همه جیز راجع به قرص فاموتیدین
قرص فاموتیدین (Famotidine) با نام تجاری پپسید (Pepcid) نوعی دارو است که با مسدودکردن گیرنده هیستامین-۲، تولید اسید معده از سلولهای پوششی معده را کاهش میدهد و برای درمان و پیشگیری از زخم معده و روده، درمان رفلاکس معده-مری (GRED) و بیماریهایی که طی آن اسید از معده به مری برمیگردد کاربرد دارد.
فاموتیدین چیست؟
فاموتیدین یکی از پرمصرف ترین داروها جهت درمان مشکلات عادی تا شدید گوارشی می باشد که توسط شرکت های متفاوتی در ایران تولید می شود.این دارو بصورت قرص خوراکی 40 و20 میلی گرم در داروخانه ها موجود است و فروش آن بدون نسخه ی پزشک نیز مجاز می باشد.
فاموتیدین جهت بهبود زخم های گوارشی که ناشی از ترشح بیش از حد اسید معده ایجاد شده باشند استفاده می شود. شایع ترین مورد مصرف این دارو در درمان بازگشت اسید و محتویات آن به مری و گلو و معده دردهای عصبی است.
اسید معده در حالت عادی در معده ترشح می شود تا به هضم غذا کمک کند اما افزایش ترشح آن می تواند مشکلاتی مانند التهاب، زخم گوارشی و رفلاکس به همراه داشته باشد.1
موارد مهم قبل از مصرف قرص فاموتیدین
اگر به فاموتیدین یا داروهای مشابه مثل رانیتیدین (زاناتاک)، سایمتیدین (تاگامت)، نیزاتیدین (آکسید) حساسیت دارید، نباید از فاموتیدین استفاده کنید.اگر سابقه بیماریهای زیر را دارید، قبل از مصرف فاموتیدین با پزشک مشورت کنید:
بیماری کبدی؛
بیماری های کلیوی؛
سرطان معده؛
سندروم کیوتیِ (QT) طولانی (خودتان یا یکی از اعضای خانواده).
همچنین قبل از تجویز فاموتیدین لازم است که پزشک موارد زیر را بررسی کند:
آیا تا به حال واکنش حساسیتی به دارو داشتهاید؟
آیا باردار هستید یا در دوران شیردهی به سر میبرید؟
آیا داروی دیگری مصرف میکنید؟ (این مورد شامل داروهای گیاهی و مکملها هم میشود.)
آیا علائمی مثل سختی در بلع، خونریزی و کاهش وزن دارید یا آیا در حال مریضشدن هستید؟2
نحوه مصرف فاموتیدین و دوز مصرفی
برای درمان سوزش معده و سوءهاضمه اسیدی ۱ عدد قرص را به همراه یه لیوان آب بنوشید و از جویدن قرص خودداری کنید. اگر قرص جویدنی را مصرف میکنید، تمامی قرص را بجویید. این دارو را میتوانید همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.برای جلوگیری از سوزش معده و بازگشت اسید این دارو را ۱۵ تا ۶۰ دقیقه قبل از خوردن غذا و نوشیدن مایعاتی که ممکن است موجب بازگشت اسید شوند مصرف کنید. در یک شبانهروز بیشتر از ۲ قرص مصرف نکنید، مگر اینکه پزشک آن را برای شما تجویز کرده باشد. حتماً راهنمای مصرف را که در بسته قرص موجود است بخوانید.
در یک شبانهروز بیشتر از ۲ قرص مصرف نکنید، مگر اینکه پزشک آن را برای شما تجویز کرده باشد.
اگر علائم بیماری پس از شروع به مصرف بیماری برجا ماند، مصرف دارو را قطع کنید. این دارو را نباید بیشتر از دو هفته یا ۱۴ روز پشت سر هم مصرف کرد. بدون مشورت با پزشک بیشتر از ۱۴ روز این دارو را مصرف نکنید.3
عوارض قرص فاموتیدین
اگر هر نوع علائم واکنش حساسیتی به فاموتیدین (نظیر کهیر؛ سختی در تنفس؛ ورم صورت، زبان، لبها یا گلو) را دارید بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید. در موارد زیر، مصرف دارو را متوقف کنید و با پزشک تماس بگیرید:تشنج؛
گیجی، توهم، آشفتگی، کمبود انرژی؛
ضربان قلب سریع، سرگیجه ناگهانی (حالتی شبیه به غشکردن)؛
درد عضلانی نامعلوم، حساسیت غیرطبیعی نسبت به فشار یا لمس، ضعف بهخصوص اگر همراه تب باشد، خستگی غیرمعمول و تیرهشدن رنگ ادرار.
بعضی از عوارض جانبی ممکن است بیشتر در افراد مسنتر یا افرادی که بیماری کلیوی دارند ایجاد شود.
عوارض جانبی معمول فاموتیدین در بزرگسالان
سردرد؛سرگیجه؛
یبوست یا اسهال.
عوارض جانبی معمول در کودکان
آشفتگی، بیقراری غیرطبیعی یا گریه بدون دلیل مشخص.2تداخلات مهم فاموتیدین
مصرف فاموتیدین همراه با داروهایی که اسید معده را خنثی می کنند مانند شربت های معده (آلومینیوم ام جی اس، منیزیم هیدروکساید و..) باعث کاهش اثر این دارو می شود.به علت تاثیر فاموتیدین بر روی آنزیم های کبدی و با توجه به اینکه که بسیاری از داروها در بدن توسط کبد از بین می رود، بهتر است پیش از مصرف فاموتیدین لیستی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک یا داروساز قرار دهید.
در صورتی که سابقه ی مشکلات کلیوی یا کبدی دارید با پزشک خود در مورد مصرف این دارو مشورت کنید.
ممکن است مصرف فاموتیدین در سالمندان با عوارض بیشتری همراه باشد. از این جهت احتیاط در مصرف دارو در این گروه سنی لازم است.
از آنجا که کشیدن سیگار منجر به افزایش مقدار اسید معده می شود، ممکن است تاثیر فاموتیدین را کاهش دهد و علایم شما بدتر شود.
اگر وزن بالایی داشته باشید با کاهش وزن به علت کاهش فشار بر روی معده ترشح اسید کمتر شده و فاموتیدین بهتر عمل می کند.
مصرف برخی موادغذایی مانند گوجه فرنگی، نعنا، شکلات، غذاهای پر ادویه و نوشیدنی های گرم، کافیین دار و الکلی می توانند علایم بیماری گوارشی را بدتر کنند.بطورکلی بهتر است مصرف هر غذایی که ترشح اسید معده شما را افزیش می دهد وعلایمتان را تشدید می کند را محدود نمایید.
با مصرف مایعات و غذاهای آبکی در واقع اسید معده رقیق تر می شود که این مساله سبب تسهیل بازگشت اسید از معده به مری می شود پس تا جای ممکن از مصرف آّب و غذای آبکی قبل از خواب خودداری کنید و حداقل نیم تا یکساعت پس از غذا دراز نکشید.1
موارد احتیاط مصرف فاموتیدین
قبل از مصرف این دارو، اگر به داروی فاموتیدین یا دیگر ضد اسیدها مانند سایمتیدین و رانیتیدین حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید، این موضوع را به پزشک یا دکتر داروخانه اطلاع دهید. داروی فاموتیدین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود.قبل از مصرف فاموتیدین در مورد سوابق پزشکی خود مخصوصاْ مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی، دیگر مشکلات شکمی مانند تومور را حتما با پزشک مشورت کنید.
برخی از علائم میتواند نشانه شرایط جدیای باشد. اگر علائمی مانند سوزش معده همراه عدم تعادل/ عرق کردن/ سرگیجه، درد قفسه سینه/ فک/ دست یا شانه (مخصوصا همزمان با تنگی نفس و عرق کردن غیرطبیعی) و کاهش وزن بیدلیل را تجربه کردید، حتما با فوریتهای پزشکی تماس حاصل کنید.
قرص جویدنی این دارو حاوی آسپارتام است. اگر فنیل کتونوری (PKU) یا هر شرایط دیگری که نیاز به محدودیت مصرف آسپارتام یا فنیل آلانین دارید با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. جز در مواردی که پزشک تجویز کرده، کودکان زیر ۱۲ سال نباید این دارو را مصرف کنند. سالمندان نیز ممکن نسبت به عوارض جانبی این دارو (مخصوصا گیجی) حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.
در زمان بارداری این دارو فقط موقعی مصرف شود که به آن نیاز دارید و پزشک برای شما تجویز کرده است. در مورد مزایا و خطرات این دارو با پزشک مشورت کنید. این دارو از طریق شیردهی انتقال مییابد. قبل از شیردهی به نوزاد در این مورد با پزشک صحبت کنید.3
پینوشتها
1.www.darooyab.ir
2.www.chetor.com
3.www.doctoreto.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}