فواید ومضرات ویتامین k
ویتامین k نقش مهمی در لخته شدن خون و به دنبال آن جلوگیری از خونریزی ایفا میکند. این ویتامین تقریبا با دیگر ویتامینها یک تفاوت عمده دارد؛ مانند سایر ویتامینها، یک مکمل غذایی نیست. در واقع، ویتامین k دارای گروهی از ترکیبات است که به نظر میرسد، مهمترین این ترکیبات ویتامین k۱ و k۲ باشد. ویتامین k۱ در سبزیهای برگدار و دیگر سبزیجات وجود دارد و ویتامین k۲ نیز گروهی از ترکیباتی است که عمدتا از گوشت، پنیر، تخم مرغ و سنتز باکتریایی به دست میآید.
میزان مصرف ویتامین K
میزان توصیه شده برای مصرف ویتامین K از طریق مواد غذایی و سایر منابع به شرح زیر است.لازم به ذکر است که اکثر افراد از طریق غذا، میزان کافی ویتامین K را دریافت میکنند.
نوزادان تا ۶ ماهه
روزانه 2 میکروگرمنوزادان ۷ تا ۱۲ ماه
روزانه 2 میکروگرمکودکان ۱ تا ۳ ساله
روزانه ۳۰ میکروگرمکودکان ۴ تا ۸ ساله
روزانه ۵۵ میکروگرمکودکان ۹ تا ۱۳ ساله
روزانه ۶۰ میکروگرمدختران ۱۴ تا ۱۸ ساله
روزانه ۷۵ میکروگرمزنان ۱۹ ساله و بالاتر
روزانه ۹۰ میکروگرمزنان باردار یا در دوران شیردهی
روزانه ۹۰ میکروگرمپسران ۱۴ تا ۱۸ ساله
روزانه ۷۵ میکروگرم
مردان ۱۹ ساله و بالاتر
روزانه ۱۲۰ میکروگرمبهترین منابع غذایی ویتامین K
منابع غذایی سرشار از ویتامین K عبارتند از:سبزیجاتی مانند اسفناج، مارچوبه و کلم بروکلی
حبوبات مانند دانه سویا
همچنین میتوانید با مصرف روزانه مواد غذایی که دارای مقادیر کمتری ویتامین K هستند، میزان ویتامین مورد نیاز بدن خود را تامین کنید که عبارتند از:
تخممرغ
توت فرنگی
گوشت همچون جگر
علائم کمبود ویتامین K
علامت اصلی کمبود ویتامین K، خونریزی شدید است.دقت داشته باشید که خونریزی ممکن است در نواحی از بدن به غیر از محل بریدگی یا زخم به وجود بیاید.
خونریزی همچنین ممکن است در صورتی مشخص شود که فرد:
به راحتی دچار کبودی شود.
در زیر ناخن لختههای کوچک خون به وجود بیاید.
خونریزی در غشاهای مخاطی که در امتداد پوست قرار دارند.
مدفوع تیره و قیر مانند و حاوی مقادیری خون.
پزشک در نوزدان در صورتی کمبود ویتامین K را تشخیص میدهد که:
خونریزی از بند ناف
خونریزی در پوست، بینی، دستگاه گوارشی یا سایر نواحی
در صورت ختنه شدن کودک، خونریزی در آلت تناسلی
خونریزی ناگهانی مغزی که بسیار خطرناک و تهدید کننده زندگی است. 1
خواص و فواید ویتامین k
جلوگیری از پوکی استخوان
پوکی استخوان به وسیله کاهش غلظت استخوان اتفاق می افتاد و معمولا بعد از سن 50 سالگی اتفاق می افتد که در زنان یائسه رایج است.این معضل در سکوت رشد می کند و اگر درمان نشود منجر به مشکلات بسیاری می شود. نشانه ها و علائم پوکی استخوان ممکن است در شکل انحراف نخاعی، استخوان های شکننده و درد استخوان ها؛ رخ دهد. در حدود سن بیست تا سی سالگی جرم استخوان در گونه انسان شروع به کاهش می کند.
این محدوده سنی زمانی است که استخوان ها در بیشترین استحکام و تراکم هستند، اما بعد از آن تراکم استخوان ها شروع به کاهش می کند.
زنان یائسه از مشکل کاهش تراکم استخوان، زمانی که سطح استروژن خون آنها کاهش می یابد؛ رنج می برند.
کاهش لخته سازی خون
عملکرد اولیه دیگر ویتامین کا تنظیم لخته سازی خون است. این به دلیل نقشی است که در مخلوط کردن پروترومبین دارد.لخته شدن خون به صورت خودکار اتفاق می افتد زمانی که زخمی ایجاد می شود و باعث خونریزی رگ های خونی می شود.
مولکول هایی که باعث لخته شدن خون نی شوند به صورت دائم در کانال های خونی در حال گردش اند. نقش ویتامین کا در این مورد تنظیم لخته سازی خون با انتقال کلسیم به داخل بدن است. ویتامین کا2 به بهبود اختلالات خونی به نام سندرم میلودیسپلاتیک کمک می کند.
کاهش جریان خونریزی ماهیانه شدید
دلایل زیادی برای شدید بودن جریان خونریزی ماهیانه در زنان وجود دارد، کمبود ویتامین کا نیز یکی از همان دلایل است.مصرف مکمل های ویتامین کا می تواند شدت جریان خونریزی را در زمان وقوع عادت ماهیانه کاهش دهد و ضمنا این ویتامین مقدار جریان خون خارج شده از بدن را نیز کاهش دهد.
جلوگیری از خونریزی داخلی
این ویتامین به کاهش ریسک خونریزی کبد، هپاتیت و جذب ضعیف مواد مغذی یا تاثیرات بلند مدت مصرف آنتی بیوتیک ها و آسپرین کمک کند.برخی مشکلات روده ای نیز به علت کمبود این ویتامین مانند انسداد، ورم روده بزرگ و مشکلات کولون رخ می دهد.
کاهش درد دوران قاعدگی
ویتامین کا از تنظیم هورمون هایی که به تنظیم روند قاعدگی می پردازند، اطمینان حاصل می کنند.در مقابل این موضوع به کاهش درد قاعدگی کمک می کند. زنانی که از درد شدید قاعدگی رنج می برند باید آزمایش کمبود ویتامین کا بدهند.
قطع حالت تهوع دوران بارداری
زنان بارداری که از استفراغ شدید و حالت تهوع طی دوران بارداری رنج می برند معمولا به کمبود ویتامین کا مبتلا می باشند.اگر از مکمل های این ویتامین استفاده شود، به کاهش این علائم در زنان باردار کمک می شود.
نه تنها این مورد خوب، بلکه این ویتامین تاثیر مثبتی بر روی سلامت روانی و جسمی جنین ها دارد.
جلوگیری از خونریزی در نوزادان
معمولا نوزادانی که تازه با دنیا آمده اند، مورد تزریق ویتامین کا قرار می گیرند تا از خونریزی آنها جلوگیری شود.این ویتامین همچنین برای کودکانی که مبتلا به نفس تنگی هستند لازم و ضروری است و این کودکان می توانند با مصرف منظم قطره های خوراکی این ویتامین درمان شوند.
جلوگیری از انسداد صفرا
مصرف آنتی بیوتیک برای مدت زمان طولانی می تواند باعث انسداد صفرا، التهاب روده، سلیاک و آماس روده شود.این بیماری ها حتی در مواقع کمبود ویتامین کا بدتر نیز می شوند.
علاوه بر مصرف منظم مکمل ها با این ویتامین، از وقوع این مشکلات در آینده جلوگیری می شود.
مراقبت از سیستم ایمنی
به وسیله مطالعاتی اثبات شده است که ویتامین کا از سیستم ایمنی و گوارشی محافظت می کند.علاوه بر آن؛ این قابل توصیه است که غذاهایی خورده شود که حاوی منبع بسیار زیادی از این ویتامین باشد، به این منظور که سیستم ایمنی و سیستم گوارشی سالم تر باشند.
تنظیم قند خون
غده ی پانکراس در بدن انسولین ترشح می کند و حاوی مقدار زیادی ویتامین کا است. این ویتامین برای عملکرد مناسب پانکراس ضروری است.انسولین ترشح شده توسط پانکراس سطح قند خون را کنترل کرده و تبدیل قند به انرژی را تنظیم می کند.
از این رو می توان گفت که ویتامین کا برای تنظیم سطح قند خون ضروری و لازم است.
افزایش جریان ادرار
ویتامین کا می تواند جریان و حجم ادرار را افزایش دهد که برای زدودن سموم محلول در بدن ضروری است.این دلیل آن است که اگر مقدار کافی ادرار دفع نمی کنید، توصیه می شود تا سطح کم ویتامین کا در بدن خود را چک کنید و اگر دریافتید که مقدار کمی از آن را دارید باید از مکمل های ویتامین کا استفاده کنید.
جلوگیری از سرطان
توسط تحقیقاتی به اثبات رسیده است که ویتامین کا در جلوگیری از بروز سرطان های روده، پروستات، معده، بینی و دهان مفید است.طبق یکی از مطالعات ویتامین کا در تثبیت بیماران مبتلا به سرطان کبد مفید بود و حتی عملکرد کبد را در این بیماران؛ بهبود داده بود. 2
خطرات احتمالی ناشی از مصرف ویتامین k
عوارض جانبی
معمولا اگر مصرف ویتامین k بهصورت خوراکی و به مقدار توصیه شده باشد، به ندرت عوارض جانبی همراه خواهد داشت.تداخل دارویی
بسیاری از داروها میتوانند با اثرات ناشی از مصرف ویتامین k تداخل ایجاد کنند.داروهای آنتی اسید، رقیقکنندههای خون، آنتی بیوتیکها، آسپرین و داروهای تجویزی درمان سرطان، تشنج و کلسترول بالا و البته موارد دیگر جزو این گروه هستند.
موارد ریسک مصرف
هرگز مکمل ویتامین k را بدون تجویز پزشک یا مسئول مراقبتهای بهداشتی مصرف نکنید! افرادی که به خاطر مشکلات قلبی داروهایی مثل داروی کومادین مصرف میکنند، افراد دچار اختلالات انعقادخون یا افرادی با مشکلات مشابه باید حتما رژیم غذایی کنترل شدهای به لحاظ مصرف این ویتامین داشته باشند.این افراد هرگز نباید بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف مکمل ویتامین k کنند! 3
پی نوشت:
1.www.drdr.ir
2.www.namnak.com
3.www.chetor.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}