بازنشستگي و سلامت روان


 

نويسنده:دکتر مجتبي جوانبختي




 
اگر روزي روزگاري به افتخار بازنشستگي نايل شويد، تازه مي‌فهميد که جنبه‌هاي عاطفي و رواني پس از بازنشستگي چه‌قدر مهم است بنابراين پيشنهاد مي‌کنيم قبل از بازنشسته شدن به روا‌ن‌شناسي اين دوران از زندگي نيز توجه داشته باشيد.
• تغيير وتحول در امور روزمره پس از سال‌ها زندگي کاري از نظر عاطفي و رواني شما را تحت تاثير قرار مي‌دهد. براي برخي از افراد، گذر از اين مرحله کار دشواري است. افزايش ناگهاني اوقات فراغت و بي‌کاري ممکن است براي برخي قابل تحمل نباشد.
• به بازنشستگي به عنوان فرصتي براي تداوم رشد و ترقي نگاه کنيد. وقتي بازنشسته مي‌شويد حفظ روابط اجتماعي و رسيدگي به نيازهاي عاطفي بسيار حايز اهميت است. به دنبال راه‌هاي جديدي براي دستيابي به حس فضل و کمال و مقام و منزلت اجتماعي باشيد. به طور مثال مي‌توانيد به کارهاي خيرخواهانه بپردازيد. وقت بيشتري را در کنار خانواده سپري کنيد. يک سرگرمي براي خودتان ايجاد کنيد يا به يک کار پاره‌وقت مغشول شويد که هم سهل و آسان و هم داراي ساعات محدودي باشد.
• قبل از بازنشستگي، راجع به کاري که مي‌خواهيد در اوقات بي‌کاري انجام دهيد، فکر کنيد و در روزهاي آخر هفته و تعطيلات کاري به صورت امتحاني به آن بپردازيد.

• بازنشستگي اغلب فرصت خوبي براي ارزيابي مجدد وظايف زناشويي است. اگر شما يک کدبانوي خانه هستيد، آيا شوهرتان پس از بازنشستگي موجودي دست و پاگير و اعصاب‌خردکن خواهد بود يا در امور منزل به شما کمک خواهد کرد؟
• اگر به حرفه‌اي مشغول بوده‌ايد، اکنون چگونه مي‌توانيد روزها، راحت در منزل بمانيد؟ اگر شما و همسرتان هر دو شاغل هستيد، شرايط منزل چه تغييراتي خواهد کرد. اگر يکي از شما بازنشسته شود و ديگري همچنان به کار مشغول باشد، برقراري رابطه و تفاهم در اين دوران بيش از پيش حايز اهميت است. حتي در بهترين شرايط و با دقيق‌ترين برنامه‌ريزي‌ها هم بازنشستگي، باز با چالش‌هاي عاطفي روبه‌رو خواهد شد. احساس سرگشتگي، بي‌قراري، اضطراب يا افسردگي در ماه‌هاي اول بازنشستگي شايع هستند. بروز اين‌گونه احساسات طبيعي است اما اگر چنين احساساتي در تمام عرصه‌هاي زندگي شما رسوخ کرده يا در پايان سال اول هنوز برطرف نشده حتما به پزشک يا مشاور يا روان‌شناس مراجعه کنيد.
منبع:http://www.salamat.com