دارند، باید با احتیاط انجام پذیرد. 

در پایان باید تذکر داده شود که این گل، از گیاهان دارویی می باشد که در بسیاری از عمل های جراحی ایجاد تداخل می نماید و قبل از هرگونه عمل جراحی باید از استفاده آن خودداری گردد.3


پی نوشت:
1.www.yjc.ir
2.www.jahannews.com
3.www.saat24.news