فراز و نشیب های اتحادیه اروپا
ترجمه: سید حامد رضیئی
فرانسه و آلمان در دسامبر 2000 در اجلاس نیس در مورد سرمایه گذاری در «سیاست مشترک کشاورزی» (2) با یکدیگر اختلاف نظر داشتند و مذاکرات آن ها به نتیجه نرسید ولی مدتی بعد ژاک شیراک و گرهارد شرودر در مورد پرونده کشاورزی به توافق رسیدند و همکاری آن ها دوباره در اتحادیه شروع و به همین مناسبت چهلمین سال پیمان الیزه با شکوه تمام در ژانویه 2003 جشن گرفته شد که ممکن بود باعث ایجاد ترس مدیریت مشترک فرانسه و آلمان گردد و کدورت و ناآرامی به خاطر عدم رعایت پیمان پایدار بر اتحادیه اروپا حکمفرما بود. برای جلوگیری از رقابت تولیدات کشاورزی باید عمل جداسازی بین کمک های مستقیم به کشاورزان و سطح تولید به طور کلی یا جزئی بعد از سال 2007 در مورد تولید غلات و گوشت گاو از یکدیگر مشخص گردیده و برای آن ها برنامه دقیقی ریخته شود. کمک مالی بلاعوض با معیارهای کیفیتی و بودجه کل «سیاست مشترک» کشاورزی رابطه مستقیم دارد و باید تا سال 2013 به کندی پیش رفته و تقلیل پیدا کند.
در دسامبر 2002 در اجلاس کپنهاک عضویت هشت کشور اروپای مرکزی و شرقی (لهستان، جمهوری چک، اسلونی، مجارستان، استونی، لتونی، لیتوانی، اسلواکی) و جزایر مالت و قبرس مورد توجه و تأیید قرار گرفت. اتحادیه اروپا عضویت جزیره قبرس را در حالی پذیرفت که به دنبال همه پرسی بیست و چهارم آوریل 2004 اتحاد بین بخش شمالی ترک نشین و بخش جنوبی یونانی نشین پذیرفته نشده بود. گسترش اتحادیه اروپا ممکن است با پذیرش ده عضو جدید که از اول مه 2004 رسماً کار خود را آغاز کرد، مشکلاتی در پی داشته باشد زیرا ده عضو جدید همچون اعضای قدیمی اتحادیه از قدرت اقتصادی و سیاسی کامل برخوردار نیستند ولی حضور آن ها در اتحادیه به پویایی و تحرک بیشتر جامعه چهارصد و پنجاه میلیونی خواهد انجامید. کشورهای رومانی، بلغارستان در سال 2007 عضویت اتحادیه درآمدند و درباره ترکیه بعداً تصمیم گرفته خواهد شد. موضوع ترکیه که مذاکرات الحاق آن در اکتبر 2005 پیش بینی شده بود جدا از مسائل کلی اروپا است زیرا ورود ترکیه به اتحادیه اروپا بحث و جدل های زیادی را در پی خواهد داشت. در مورد الحاق ترکیه به اتحادیه عقاید مختلفی وجود دارد. پاپ در طی مسافرت خود در دسامبر 2006 به ترکیه همچون تونی بلر موافق با الحاق ترکیه است در صورتی که ژیسکاردستن از مخالفان سرسخت الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا است. کمیسیون اروپا در نوامبر 2006 به خاطر اینکه ترکیه حاضر به رسمیت شناختن جمهوری قبرس یکی از اعضای اتحادیه اروپا نیست، مذاکرات درباره الحاق ترکیه را به حالت تعلیق درآورد. طرح قانون اساسی اروپا که در کنوانسیون 2003 تدوین شده بود تعادلی را برای تعداد آرای شورای وزرا در نظر گرفته و برای چهار کشور بزرگ و پرجمعیت اروپا یعنی آلمان، فرانسه، بریتانیا امتیازات و حق رأی بیشتری قائل شد. در این کنوانسیون برای خاتمه دوره های ریاست شش ماهه چرخشی اتحادیه اروپا، دوره سی ماهه قابل تمدید ارائه شد.
اروپای شش تا بیست و هفت
1951شش کشور بلژیک، آلمان غربی، ایتالیا، هلند، لوکزامبورگ و فرانسه «جامعه زغال و فولاد» (7) را به وجود آوردند.
1957
شش کشور مذکور «جامعه اقتصادی اروپا» (8) را بنا نهادند.
1973
کشورهای بریتانیا، ایرلند و دانمارک به عضویت جامعه مذکور درآمدند.
1981
یونان به عضویت جامعه اقتصادی اروپا درآمد.
1986
پرتغال و اسپانیا وارد جامعه اقتصادی اروپا شدند.
1995
عضویت اتریش، فنلاند و سوئد در «اتحادیه اروپا» (9) پذیرفته شد.
2004
قبرس، استونی، مجارستان، لتونی، لیتوانی، مالت، لهستان، جمهوری چک، اسلواکی و اسلوونی به عضویت اتحادیه اروپا درآمدند.
2007
بلغارستان و رومانی به عضویت اتحادیه اروپا درآمدند.
کشورهای یوگسلاوی سابق که هیچ رابطه ای با جامعه اروپایی نداشتند در حال بازیابی موقعیت خود بودند. بوسنی بعد از هفت سال جنگ به خاطر حضور دوازده هزار نظامی «تثبیت نیرو در بوسنی هرزه گوین» (10) و اعزام هفت هزار نیروی نظامی اروپایی به صلح و آرامش نسبی دست یافته ولی به ثبات واقعی نرسیده بود. هرچند که بازگشت به ثبات به زمان زیادی نیاز داشت ولی فرایند استقرار مجدد صلح توانسته بود با مداخله مأموریت موقت سازمان ملل متحد در کوزوو که تحت قیمومیت سازمان ملل متحد قرار گرفته بود، برقرار شود. در هفدهم آوریل 1992 در فدراسیون صربستان مرکب از صربستان و مونته نگرو به خاطر رأی موافق ساکنان مونته نگرو برای دستیابی به استقلال مشکلاتی به وجود آمد و نهایتاً در بیست و یکم مه 2006 جمهوری مونته نگرو استقلال خود را به دست آورد. کوزوو بعد از سال 1999 تحت قیمومیت سازمان ملل متحد قرار داشت و توانست با میانجیگری «مأموریت سازمان ملل متحد برای ایجاد تشکیلات موقتی در کوزوو» (11) فرایند استقرار صلح را برقرار کرده که مدت زیادی طول کشید. مذاکرات درباره ساختار سیاسی کوزوو در نوامبر 2005 با مخالفت صربستان و روسیه برای دسترسی به استقلال مواجه شد، ولی در مارس 2007 اقدامات لازم با میانجی و ضمانت سازمان ملل متحد گرفته شد. هرچند که روسیه حق وتو استفاده کرد و با استقلال کوزوو مخالفت کرد ولی این سرزمین در هفدهم فوریه 2008 استقلال خود را اعلام کرد اما کلیه کشورهای جهان با استقلال آن موافقت نکرده و به عضویت سازمان ملل متحد درنیامده است.
بحرانی که در اوکراین به مناسبت انتخابات ریاست جمهوری به وجود آمده بود موقعیت را برای ویکتور یوشچنکو طرفدار غرب به گونه ای فراهم کرد تا توانست با ایجاد «انقلاب نارنجی» در دسامبر 2004 به ریاست جمهوری اوکراین انتخاب شود. امریکا که نیروهای خود را در رومانی و بلغارستان مستقر کرده بود نگران انتخابات اوکراین بود ولی انتخابات یوشچنکو موفقیت بزرگی برای امریکا محسوب و بر تنش بین واشنگتن و مسکو افزوده شد.
امپراتور وسیع روسیه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی (با وسعت بیست و دو میلیون و چهار صد و هزار کیلومتر مربع و جمعیت دویست و نود و سه نفری) کوچک تر شد و توانست با هفده میلیون کیلومتر مربع وسعت و جمعیت یکصد و چهل و پنج میلیون نفری به صورت یکی از کشورهای بزرگ در صحنه سیاسی جهان ظاهر شود. بین روسیه و مولداوی به خاطر جدایی طلبان ناحیه ترانس نیستری (12) (با مرکزیت ریبنیستا) در ساحل چپ رودخانه دنیستر و در همسایگی اوکراین که طالب الحاق به روسیه هستند، مشکلاتی به وجود آمد.
پی نوشت ها :
1. Galileo= systeme eurppeen de navigation et de localisation par satelites
2. PAC=politique agricole commune
3. jose Manuel Durao Barroso
4. CFSP= commun Foreign and security policy (PESC=politique etrangere de securite commune)
5. Frits Bolkestein فریتس بولکشتاین 1933/4/4، سیاستمدار هلندی، دبیر کل حزب مردمی لیبرال دموکرات هلند، عضو سابق کمیسیون اروپا از 1999 تا 2004 و عهده دار مشکلات مربوط به بازار داخلی اتحادیه، مالیات و گمرک. رهنمودهای بولکشتاین یکی از پروژه های تفویض اختیار اروپایی است که انتقادات زیادی در پی داشت. بولکشتاین پیمانی برای ایجاد قانون اساسی اتحادیه اروپا پیش بینی و در نوزدهم ژوئن 2005 هفت توصیه برای شروع ارائه داد که خلاصه آن به این شرح است: 1.این پیمان قانون اساسی نیست، 2. حذف پیشنهاد منشور حقوق اساسی. 3. پیمان نباید به صورت سازمان اداره شود. 4. برابری سیاسی شهروندان فقط در داخل دولت مربوط وجود دارد. 5. نباید پستی برای وزیر امور خارجه اتحادیه در نظر گرفته شود، 6. نباید مذاکراتی با ترکیه برای الحاق آن به اتحادیه صورت گیرد. 7. باید برای هزینه کردن بودجه اتحادیه حداکثر صرفه جویی صورت گیرد. - به نقل از سایت اینترنتی -م.
6. projet dُ union des Etats d lُ union Europeenne et ceux du sud et de lُ Est de la Mediterrannee
7. CECA=communaute europeenne du charbon et de lُacier
8. CEE=communaute economique europeenne
9. UE= union europeenne
10. SFOR=stablization force in Bosnia and Herzegovina
11. ُMINUK=Mission d administration interimaire des Nations unies au kosovo
مینوک به دنبال قطعنامه 1244 شورای امنیت سازمان ملل متحد در دهم ژوئن 1999 و در پایان جنگ کوزوو به وجود آمد. مینوک از طرف شورای امنیت، مأمور اداره سرزمین کوزوو و امنیت ساکنان آن بود و باید موقعیت را برای ایجاد قوای مقننه، مجریه و قضائیه آماده و نهایتاً استقلال آن را فراهم کرد.
12. Transnistire منطقه شرق رودخانه دنیستر در شمال شرقی مولداوی
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}