سازمان همکاري شانگهاي: اهميت ژئواستراتژيک (3)
سازمان همکاري شانگهاي: اهميت ژئواستراتژيک (3)
سازمان همکاري شانگهاي: اهميت ژئواستراتژيک (3)
نويسنده:مسعود اخوان کاظمي*
الف 3) ساير اعضا
در مورد عضويت هند در SCO بايد خاطرنشان نمود که هند و روسيه روابط بسيار نزديک و صميمانه اي با يکديگر دارند که ريشه در گذشته دارد و سابقه آن به اوايل دهه 70 ميلادي باز مي گردد. به همين دليل است که روسيه از عضويت هند در SCO حمايت بعمل مي آورد. اين در حالي است که چين از حضور هند(بعنوان يک رقيب استراتژيک) در آسياي مرکزي نگران است. در عين حال، اگرچه چين تمايل زيادي به عضويت هند در SCO ندارد اما ملاحظات ضد آمريکايي مي تواند چين را به اين امر ترغيب و قانع سازد. عضويت هند در SCO با جمعيتي بيش از يک ميليارد نفر مي تواند قدرت فزاينده اي را براي اين سازمان بوجود آورد. هندي ها نيز هم به دليل لزوم مقابله با گروههاي افراطي اسلامگرا و هم به لحاظ دسترسي به منابع انرژي آسياي مرکزي به پيوستن به SCO تمايل دارند و علي رغم تلاشهاي آمريکا، هند گرايش بيشتري به طرف SCO پيدا کرده است. در واقع، هند در عين حالي که به روابط خود با آمريکا اهميت مي دهد، بخاطر ملاحظات فوق الذکر به همکاري با SCO تمايل بيشتري پيدا کرده است. در مورد عضويت پاکستان در SCO نيز بايد گفت که اعضاي SCO در مورد عضويت اين کشور در SCO ، بخاطر حمايت آن از طالبان و برخي گروههاي راديکال اسلامگرا دچار ترديد هستند.از سوي ديگر روسيه اعلام داشته که تنها در صورتي از عضويت پاکستان در SCO حمايت مي کند که هند هم به عضويت اين سازمان درآيد. با اين وجود، در اجلاس سران SCO در سال 2006 ميلادي در شانگهاي، پرويز مشرف رئيس جمهور پاکستان نيز به طور رسمي به عنوان عضو ناظر به اين اجلاس دعوت شده بود.
و اما در خصوص عضويت ايران در SCO بايد گفت که با توجه به مواضع ضد آمريکايي ايران، چين، و روسيه تمايل زيادي به استفاده از برگ عضويت ايران در اين سازمان در مقابل آمريکا دارند و برهمين اساس درسال 2006 ، از احمدي نژاد رئيس جمهور ايران براي شرکت در اجلاس سران SCO در شانگهاي دعوت بعمل آوردند و بدين ترتيب احمدي نژاد نيز ضمن اعلام صريح درخواست عضويت کامل ايران در SCO چنين گفت:
«ماخواستار گسترش SCO و تبديل آن به يک ساختار قدرتمند و تأثيرگذار در سياست هاي منطقه اي و بين المللي هستيم. اين سازمان بايد بتواند در مقابل تهديدات و دخالتهاي غيرقانوني و مداخلات نظامي ساير کشورها در منطقه ايستادگي کند».
اين اظهارات تلويحاً مخالفت ايران را باحضور و نفوذ آمريکا در منطقه آسياي مرکزي و قفقاز و حوزه خزر بخوبي نشان مي دهند. وي همچنين به نوعي تلاش کرد با ارائه امتيازاتي در زمينه انرژي توجه بيشتر اعضاء را به لزوم عضويت کامل ايران درSCO خاطرنشان سازد؛ وي افزود: «ايران چهارمين توليد کننده بزرگ نفت در جهان است و حاضر است ميزبان وزراي انرژي کشورهاي SCO باشد تا راههاي همکاري هاي بيشتر ايران را با اين کشورها در زمينه اکتشاف، بهره برداري، حمل و فرآوري نفت و گاز بررسي کنند».
اين در حالي است که ايران سومين تأمين کننده نفت وارداتي چين محسوب مي شود علاوه براين ،پوتين رئيس جمهور روسيه نيز دريک موضع گيري صريح طي ملاقات خود با احمدي نژاد در اجلاس 2006 سران SCO در شانگهاي، آشکارا از حق ايران در دستيباي به انرژي اتمي دفاع کرد.همچنين روسيه اخيراً فروش موشکهاي زمين به هوا TOR-1-M به ايران را اعلام کرد. ايران اين موشکها را براي دفاع از تأسيسات اتمي بوشهر در مقابل حملات هوايي احتمالي آمريکا و اسرائيل خريداري کرده است. لازم به ذکر است که امکان پيوستن ايران به SCO به عنوان عضو اصلي و کامل در مذاکرات سفير ايران با وزير امور خارجه روسيه نيز مورد بحث قرار گرفته است. در عين حال بايد توجه داشت که قزاقستان و قرقيزستان شديداً با عضويت ايران در SCO مخالفند زيرا باتوجه به تقابل ايران با آمريکا بخصوص در مسايل هسته اي، اين امر را عامل تحريک و خصومت آمريکا نسبت به SCO دانسته و معتقدند که چنين موضوعي SCO را وارد بحرانهاي مهمي مي کند که ثبات و جايگاه آن را در معرض مخاطره قرار مي دهند. بدين ترتيب بايد اذعان نمود که اعضاي SCO در حال حاضر مايل نيستند دست به اقداماتي بزنند که نگراني و وحشت شديد آمريکا را باعث شود. لذا در وضعيت کنوني بعيد است مسئله عضويت رسمي ايران را در SCO در دستور کار خود قرار دهند.
ب)همکاري هايي در چارچوب SCO
ب)همکاري هاي اقتصادي
در اجلاس ساليانه سران SCO در سال 2003، توافقنامه تقويت همکاري هاي اقتصادي توسط اعضاي سازمان به امضا رسيد و چين نيز پيشنهاد ايجاد يک منطقه آزاد تجاري را بين دولتهاي عضو مطرح ساخت.همچنين بايد به تأسيس يک بانک منطقه اي سرمايه گذاري نيز اشاره نمود که توسط روسيه و قزاقستان با سرمايه اوليه 1/5 ميليارد دلار تشکيل گرديده و بخش عمده سرمايه آن توسط روسيه تأمين شده است. در اجلاس سران SCO در مسکو در سال 2005 ميلادي نيز توافقاتي بين اعضاي سازمان در زمينه انجام پروژه هاي مشترک در زمينه انرژي در حوزه نفت و گاز(بايد خاطرنشان نمود که اعضاي ناظر SCO در مجموع 20 درصد توليد جهاني نفت و 50 درصد کل استخراج گاز دنيار ا در اختيار خود دارند.)، استفاده مشترک از منابع آب، بهره برداري از ذخاير جديد هيدروکربني و تأسيس شوراي بين بانکي بعمل آمد. در عين حال بايد به حجم عمده توافقات اقتصادي و سرمايه گذاري چين با کشورهاي آسياي مرکزي نيز اشاره نمود. چين سرمايه گذاري هاي عظيمي در تأسيسات زيربنايي راه آهن و حمل و نقل جاده اي کشورهاي آسياي مرکزي بعمل آورده است. چيني ها همچنين اعتبارات مالي قابل توجهي را در اختيار تاجيکستان قرار داده و ساخت يک بزرگراه را دراين کشور در دست اجرا دارند. علاوه براين، چين سرمايه گذاري در ساخت يک کارخانه سيمان را در قرقيزستان متقبل شده و علاوه بر اين، ايجاد يک خط لوله گاز که ترکمنستان را به ازبکستان و چين متصل مي سازد، در دست اجرا دارد. اين در حالي است که ساخت يک خط لوله گاز بين قزاقستان و چين نيز به موازات خط لوله نفت بين دو کشور توسط چيني ها در دست احداث است. بايد دانست که يک خط لوله 1000 کيلومتري نفت قزاقستان را به چين متصل مي سازد.
پي نوشت ها :
* استاديار علوم سياسي دانشگاه رازي
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}