مهمان ناخوانده (1)
مهمان ناخوانده (1)
مهمان ناخوانده (1)
ماهواره، یک مهمان ناخوانده و غریبه است؛ چهقدر او را تحویل بگیریم؟!
گفتوگو با چند پژوهشگر جوان
آقای امیرحسین پیرمرادی، پژوهشگر و کارشناس فرهنگ و ارتباطات و مبدع نظریة دنیای شیشهای، آقای امیرعباس جعفری، نویسنده و منتقد، آقای دکتر عباس عاشورلویی، پزشک عمومی و آقای مهدی عبداللهی محقق و پژوهشگر.
هرچند با توجه به گستردگی بحث ماهواره نتوانستیم به برخی زوایای دیگر آن بپردازیم. بدون توضیح اضافه شما را به خواندن نظرات این دوستان جوان دعوت میکنیم.
امیرحسین پیرمرادی:
جایگاه ماهواره؟!
درسالهای اخیر، فقط در مورد خود ماهواره صحبت شده است. نیامدند بگویند که ماهواره در کنار فنآوریهای دیگر، چه جایگاهی دارد؟ ما نخست باید جایگاه ماهواره را بشناسیم تا آنگاه از ممنوعیت و محدودیت آن بحث کنیم. مثلاً الان بحث فیلترینگ در اینترنت مطرح است. میگویند آقا! فیلتر کنید، یا فیلتر نکنید؛ خیلی هم بحث داغی است. بعضی از متخصصین امر میگویند اصلاً سرعت اینترنت در ایران، خودش فیلترینگ است؛ ماهواره را هم باید بگذاریم در جایگاه خودش؛ نه زیادی بزرگش بکنیم و نه به آن بیتوجهی. ما هنوز جایگاه ماهواره را در فنآوریهای دیگر روشن نکردهایم.
ماهواره؛ هم خوب هم بد!
الان مرتب میگویند جلوی ماهواره را بگیریم. این در حالی است که خیلی از آقایان اهل فن که آدمهای بسیار متدینی هم هستند، عقیده دارند که اگر ماهواره نباشد، از علم و دنیای واقعی علوم عقب میمانیم؛ و آنها حتی ماهواره را جزو لاینفک زندگی دینی خودشان میدانند و از ماهواره استفاده میکنند. البته یکی از ضعفهای ماهواره این است که در میان این برنامههای مثبت، سمهای مهلک نیز وجود دارد که ما باید با درک دقیق از آن سموم و برنامهریزی کارشناسانه مشکل را حل کنیم و صد البته افراد فرهیخته و خواص جامعه بسیار متفاوت با عوام میباشند و اینجاست که کار سخت میشود وقتی که شما بخواهی برای عوام برنامهریزی کنی و این هنر خاص خود را میطلبد.
عباس عاشورلویی:
اگر شناخت و معرفت باشد ...
ما باید واقعیتها را در نظر بگیریم و ببینیم به سمت چه چیزی میرویم و دنیا به چه سمتی میرود؟ نباید از فنآوریهای روز دنیا عقب افتاد بلکه باید برای در امان بودن از آفات آن برنامهریزی کنیم.
هدف ما و ماهوارهها
ببینید! بینایی یک حس است؛ دیدن ابتذال، بر مغز و قوه جنسی انسان تاثیر میگذارد. شما میدانید که بوی غذای خوب، اشتها را تحریک و بوی مواد غذایی بد، اشتها را کور میکند؛ پس فقط خوردن نیست. پیآمدهای صحنه مبتذل هم همینطور است؛ آثار کوتاه و طولانی مدت دارد. هورمونهای جنسی را تحریک و تفکرات صحیح انسان را مختل میکند. پیآمدهای طولانی مدت آن هم این است که اگر این آثار کوتاه تکرار بشود، ذهن انسان، کارکرد اصلیاش را از دست میدهد و فکر ابتذال، برایش امری عادی میشود؛ پس به همین دلیل، آزادی ماهواره به صورت مطلق واقعاً درست نیست.
اما نکته مهم اینجاست که به هرحال ما به سمت تکنولوژی و جهانی شدن پیش میرویم و مجبوریم در اینباره برخی هزینههای جهانی شدن را بپردازیم. به مرور زمان چه بخواهیم و چه نخواهیم ماهواره آزاد خواهد شد؛ چون نمیتوانند جلوی آن را بگیرند. یک روز مامورین، ماهوارهها را جمع کردند، بعد آمدند و گفتند که اگر همسایهای شاکی نباشد، مشکل ندارد.
ماه رصد میکنید یا تیرگی؟!
مهدی عبداللهی:
در بخش صوت هم مشخص است؛ موسیقیهایی که مربوط به مجالس لهو و لعب باشد، حرام است یا مثلاً طبق فتوای همه مراجع شنیدن صدای زن حرام است. این مرزهای شرعی تا حدودی تکلیف برخی برنامههای ماهوارهای را مشخص میکند، از آن سو برنامههای علمی یا خبری یا برنامههایی که میتوان از آن استفاده خوب کرد، مجاز است. در حقیقت اگر شما ابزار و تجهیزات دریافت کانالهای ماهوارهای را تهیه کردید، هم میشود از آن استفادههای خوب و مفید کرد و هم استفادههای ناصحیح؛
ماهواره؛ ابزار تهاجم و تحریک
امیرعباس جعفری:
اما در نگاه واقع گرایانه باید ببینیم کارکرد فعلی ماهواره چیست؟ با این خودکار، هزار و یک کار میشود کرد. من باید ببینم از این خودکار چه استفادهای میتوانم بکنم. گاهی با نگاه مدرن و پسامدرن در مقابل پستمدرن دچار پزمدرن میشویم! یعنی بگوییم! همه دنیا ماهواره دارند، تو چهطور نمیگذاری بچهات با خیال راحت هر شبکهای را که می خواهد نگاه کند؟ غافل از اینکه این ابزار ماهواره ـ که حالا جهانشمول هم شده ـ دست چه کسی است؟ چه قدرتهایی با چه جهانبینی و چه اهدافی از آن استفاده میکنند؟ چند شبکه ماهوارهای در اختیار ماست؟
من به چند شبکه میتوانم به صورت علمی و تخصصی نگاه کنم و استفاده ببرم؟
دنیای شیشهای، واقعی است؟!
بیتفاوت نباشیم...
بالاخره انقلابی وجود دارد به نام انقلاب اسلامی ایران ـ نمونه خارجی هم اصلاً ندارد ـ که حرکت عظیمی را در جهان به وجود آورده و دشمنهای منحصر به فرد و قدرتمندی هم دارد. انواع شیوهها را هم استفاده کردهاند؛ اینان اکنون جنگ فرهنگی را به عنوان موثرترین شیوه، بهکار میبرند. اگر قبول کنیم که این جنگ وجود دارد، قطعاً یکی از ابزارهای آن همین تلویزیونهای ماهوارهای است. حالا اگر همه متفق شدیم به اینکه این انقلاب دشمنی دارد که همه شیوههای دشمنی را امتحان کرده و الان آمده سراغ جنگ فرهنگی، و تلویزیونهای ماهوارهای ابزاری شدهاند برای هجمه دشمن به فرهنگ و اعتقادات ما و نهایتاً به اضمحلال و دستکم خفهکردن صدای انقلاب ما، باید ببینیم شیوه مقابله چیست؛ سانسور؟ محدودیت؟ ممنوعیت؟ پارازیت؟
منبع:www.hawzah.net
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}