خرج آهسته تر کن!
این روزها در کوچه و خیابان و در محافل مختلف موضوعی که مردم درباره آن با نگرانی صحبت می کنند اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها است اما آنچه که بیش از همه محل چالش این گفت و گوها است وجود اطلاعات نادرست
خرج آهسته تر کن!
نویسنده: لیلا سعادتی
این روزها در کوچه و خیابان و در محافل مختلف موضوعی که مردم درباره آن با نگرانی صحبت می کنند اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها است اما آنچه که بیش از همه محل چالش این گفت و گوها است وجود اطلاعات نادرست از تبعات اجرایی شدن این لایحه است مرم با نگرانی منتظر افزایش چند برابری هزینه های زندگی خود هستند و در این میان هم فقط به آثار منفی و حرف هایی که درباره این طرح در جامعه مطرح می شود توجه دارند .هزینه های طرحی که دولت با حرف و حدیث های فراوان به مجلس برد و مجلس نیز با صرف وقت زیاد و انجام بررسی های کارشناسی و به اصلاح مواردی ، اجرای آن را تصویب کرداما انتشار اخبار ضد و نقیض از اثراتی که این طرح بر زندگی مردم خواهد گذاشت با طرح خوشه بندی خانوارها وارد مرحله جدیدی شد اما ابهاماتی که در آن وجود داشت دولت را مجبور کرد چنین طرحی را پیگیری نکند و آنچه که فقط این روزها به گوش می رسد این است که از سال 89 هدفمند سازی یارانه ها اجرایی می شود بدون آنکه در این میان اطلاعات شفافی درباره آن به مردم ارایه شود و فقط در این میان مردم منتظر افزایش چند برابری قیمت ها و تورم با نرخ بسیار بالا هستند و به این فکر می کنند که از سال آینده با قبض های چند برابری آب ، برق و گاز مواجه خواهند بود و به مرور نیز اقلام اساسی روزانه از قبیل نان و شیر ..... را با چند برابر قیمت خواهند خرید اما در این میان نیز با روش جدیدی از زندگی نیز در بعضی موارد آشنا خواهند شد.
داستان هدفمندی
با این وجود این طرح در نهایت چندی پیش توسط مجلس تصویب شد و قرار است از سال جدید به صورت قانون اجرایی شود.
آمارها چه می گویند؟
دیگر مردمان
چرا تحول؟
1. افزایش مصرف بی رویه که تبعات آن را در مورد کالاهای اساسی به صورت ضایعات زیاد و در مورد حامل های انرژی به صورت بالا بودن شدت انرژی ( انرژی مصرفی به ازای تولید هر واحد GDP) در مقایسه با کشورهای جهان شاهد هستیم.
2.برخورداری تبعیض آمیز اقشار غنی از یارانه حامل های انرژی.
3. ایجاد بازارهای موازی و قاچاق.
4. کاهش رشد اقتصادی.
5. آلودگی محیط زیست در اثر مصرف بی رویه انرژی.
6. تحریف قیمت ها و جلوگیری از سرمایه گذاری در تکنولوژی های جدید تولید کالا و مصرف بهینه انرژی.
7. افزایش شدید واردات حامل های انرژی وابسته و ضربه پذیر شدن اقتصاد کشور.
اجرای هر طرحی در کشور آن هم با چنین وسعتی که از آن به عنوان یک جراحی بزرگ یاد می شود اثراتی مثبت و منفی در جامعه دارد. بسیاری از کارشناسان و حتی برخی نمایندگان مجلس آثار اجتماعی اجرای این طرح را مد نظر قرار می دهند و معتقدند که جامعه در حال حاضر آماده اجرای این طرح نیست و معتقدند قشر متوسط و کم در آمد جامعه بیشترین آسیب را از این طرح خواهد دید ؛ اگر هم پول نقدی دست مردم را بگیرد باز پاسخگوی نیازهای آنان نخواهد بود.
«داریوش قنبری» درباره تبعات منفی هدفمند کردن یارانه ها معتقد است: «بیشترین تبعات منفی این طرح برای طبقات متوسط و پایین جامعه (فرودست) است و در مجموع آنها را به سمت نارضایتی سوق می دهد و احتمال ایجاد حرکت های وسیع اجتماعی-سیاسی از طرف این دو طبقه اجتماعی وجود دارد. این یک نگرانی جدی است و می تواند مشکلات بزرگتری را در کشور ایجاد نماید.»
این نماینده مجلس می گوید: «اقتصاد بیمار ما با طرح هدفمند سازی یارانه ها به سمت نابودی و از بین رفتن حرکت می کند.»
«قنبری » با اشاره به دو عامل تورم زای این طرح می افزاید: «در این طرح نه تنها حذف یارانه ها و واقعی شدن قیمت ها برای اقشار مختلف تورم زاست بلکه تزریق پول به اقشار کم درآمد برای کاهش فشار این طرح نیز عوارض تورمی دارد. یعنی با این اقدام دو عامل تورم زا به عوامل قبلی اضافه می شود ؛ یکی حذف یارانه ها و دیگری تزریق پول که به خاطر حذف یارانه ها صورت می گیرد. بر خلاف آنچه که برخی ها تصور می کنند این طرح نه تنها داروی درمان این اقتصاد نیست بلکه باعث ایجاد مسائل و مشکلات بیشتر خواهد بود و افق روشنی برای این قانون نمی توان در نظر گرفت.»
اما در مقابل اظهار نظرهای مخالفی که در این باره وجود دارد برخی دیگر از اقتصاد دانان توسعه کشور
پرداخت نقدی یارانه ها در جامعه ای که دچار فشار تقاضا است ، می تواند ساز و کار هزینه خانواده ها را به هم بریزد. افزایش درآمد بدون کار صورت گرفته می تواند منشأ یک نابسامانی در هزینه های خانواده باشد.
را به سرنوشت هدفمند کردن یارانه ها وابسته می دانند.
«جمشید پژویان» که یکی از متخصصان حوزه اقتصاد است ، در گفت و گوی اخیر خود با ماهنامه همشهری ماه ، بر اجرایی شدن این قانون تاکید کرده و گفته است: «اگر اجرای هدفمند کردن یارانه ها با مشکل و یا تأخیر رو به رو شود ، روند توسعه کشور هم با بحرانی سخت مواجه خواهد شد.»
او همچنین می افزاید: «اقتصاد ایران با مشکلات ساختاری مواجه است ولی وضعیت کنونی باید به سرعت اصلاح شود و اصلاح قیمت ها می تواند اصلی ترین مشکلات اقتصادی کشور را بر طرف سازد.»
البته این اقتصاددان معتقد است که در صورت اجرای این طرح تنها قیمت برخی کالاهای مصرفی با رشد مواجه می شود هر چند که با مدیریت و برخورد صحیح از افزایش بهای همین اقلام نیز می توان جلوگیری کرد.
آمادگی برای مدیریت بحران
آنچه که موجب نگرانی مردم شده این است که با اصلاح قیمت ها ابتدا حذف سوبسیدها از حامل های انرژی آغاز و سپس به آب و نان و دیگر اقلام مورد نیاز مردم می رسد. از آنجا که همیشه شوک تورمی باعث تورم در جامعه شده است به نظر می رسد با این روند منتظر تورمی بالای 40 درصد باید بود. هر چند که اقتصاددانان امید به وجود نیامدن مشکلات در بلند مدت را می دهند اما هزینه های زندگی روزمره مردم چند برابر خواهد شد این در حالی است که دستمزدها و حقوقی که به دست مردم می رسد تغییری نخواهد داشت. بنابراین مردم مجبورند برای دوام آوردن در این شرایط مدیریت بحران را بیاموزند.
چندی پیش خبرگزاری ایلنا نوشت: قیمت نان سنگک به هزار تومان می رسد و روغن نباتی کیلویی دو هزار تومان را نیز داغ می کند. هر لیتر شیر هم تا هزارتومان قد می کشد و شکر نیز حداقل یک هزار تومان را شیرین پشت سر می گذارد.
اما طراحان این لایحه ، برای مبارزه با گرانی ، تورم و کاهش قدرت خرید کارمندان و توده های کم در آمد و فقیر جامعه ، پرداخت نقدی «یارانه ها» را پیشنهاد داده و بر ضرورت اجرای آن تأکید می کنند. اما تجربیاتی از این دست نشان داده که پرداخت نقدی یارانه ها نمی تواند پاسخگوی هزینه های بالای زندگی باشد.
البته دولت پیش از این اعلام کرده که ماهیانه 50هزار تومان یارانه نقدی به مردم پرداخت می شود اما نمایندگان مجلس از 24 هزار تومان ، صحبت کردند و بعد بحث خوشه بندی های خانوار به میان آمد. در نهایت به دلیل شفاف و علمی نبودن ، این طرح فعلاً مسکوت مانده است.
شدن یا نشدن!
با این وجود کارشناسان اجرای این طرح را از نظر اجتماعی ضروری می دانند اما آنها بر این نکته تاکید می کنند که پرداخت نقدی رایانه ها مشکلات اجتماعی را برای خانواده ها ایجاد می کند. آنها معتقدند در یک اقتصاد مصرف زده ، پرداخت نقدی یارانه ، صرف کالاهای غیر ضروری یا پر کردن خلأهای هزینه ای خانواده ها می شود. اگر این کار همراه با کاهش یارانه کالاهای اساسی باشد ، منجر به کاهش مصرف می شود و این موضوع می تواند از منظر به خطر انداختن سلامت جامعه قابل توجه باشد.
همچنین پرداخت نقدی یارانه ها در جامعه ای که دچار فشار تقاضا است ، می تواند ساز و کار هزینه خانواده ها را به هم بریزد. افزایش درآمد صورت گرفته می تواند منشا یک نابسامانی در هزینه های خانواده باشد. بنابراین باید رشد درآمدی هر خانوار به صورت تدریجی و متناسب با کار انجام شده و همراه با سطح برخوردهای فرد یا خانواده انجام شود. در غیر این صورت نحوه هزینه کردن درآمد اضافه ، هم برای خانواده و هم جامعه مضر است.
از سوی دیگر الگوی مصرف باید بر مبنای الگوی درآمدی یک خانواده تعریف شود. همواره تغییرات در الگوی درآمدی و با یک اختلاف فاز منطقی صورت می گیرد. بنابراین اگر الگوی مصرفی یک خانواده بیش از الگوی درآمدی تغییر کند ، می تواند یک تهدید به حساب آید.
یکی از آثار اجتماعی نقدی سازی یارانه ها تغییر فرهنگ کار است. یارانه نقدی پرداختی در تعدادی از دهک ها از درآمد طبیعی و ماهانه یک خانواده بیشتر است. بنابراین ممکن است با پرداخت مستقیم یارانه به نوعی تن پروری و فرار از کار در این خانواده ها ایجاد شود که می تواند از حیث اجتماعی و اقتصادی بسیار نگران کننده باشد.
همچنین افزایش درآمد خانواده باعث می شود تا سطح توقع اعضای خانواده بالا رود. این درحالی است که این افزایش درآمد با تورم از بین می رود.
آمادگی برای زندگی جدید
بر اساس این قانون از سال 89 قرار است به مرور یارانه ها از حامل های انرژی حذف شود یعنی ممکن است قیمت بنزین لیتری 400تومان ، گاز طبیعی 44تومان ، گاز مایع 45 تومان ، برق 50تومان و آب 100 تومان شود. بنابراین هر خانواده اگر به روال گذشته بخواهد از این انرژی ها استفاده کند باید ماهیانه بیش از درآمد خود را صرف پرداختن قبوض کند. طبیعی است که هیچ خانواده ای حاضر نیست پول خود را دور بریزد. بنابراین با اجرایی شدن این طرح به نظر می رسد خانواده های ایرانی باید یه مقدار خیلی زیادی مصارف انرژی خود را مدیریت کرده و صرفه جویی کنند. البته صرفه جویی که مورد نظر است فقط درباره حامل های انرژی نیست و کالاهای اساسی مانند نان را نیز شامل می شود. همانگونه که همه خانواده های ایرانی نیز بر آن مهر تأیید می زنند ، ضایعات بالای نان در خانواده ها هم از بعد اقتصادی به خانواده ها آسیب می زند هم باعث دور ریز شدن اصلی ترین کالای زندگی ایرانی ها می شود. به دلیل پایین بودن قیمت آن دور ریز کردن این کالا چندان مشکل مهمی برای ما محسوب نمی شود اما بعد از این با قیمت بالایی که برای به دست آوردن آن باید بپردازیم مجبور به صرفه جویی و استفاده درست از آن هم خواهیم بود. اگر چه در این میان نقش درست دولت در افزایش کیفیت انواع نان بسیار ضروری است. همانند توسعه حمل و نقل عمومی ، ایجاد رفاه و بیمه های اجتماعی و آموزش ، بهداشت و درمان رایگان.
در اقتصاد هر شخصی درآمدی که دارد را به سه بخش مختلف تقسیم می کند:
1-هزینه های ضروری
2-هزینه های اضافی
3-پس انداز.
در علم اقتصاد به این صورت تعریف شده که شخص اگر هیچ گونه درآمدی که نداشته باشد مجبور به خرج کردن برای هزینه های ضروری مانند خوراک ، پوشاک ، دارو و آموزش است. البته این شبه وجود دارد که با اجرایی شدن این قانون اگر دولت پرداخت نقدی یارانه ها را هم اجرا کند ، باز هم خانوراهای ایرانی که در طبقه متوسط و یا آسیب پذیر جامعه هستند فقط بتوانند هزینه های ضروری خود را بپردازند و مجبورند چشم بر هزینه های اضافی ببندند و رویای پس انداز را هم فراموش کنند. البته اگر در این میان دولت یارانه ها را به سمت بهداشت ، درمان ، بیمه های اجتماعی و آموزش رایگان سوق دهد می توان امیدوار بود که در بلند مدت خانواده ها بتوانند مبلغی از درآمد خود را پس انداز کنند.
از سوی دیگر اگر خانواده های ایرانی با آگاهی و نگاهی اقتصادی به استقبال این روش جدید بروند ، خیلی راحت تر می توانند آثار منفی آن را مدیریت کنند . هر چند که به نظر می رسد به وجود آمدن چنین شرایطی برای خانواده های آسیب پذیر و فقیر بسیار دشوار باشد.
با این وجود کارشناسان پس از تصویب این طرح در مجلس بر اجرای ضروریاتی تأکید می کنند که باید مورد توجه دولت قرار بگیرد تا زندگی عادی مردم از مسیر درست خارج نشود. توجه به کالاها و خدمات همگانی ، توجه به قیمت تمام شده (آیا قیمت تمام شده حداقل بوده و یا می تواند بالاتر از آن هم باشد!)، شفافیت در قیمت تمام شده کالای اساسی ، توجه به مجموعه های تحت پوشش نهادهای حمایتی و حفظ کرامت و منزلت انسانی ، شفافیت در آمارهای دولتی و قضاوت های جهانی و توجه به عوامل مؤثر بر دستمزدها از ضروریات این طرح است.
با اجرایی شدن قانون یارانه ها مجبوریم به شرایط جدید زندگی عادت کنیم و فرهنگ جدیدی از زندگی کردن را بیاموزیم.
تک سرنشین نباش!
کاغذ بازی ممنوع
سه ضلعی عمر و ترافیک
خروج طبقاتی!
ترافیک ، آلودگی می آفریند
منبع: هفته نامه فرهنگی -اجتماعی همشهری مثبت 162
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}