عرق کردن کف دست نشانه چیست؟

عرق کف دست نشانه چیست؟ این مشکل در برخی افراد کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود فرد از معاشرت با دیگران خودداری نماید. عرق کردن کف دست می تواند در نتیجه شرایطی از جمله چاقی، یائسگی یا هایپرهیدروز کف دست رخ دهد؛ اما اگر علت خاصی برای آن تشخیص داده نشود و فرد هیچ بیماری زمینه ای نداشته باشد پزشک ممکن است هایپرهیدروز کف دست را تشخیص دهد، اصطلاح پزشکی برای کف عرق کرده است.

هایپرهیدروز یا تعریق، عرق کردن بیش از حد و غیر طبیعی است که ربطی به گرما یا ورزش شدید ندارد. در تعریق ممکن است شما آنقدر عرق کنید که لباس تان خیس شود. تعریق در فعالیت های روزمره شما اختلال ایجاد کرده و در مواردی می تواند باعث اضطراب و خجالت شما شود. اگر داروهای ضد عرق موثر نباشند، ممکن است لازم باشد روش های درمانی مختلفی امتحان شود.

در موارد شدید، پزشک می تواند برای از بین بردن غدد عرق یا تحریک اعصاب کنترل کننده عرق، جراحی را پیشنهاد کند. بعضی اوقات این مشکل ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه ای باشد که در این صورت قابل درمان می باشد. تعریق بیشتر مربوط به غدد عرق، در دست، پا، زیر بغل و کشاله ران می باشد.1
 

دلیل عرق کردن کف دست چیست ؟

اکثر افراد در طول شرایط استرس‌زا و پرتنش، و یا زمان انجام تمرینات فیزیکی در محیطی با درجه حرارت بالا، عرق زیاد در کف دست را تجربه می‌کنند.

به‌ طور مثال خیس شدن کف دست زمان دیدن فیلم هیجان‌انگیز، بازی ویدیویی موردعلاقه، کوهنوردی و وزنه‌برداری غیرمعمول نیست.

این فعالیت‌ها سطح استرس را در فرد بالابرده و موجب افزایش دمای بدن می‌شوند.

این مسئله موجب می‌شود که غدد عرق در بدن انرژی اضافی را از طریق عرق آزاد کنند.

بنابراین کف دست شما نیز از این پروسه خنک کردن بدن مجزا نبوده و دچار تعریق زیاد می‌شود.

اضطراب، استرس و عصبانیت از مجرمان اصلی تعریق کف دست هستند.

احتمالاً متوجه شده‌اید که قبل از اینکه کنفرانس خود را ارائه دهید یا زمان شروع یک گپ دوستانه، دستتان شروع به تعریق می‌کند.2

ضرورت مراجعه به پزشک در عرق کف دست چه زمانی است؟

اگر داروهای خانگی برای رفع مشکل شما موثر نبودند و این وضعیت زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار داده بهتر است به پزشک مراجعه کنید. برای اینکه پزشک یک هایپرهیدروزیس کف دست را تشخیص دهد، باید حداقل به مدت 6 ماه و بهمراه دو مورد زیر، عرق کف دست و یا پا را داشته باشید:

تعریق در هنگام خواب

تعریق در هر دو کف دست

سابقه خانوادگی این بیماری

عرق کردن که حداقل یک بار در هفته

تعریق که پس از 25 سالگی فرد شروع شد.

تعریق که در فعالیت های روزمره شما اختلال ایجاد می کند.

پزشک همچنین ممکن است آزمایش مینور (Minor) را تجویز کند. این آزمایش شامل قرار دادن محلول الکل و ید روی دست و پاشیدن نشاسته ذرت روی محلول است. هایپرهیدروز کف دست باعث واکنشی می شود که قسمت هایی از دست را به رنگ آبی تیره لکه دار می کند.1
 

راه‌های درمان عرق کردن کف دست

جلوگیری از اضطراب تا حد زیادی در کاهش تعریق موثراست. شستن دست‌ها و دوش گرفتن‌های مکرر در درمان موقتی این بیماری موثر است.
 
درمان با سم
به تازگی روش تزریق سمی به نام بوتولینوم یا بوتولینوم توکسین معرفی شده که در واقع دارویی گرفته شده از سم نوع خاصی میکروب است که به صورت موضعی تزریق می‌شود. کاربرد اصلی این دارو در درمان‌های چین و چروک صورت است، اما برای کنترل تعریق کف دست و پا نیز استفاده می‌شود.

این دارو باید به وسیله متخصصان پوست و جراحان پلاستیک تجویز شود. در صورت انجام صحیح این روش توسط پزشک متخصص، فرد تا مدت‌ها از تعریق بیش از اندازه کف دست و پا رها می‌شود بوتاکس که در واقع دارویی گرفته شده از سم نوع خاصی میکروب است، به صورت موضعی تزریق می‌شود. کاربرد اصلی این دارو در درمان‌های چین و چروک صورت است، اما برای کنترل تعریق کف دست و پا نیز استفاده می‌شود.
 
جراحی، آخرین راه حل در موارد حاد
از روش‌های جراحی در موارد بسیار شدید استفاده می‌شود. در این روش اعصابی که مسئول تحریک غدد عرق است قطع می‌شود. البته از این روش‌ها به دلیل مشکلاتی که در پی دارد، کمتر استفاده می‌شود.3
 

درمان گیاهی عرق کردن کف دست و پا

 
به دستانتان حنا بزنید
گذشته از روش‌های سنتی مانند ترکیبات گیاه حنا، سدر یا اسطوخودوس استفاده می‌شد


 
جوش شیرین
یک کاسه بزرگ را پر از آب کنید و دو فنجان جوش شیرین را در آن بریزید. هر روز به مدت نیم ساعت دست و پای خود را در آن قرار دهید.
 
دست و پای خود را با آب گوجه شستشو دهید
چند لیوان اب گوجه را در یک سطل آب ولرم بریزید. به مدت نیم ساعت، دست و پای خود را درون آن بگذارید و بشویید.
 
از پودر بچه استفاده کنید
اگر شدت عرق دست و پای شما زیاد نیست، از پودر بچه استفاده کنید.

چای را امتحان کنید
چای سرشار از تانین است که یک ضد عرق طبیعی است. ۵ چای کیسه‌ای را در یک لیوان آب جوش بریزید. بگذارید آب سرد شود و سپس دست و پای خود را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید. این کار پس از چند روز تعریق را کاهش می‌دهد.
 
چای مریم گلی بنوشید
هر روز صبح با معده خالی چای مریم گلی بنوشید. البته زیاده روی در نوشیدن این چای، موجب سردرد می‌شود. چای دارای خاصیت قابضی است که روغن اضافی را خشک می‌کند و مانع از تعریق می‌شود.

اگر علاقه‌ای به نوشیدن چای مریم گلی ندارید، چای سبز بنوشید. چای سبز خواص دیگری نیز دارد که شامل خنثی کردن سم‌هایی است که موجب بوی بد عرق می‌شوند.

از پودر تالک یا آرد ذرت استفاده کنید.3

رفع عرق زیاد بدن با رژیم غذایی

اگر به دنبال رفع مشکل علت عرق کف دست هستید، غذا بهترین دارو برای شما خواهد بود.

رژیم غذایی و عرق کردن تحت تأثیر یکدیگر می‌باشند.

برخی از غذاها موجب افزایش تعریق و برخی سبب کاهش تعریق بدن می‌شوند.

رژیم غذایی سالم بدن سالم‌تری را به شما هدیه خواهد داد.

یک رژیم غذایی ضعیف منجر به عدم تعادل جسمی، احساسی و ذهنی می‌شود.

عدم تعادل بدنی می‌تواند منجر به بیماری‌های مزمن، افزایش وزن، اضطراب و همین‌طور علت عرق زیاد باشد. بنابراین رژیم غذایی خود را بررسی کنید.

با اجتناب از کافئین، نوشیدنی‌های الکلی، غذاهای تند و چرب و فرآوری شده، شروع کنید.

تمامی این مواد غذایی دمای بدن و ضربان قلب شما را افزایش می‌دهند.

زمانی که درجه حرارت بدن افزایش یابد برای خنثی کردن حرارت اضافی به عرق کردن ادامه می‌دهد.

مواد غذایی بد را با گزینه‌های سالم مثل دانه‌های کامل جایگزین کنید.

ویتامین B و D می‌تواند در به تعادل رساندن بدن مفید باشد.

شیر کم‌چرب، غذاهای غنی از کلسیم و روغن‌زیتون، چند مواد غذایی غنی از ویتامین هستند.

همچنین با مصرف میوه و سبزیجات می‌توانید، مقدار زیادی آب بدن خود را تأمین کنید.

مصرف منظم این مواد غذایی و همین‌طور نوشیدن آب، بدن را هیدراته نگه‌داشته و درجه حرارت بدن را تنظیم می‌کند.

گروهی از این میوه و سبزیجات عبارت‌اند از کلم بروکلی، گل‌کلم، هندوانه، توت‌فرنگی، گریپ‌فروت، سیب، بلوبری، آلو، پرتقال، کاهو، کدوسبز، تربچه، کرفس.2

پینوشتها
1.www.pezeshket.com
2.www.topickshop.com
3.www.tabnak.ir