همه بازي هاي كامپيوتري را با يك چوب نرانيم
همه بازي هاي كامپيوتري را با يك چوب نرانيم
همه بازي هاي كامپيوتري را با يك چوب نرانيم
نويسنده :دكتر مهشيد چايچي
محققان معتقد ند گروهي از بازي هاي كامپيوتري براي سلامت كود كان مفيد و يكسري از آنها خطرناك هستند
شايد شما كمتر درباره فوايد بازي با كامپيوتر شنيد ه باشيد و لابد از خواند ن اين جملات تعجب مي كنيد. محققان دانشگاه بريستول در بررسي كود كاني كه بازي هاي كامپيوتري مي كرد ند متوجه شد ند كه اين كود كان علاقه دارند گروهي بازي كنند و نه به تنهايي و اين امر باعث مي شود كه مهارت حل مساله و كار گروهي در آنها تقويت شد ه و در بحث هاي خود بتوانند ياد بگيرند كه به حرف همد يگر گوش كنند. علاوه بر اين آنها متوجه شد ند كه هماهنگي د ست و چشم و تفكر منطقي هم در اين كود كان پس از بازي تقويت مي شود. البته اين به شرطي است كه كود كان امكان بازي گروهي را داشته باشند و درگيري بازي هاي انتخاب شد ه و هد فمند شوند.
بازي مسكن درد ها
به عنوان مثال با اين بازي ها مي توان كود كاني را كه تحت شيمي درماني هستند يا كم خوني سلول داسي شكل دارند به گونه اي مشغول كرد كه ذ هنشان درگير درد هاي جسمي و روند درمان نشود . حتي به اين وسيله مي توان كاري كرد كه اين كود كان نسبت به به كود كاني كه پس از درمان تنها استراحت مي كنند ، نياز كمتري به دارو هاي ضد درد داشته و در نتيجه عوارض دارويي مانند تهوع و افت فشار خون كمتري هم داشته باشند . اين متخصصان معتقد ند حتي گروهي از بازي ها مي توانند به درمان شرايط خاص فيزيكي بيايند . به عنوان مثال درمان هاي معمول در يك كود ك هشت ساله بيمار كه لب خود را مي كند و آن را زخم كرد ه بود، نتوانسته بود كاري از پيش ببرد تا اينكه با بازي هاي كامپيوتري توانستند دست هاي او را مشغول نگهدارند تا كاري به لبش نداشته باشد. بعد از دو هفته محل زخم لب بهبود يافت.
مورد د يگر در آسيب د يد گي هاي بازو بود كه اين بازي ها به عنوان فيزيوتراپي مورد استفاد ه قرار گرفت و موثر واقع شد.اين محققان معتقد ند به نظر مي رسد بازي هاي كامپيوتري اگر به اندازه استفاد ه شوند نه تنها آسيبي نمي رسانند بلكه مفيد هم هستند.
مبارزه با اوتيسم
بازي براي درمان بي اختياري ادرار
جرقه اي براي خشونت
با اين حال محققان دانشگاه آخن در آلمان براي بررسي تاثير خشونت اين بازي ها بر مغز دست به كار شد ند . آنها از گروهي از مردان خواستند كه در يك بازي براي نجات يك گروگان ، عد ه اي تروريست را بكشند. بد نيست بدانيد اين مردان بين 18 تا 26 ساله بود و به طور ميانگين روزي دو ساعت بازي مي كرد ند. با اسكن هاي مغزي به روش ام ـ آر ـ آي معلوم شد كه هنگام كشتن تروريست ها در بازي همان اتفاقي در مغز آد م مي افتد كه قصد انجام چنين كاري در واقعيت موجب مي شود . البته معلوم است كه هنوز كسي نتوانسته مغز افراد را در حال ارتكاب جنايت اسكن كند تا بفهمد د قيقا چه اتفاقي در اين حالت مي افتد . اما محققان دانشگاه توبينگن آلمان معتقد ند با تكرار بازي به طور منظم مسير عصبي خاص اين خشونت گرايي در مغز تقو يت شد ه و به مروز زمان مي تواند در شرايطي كه در زند گي وقايعي براي فرد پيش مي آيد ، او را تشويق به خشونت و وحشي گري كند. البته يكي از محققان دانشگاه كلمبيا در نيويورك معقتد است كه به اين ساد گي نمي توان نتيجه گيري كرد چون حلقه ارتباطي بين مغز و خشونت خيلي پيچيد ه است ؛ به طوري كه «لب پيشاني » در مغز با قدرت خويشتنداري عجيب خود مي تواند حتي همين فرد را از انجام يك عمل خشونت بار منصرف كند.
اين تنها تحقيق در اين باره نيست ؛ بررسي د يگري كه توسط محققان دانشگاه استانفورد انجام و در مجله طب اطفال و نوجوانان منتشر شد ه هم نشان داد ه كود كاني كه بيشتر تلويزيون تماشا كرد ه و بازي هاي ويد ئويي و كاميپوتري مي كنند ، بيشتر از همكلاسان خود در زمين بازي پرخاشگري لفظي و بد ني بروز مي د هند. اما جالب است بدانيد با وجود اينكه اين گروه در ابتداي بررسي پرخاشگر تر بودند ، پس از اينکه محققان به آنها ياد داد ند كه به تدريج زمان بازي هاي ويد ئويي و تماشاي تلويزيون را كم كنند ، ميزان كاهش خشونت در آنها بيشتر از گروه د يگر شد.
محروم از ارتباطات اجتماعي
بازي هاي چاق كننده
محققان بلژيكي هم متوجه شد ه اند كه كود كان به خاطر تماشاي برنامه مورد علاقه و هنگام پرداختن به بازي هاي كامپيوتري مورد علاقه خود ، از خورد ن يك وعد ه غذايي صرف نظر كرد ه يا آن را به سرعت مي بلعند تا بتوانند به بازي خود برسند. اين مساله به خصوص در نوجوانان بيشتر است وباعث عادي شد ن عادات بد غذايي در آن مي شود.
تاثير كوتاه مدت اما مهم
گروهي از محققان آلماني هم تاثير بازي هاي كامپيوتري را بر اختلال بيش فعالي و اختلال تمركز و همچنين رفتار پرخاشگرانه بررسي كرد ه و متوجه شد ند كه كود كان دچار بيش فعالي و اختلال تمركز با توجبه به سابقه نوروفيزيولوژيك خود مستعد اعتياد به بازي با كامپيوتر هستند . در ضمن استفاد ه بيش از حد از بازي هاي خشن هم مي تواند موجب رفتار خشن و ايجاد اختلالات شخصيت و پرخاشگري در استفاد ه كنند شود و به همين علت توصيه مي شود كه والد ين نوع بازي و مدت زمان استفاد ه از آن در كود كان را همواره تحت نظر داشته باشند.
كود كاني با اختلال قامت
گروه ديگري از محققان هم معتقدند گذراند ن زمان هاي طولاني در پشت كامپيوتر مي تواند بعضي از مفاصل را دچار آسيب ناشي از ضربات مكرر كند كه به آن در اصطلاح پزشكان آر ـ اس ـ آي مي گويند. اين مشكل ـ به خصوص در ناحيه گرد ن ـ شايع است . متخصصان توصيه مي كنند علاوه بر كاهش زمان بازي با كامپيوتر ، با اصلاح وضعيت نشستن و تهيه ميز و صند لي هاي ارگونوميك و در ضمن استراحت هاي كوتا ه در فواصل كار با كامپيوتر مي توان تا حد زيادي جلوي اين عارضه را گرفت . اختلاف خواب و سردرد از عوارض د يگر بازي هاي طولاني با كامپيوتر است كه ممكن است در كود كان اتفاق بيفتد . محققان هلندي در بررسي خود اعلام كرد ه اند اين مشكل در كود كاني كه در اتاق خواب خود با كامپيوتر بازي مي كنند بيشتر است.
منبع:همشهري مثبت 180
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}