احساس ضعف چیست؟

ضعف و بی‌ حالی، احساس خستگی، خالی شدن انرژی بدن و از دست رفتن توان و قدرت بدنی است. ضعف و بی‌حالی همیشه با یک بیماری جدی همراه نیست. 

گاهی به علت کار زیاد، استرس، بی خوابی و یا کم خوابی فرد در کوتاه مدت این حالت را تجربه خواهد کرد. گاهی بعد از غلبه بر یک بیماری مانند سرماخوردگی و یا آنفولانزا فرد احساس ضعف و خستگی خواهد داشت. برخی از انواع ضعف و بی‌حالی نتیجه فعالیت‌های شدید بدنی و فیزیکی هستند.

ضعف و بی‌حالی ممکن است در کل بدن و یا در ناحیه‌ی به خصوصی از بدن مانند دست‌ها و پاها رخ دهد. گاهی هم تنها یک عضله مانند عضله ساق پا را درگیر می‌کند.

گاهی ضعف و بی‌حالی نشانه‌ای از افسردگی است. در افسردگی فرد احساس ناتوانی و غم بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد‌. توجه کنید که دوره‌های کوتاه مدت غم طبیعی هستند ولی اگر افسردگی در دراز مدت ادامه داشته باشد، مشکلات احساسی و روانی زیادی را برای فرد به دنبال خواهد داشت.

اگر فرد همواره احساس ضعف، بی‌حالی و خستگی داشته باشد، باید حتماً توسط پزشک معاینه شده و آزمایشات لازم انجام شود و تحت درمان قرار گیرد.

گاهی هم درنتیجه بیماری‌های فیزیکی و یا مسمومیت ها فرد دچار بی‌حالی می‌شود. بیماری‌های مزمن طولانی مدت همچون ام اس و یا کم کاری تیروئید ممکن است باعث ضعف در فرد شوند. بیماری‌های حاد کوتاه مدت مانند گیرافتادگی عصب و یا عفونت مجاری ادراری هم ممکن است باعث ایجاد این عارضه در فرد شوند.

مسمومیت با سم بوتولیسم (botulism)، نیش حشرات و یا مسمومیت با صدف‌های دریایی هم منجر به بروز این مشکل در فرد خواهند شد. 

اگر دلیل ضعف و بی‌حالی بیماری‌های حاد باشد، باید هر چه سریع‌تر اقدامات درمانی مناسب را انجام داد. در صورت احساس ضعف ناگهانی در یک طرف بدن،  احساس ضعف به همراه تنگی نفس و یا تپش قلب، درد شدید سینه و کمر و یا شکم هر چه سریع‌تر با آمبولانس تماس بگیرید. 

در صورتی که احساس کسالت با دیگر علائم مانند درد یا پیچش شکم، تب و لرز و بوی بد ادرار همراه بود، باید هر چه سریع‌تر درمان‌های پزشکی مناسب آغاز شود.1
 

دلایل بی حالی و ضعف

 
ضعف عضلانی
از دلایل ضعف عضلانی می توان به کمبود پروتئین اشاره کرد که به مرور باعث میشود ماهیچه های آسیب ببینند.

کمبود سدیم خون (هیپوناترمی)
سدیم یکی از مواد مورد نیاز بدن است . در صورتی که مقدار آن در بدن کم شود فرد دچار ضف ناگهانی، سردرد و تهوع می شود.


 
ضربه‌ی مغزی
در صورتی که برای فرد اتفاق ناهنجاری بیفتد و هوشیاری خود را از دست بدهد سریعا باید به مراقبت های ویژه فرستاده شود.
 
مهره‌ی سریده
در صورتی که جابه جایی مهره دراز گردن به لگن رخ دهد بی حالی و ضعف را به همراه دارد.
 
بیماری گریوز
بیماری خود ایمنی است که موجب ترشح بیش از اندازه غده تیروئید میشود.2
 

علائم ضعف و بی حالی

ضعف و بی‌حالی ممکن است با دیگر علائم و نشانه‌ها همراه باشد و این مسئله بسیار به بیماری‌های زمینه‌ای و دیگر اختلالات بستگی دارد. اگر ضعف و بی‌حالی ناشی از اختلالات فیزیکی باشد، اثری که در فرد به جای میگذارد بسیار متفاوت‌تر از ضعف و بی‌حالی ناشی از مشکلات احساسی و روانی خواهد بود. 

علائم فیزیکی که به همراه ضعف و بی‌حالی ایجاد می‌شوند، عبارتند از:

درد و اسپاسم شکمی 

ادرار خونی و یا صورتی رنگ 

درد بدن 

ادرار تیره و کدر 

اسهال 

دفع ادرار سخت و یا درد آور و یا سوزش در هنگام دفع ادرار

خستگی 

تب و لزر 

علائم شبه آنفولانزا (خستگی، تب، گلودرد، سردرد، سرفه و درد بدن)

بوی بد ادرار 

احساس ناخوشی عمومی 

از دست دادن اشتها 

قطع دوره خونریزی ماهیانه 

تشنگی 

دیگر علائمی که ممکن است به همراه ضعف و بی‌حالی رخ دهند، عبارتند از:

گاهی به همراه علائم مربوط به اختلالات احساسی و روانی فرد دچار ضعف و بی‌حالی هم می‌شود، این علائم عبارتند از:

اضطراب 

تغییرات خلق و خو، شخصیتی یا رفتاری

افسردگی 

اختلالات حافظه، تمرکز، صحبت کردن، خواندن یا نوشتن 

بی قراری و تغییرات خلق و خو 

کاهش سطح انرژی 

کسالت یا رخوت 

خستگی شدید 

اختلالات خواب .1

ضعف و بی حالی نشانه چه هستند؟

_وجود مشکلاتی در غده تیرویید، که نحوه استفاده از انرژی را کنترل می کند. 

_کم کاری تیروئید می تواند موجب خستگی، ضعف، رخوت، افزایش وزن، افسردگی، مشکلات حافظه، یبوست، پوست خشک، نازک شدن موی سرد، شکننده شدن ناخن، یا تن رنگ زرد پوست شود. 

_پرکاری تیروئید می تواند موجب خستگی، کاهش وزن، افزایش میزان ضربان قلب، عدم تحمل گرما، عرق ریختن، عصبانیت، ضعف عضلانی و بزرگ شدن تیروئید شود. 

_سندروم گیلین - بار، یک اختلال عصبی نادر که موجب ضعف در پاها، بازوها و دیگر ماهیچه ها می شود و می تواند منجر به فلج شدن کامل شود. 

_میاستنی گراویس، یک اختلال نادر و مزمن است که موجب ضعف و خستگی شدید ماهیچه ها می شود. 

_ضعف ماهیچه ای که به کندی بدتر می شود، مستلزم مراجعه به پزشک است. 

_ضعف ناگهانی ماهیچه ای و از دست دادن عملکرد یک ناحیه بدن می تواند نشان دهنده یک مشکل جدی در مغز (مانند سکته یا حمله ایسکمیک) یا طناب نخاعی یا عصب ویژه ای در بدن باشد.3
 

تشخیص علت بروز ضعف و بی‌حالی بدن

روش‌های درمان‌های بسیاری برای ضعف و بی‌حالی وجود دارد. تشخیص علت‌های زمینه‌ای بروز این مشکل به پزشک کمک می‌کند تا بهترین روش درمانی را برای بیمار به کار گیرد.

پزشک در ابتدا از فرد در مورد علائم بیماری سوالاتی خواهد پرسید. بعد از آن برای تشخیص زمان دقیق بروز این علائم برای اولین بار سوالاتی مطرح می‌شود. این اطلاعات به پزشک کمک می‌کند تا دلیل احتمالی بروز احساس ضعف و بی‌حالی را تشخیص دهد.

برای تشخیص بهتر این مشکل گاهی آزمایش ادرار و آزمایش خون برای فرد تجویز می‌شود. این نمونه‌ها در آزمایشگاه برای یافتن نشانه‌های احتمالی وجود عفونت و یا دیگر بیماری‌های عامل ضعف و بی‌حالی بررسی می‌شوند.

اگر بیمار احساس درد داشته باشد، برای بررسی دقیق‌تر منطقه‌ای که فرد در آن احساس درد می‌کند، روش‌های تشخیصی عکسبرداری انجام می‌شود. این روش‌ها عبارتند از:

رادیولوژی اشعه ایکس

ام‌آرآی

سی‌تی‌اسکن

سونوگرافی

از طرفی دیگر گاهی اسکن مغزی هم از فرد گرفته می‌شود‌. اگر احتمال بروز حمله قلبی و یا سکته باشد از فرد نوار قلبی هم گرفته می‌شود.3
 

درمان بی حالی و ضعف

 
قهوه
سلول های مغزی با کافئین از حالت سستی خارج شده و فعال میشوند؛ همچنین قهوه تامین کننده انرژی بدن نیز میباشد.
 
تخم مرغ
حتما می دانید که تخم مرغ غذای کاملی است ( حاوی ویتامین A، پروتئین و …) بنابراین مصرف روزانه توصیه میشود.
 
انبه
انبه میوه شیرینی و دارای آنتی اکسیدان است که انرژی بدن را تا حدی تامین میکند. برخی از بی حالی منشا کمبود آهن را دارند که انبه به دلیل داشتن آهن میتواند در درمانی بی حالی موثر واقع شود.


 
مصرف روزانه شیر
شیر به دلیل داشتن ویتامین B می تواند در درمان بی حالی استفاده شود.
 
بادام
در بین آجیل و خشکبار بادام زمینی در صورتی که به اندازه کافی مصرف شود، بسیار مفید است.زیرا بادام زمینی حاوی ویتامین ای می باشد و مصرف ویتامین ای نباید هر روزه باشد.
 
موز
بسیاری از ما میدانیم که مصرف موز در زمان بی حالی بسیار تاثیر گذار است. چون موز دارای گلوکز، ساکارز و قند طبیعی میباشد که انرژی بدن را تامین میکند.
 
مصرف مرکبات
همانطور که میدانید مصرف میوه جات برای درمان بسیاری از بیماری ها توصیه شده است. سعی کنید به جای نوشیدم آب در روز از آب میوه جات بنویسید که در کاهش ضعف موثر هستند.
 
مصرف کردن نوشیدنی های انرژی زا خانگی
از مصرف کردن نوشیدنی های بیرون که به اسم انرژی زا معروف هستند عادت نکنید.

در اصل این نوشیدنی ها باعث بروز مشکلات فیزیکی در بدن ما میشوند.

پس بهتر است که خودمان در خانه به درست کردن نوشیدنی های انرژی زا بپردازیم؛ که بسیار طبیعی تر هستند؛ و تاثیر سلامتیشان بیشتر است.
 
مصرف غذاهای سالم و مقوی
غذاهایی که برای سوخت و ساز بدن لازم هستند را غذای سالم می گویند که دارای ارزش غذایی باشند. برخی افراد با داشتن چربی اضافه در بدن و مصرف غذاهایی که ارزشی ندارند ممکن است دچار ضعف و بی حالی شوند.
 
چرت زدن
برای به دست آوردن انرژی دوباره و کاهش خستگی ذهن، استراحت کوتاه مدت میتواند موثر باشد.2

پینوشتها
1.www.drdr.ir
2.www.drdooghaie.com
3.www.namnak.com