محيط زيست فقط مال تو نيست
محيط زيست فقط مال تو نيست
محيط زيست فقط مال تو نيست
نويسنده: پيمان صفردوست
اصل پنجاهم قانون اساسي ميگويد: «در جمهوري اسلامي ايران، حفاظت از محيطزيست که نسل امروز و نسلهاي بعد بايد در آن حيات رو به رشدي داشته باشند وظيفه عمومي تلقي ميشود. از اين رو فعاليتهاي اقتصادي و غير آنکه با آلودگي محيطزيست يا تخريب غيرقابل جبران آن ملازمه پيدا کند ممنوع است.»
اين اصل به سادگي موضعگيري قانون را در برابر محيطزيست مشخص کرده و به روشني مخالفت خود را با آلوده کردن محيط زيست بيان ميکند اما در دنيايي که هرکدام از ما لااقل به اندازه دود اگزوز يک اتومبيل، دفن يک زباله قابل بازيافت در خاک، آلوده کردن سفرههاي آب زيرزميني يا از بين بردن اندکي از فضاي سبز، در از بين رفتن محيط زيست نقش داريم، آيا باز ميتوانيم بگوييم هيچ آبي را گل نکردهايم و آسمان و عشق و زمين را مال خود بدانيم؟!
مهندس محمد مطلبي دبير انجمن متخصصان فضاي سبز و منظر ايران
فضاي سبز عمودي اقدامي بدون ساختارهاي پايهاي
▪ کمبود زمين:
▪ بهرهوري انرژي و توسعه پايدار:
▪ ايجاد زيبايي:
نمونه موفق
فضاي سبز عمودي در ايران
البته اينکه آيا اين اقدامات آزمايشي به نتيجه ميرسد يا نه، مستلزم گذشت زمان است. چند سال زمان نياز است تا مشخص شود با توجه به هزينههاي موجود براي اين طرح، ايجاد فضاي سبز عمودي به اين نحو در کشور قابل اجراست يا نه. نکته ديگري که درخصوص ايجاد اين فضاها حايز اهميت است، اين است که در ايجاد فضاهاي سبز عمودي در کشور ما، اغلب از همان گياهاني استفاده شده که در ايجاد فضاهاي سبز کلاسيک استفاده ميشد و با توجه به اين موضوع که در فضاهاي سبز عمودي ميزان خاک مورد استفاده بسيار محدود است، بايد انتظار کشيد و ديد که آيا اين گياهان با اين محيطها سازگار ميشوند يا نه.
فضاي سبز عمودي، خوب يا بد؟!
موضوع ديگري که در ايجاد فضاهاي سبز عمودي بايد بسيار مورد توجه قرار گيرد، سطح اين کار است. اگر ايجاد اين فضا در سطوح گستردهاي انجام شود، پرداختن به آن از لحاظ اقتصادي و تاثير در بهبود کيفيت هوا مطلوب است ولي اگر اين کار تنها در سطوح محدود و کوچک انجام شود، نه تنها تاثير چنداني در بهبود کيفيت هوا نخواهد داشت، بلکه از نظر نگهداري نيز مشکلات فراواني را به همراه دارد. در کشورهايي که اين نوع پروژهها به ثمر نشستهاند نيز، ايجاد فضاي سبز عمودي در مقياسهاي بزرگ انجام ميشود و مثلا ديوارههاي يک برج به طور کامل با فضاي سبز عمودي پوشش داده شدهاند.
مشکلات فضاي سبز عمودي در کشور
يکي ديگر از چالشهاي مهم در بحث ايجاد فضاي سبز عمودي، مساله توسعه اين فضاها به محيطهاي مسکوني و شخصي است که داراي يک سري موانع است. ما اگر بخواهيم فضاي سبز عمودي را به صورت عمومي ايجاد کنيم، بايد هزينههاي مربوط به آن، کمتر از اختصاص يک مترمربع زمين براي ايجاد فضاي سبز معمولي باشد وگرنه امکان گسترش اين فضاها بر محيطهاي شخصي به دليل عدم صرفه اقتصادي، امکانپذير نخواهد بود. ضمن اينکه بحث هدفمند کردن يارانهها و افزايش قيمت آب، ميتواند عاملي در جلوگيري از گسترش توجه عمومي به فضاي سبز (اعم از عمودي يا کلاسيک) باشد.
نکته ديگر در اين رابطه اين است که نگهداري و رسيدگي به فضاي سبز عمودي که يک کار کاملا تخصصي محسوب ميشود به عهده چه کساني خواهد بود؟! شرکتهايي که در حال حاضر، در کشور طراحي اين فضاها را بر عهده دارند، بيشتر تنها واردکنندگان تجهيزات مربوط به ايجاد فضاهاي سبز عمودي هستند. اين گروهها با به کارگيري آنچه در فضاهاي سبز خارج از کشور مشاهده کردهاند ميخواهند همان محيطها را در کشور طراحي کنند که مسلما به دليل تفاوت اقليم و آب و هوا، اين مساله دور از ذهن به نظر ميرسد.
يک فضاي سبز عمودي سنتي
در کل به نظر ميرسد اگر از اثر اندامهاي چسبنده و رشد بيرويه گياه مو چسب بر نماي ساختمان صرفنظر کنيم، استفاده از اين گياه و فضاي سبز عمودي سنتي باصرفهتر از سيستمهاي هزينهبر و جديد فضاي سبز عمودي باشد.
منبع:www.salamat.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}