تعهد ولايي در شعر شيعي صدر اسلام (1)
تعهد ولايي در شعر شيعي صدر اسلام (1)
استاديار دانشگاه قم
چكيده
كليدواژه ها: دوران صدر اسلام، شعر شيعي، ادبيات متعهد، ادبيات اهل بيت عليهم السلام.
مقدمه
نگاه شاعران به ارزش هاي اسلامي كه نگاهي تازه به شمار مي رفته، پديده شعر متعهد را به عرصه ظهور رساند. اين رويكرد جديد كه بيشتر سعي داشت حقايق را به جامعه و فرهنگ جامعه منتقل نمايد، به ادبيات به طور اعم و شعر به طور اخص جان تازه اي بخشيد و معاني ادبي و شعري را از قالب هاي پوچ و توخالي رهانيد.
شاعران متعهد اين دوران با زبان شيواي شعري خود مي كوشيدند آموزه هاي پيامبراكرم صلي الله عليه و آله و ائمه اهل بيت عليهم السلام را در جامعه ديني پي ريزي نمايند و مفاهيمي چون سعادت، عدالت، فضايل اخلاقي، انسان دوستي، ستم ستيزي، ايثار و فداكاري را در شعور اجتماعي بگسترانند؛ از اين رو شعر متعهد، شعري پايبند به مباني دين و اصول اخلاقي شناخته شده، رسانه اي اثربخش براي احقاق حق قلمداد گشته است.
بررسي موضوع
1. كَعب بن زُهير
كعب بن زهير در اين قصيده پس از تغزل و پيروي از سبك رايج قصايد مشهور جاهلي، به ستايش امام علي عليه السلام پرداخته، مي گويد:
إنّ عَليّاً لَميمونٌ نَقيبتُهُ
بالصالحاتِ من الاعمال مشهورُ
صِهرُ النبيّ و خَير ُالناس مفتخراً
فكلّ من رامَهُ بالفَخرِ مفخورُ
صلّي الطهورُ مع الاميّ اولهم
قَبلَ المعادِ و رَبُّ الناس مكفورُ
مُقاومٌ لِطُغاه الشركِ يَضربهُم
حتّي استقاموا و دينُ اللهِ منصورُ
بالعدلِ قُمتَ اميناً حينَ خالَفهُ
اهلُ الهوي و ذوو الاهواء و الزورُ
يا خيرَ من حَمَلت نعلاً لهُ قدم
بعدَالنَّبيَّ لديه البغي مهجورُ
اعصاكَ ربُّكَ فضلاً لا زوال لهُ
مِن أينَ أنّي لهُ الايام تغييرُ
(همان، ص 40)
ترجمه: علي عليه السلام داراي اخلاقي والاست و در كارهاي نيك شهرت دارد. او داماد پيامبر است و هيچ كس از نظر شرافت و افتخار ياراي مباهات با او نيست. او نخستين كسي بود كه با پيامبراكرم صلي الله عليه و آله نماز به پا داشت، در حالي كه ديگران به خداوند متعال شرك مي ورزيدند. با مشركان سركش جنگيد تا دين خداوند پيروز گشت. تو براي برقراري عدالت قيام كردي، در حالي كه ديگران با عدالت مخالفت مي كردند. اي شريف ترين مردم پس از پيامبر! و اي دورترين مردم از گمراهي! خداوند تو را مقام و منزلتي ارزاني داشته كه فناناپذير است.
شاعر در اين قصيده علاوه بر ذكر سجاياي اخلاقي منحصر به فرد امام علي عليه السلام مانند شهامت، شجاعت، عدالت خواهي، ظلم ستيزي و ديگر فضايل بي نظير مولي الموحدين عليه السلام، به برجستگي هايي اشاره مي كند كه تنها مخصوص حضرت علي عليه السلام است و ديگر صحابه مقرّب پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله از اين ويژگي ها محروم اند؛ از آن جمله مي توان سبقت در ايمان به رسول خدا صلي الله عليه و آله دامادي پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و عصمت و پاكي او از گناه و شرك را نام برد. شاعر با اشاره به اين خصوصيات برجسته اميرالمؤمنين عليه السلام نخستين مباني و اصول تعهد شعري را پي ريزي نموده، شعر شيعي را به سوي تكامل هدايت كرده است.
منبع: شيعه شناسي، شماره 29
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}